Unngå disse kjøleskapstabbene i julen

Bruk et termometer, er rådet fra Mattilsynet.

Med et termometer finner du ut hvor kjøleskapet ditt er kaldest - og hvor du bør plassere den mest temepratursensitive maten. Foto: COLOURBOX.COM
Med et termometer finner du ut hvor kjøleskapet ditt er kaldest - og hvor du bør plassere den mest temepratursensitive maten. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Snart senker julefreden seg, og høytidsstemte nordmenn har hamstret mat for hele storfamilien i alle juledagene.

At man ikke bør stappe kjøleskapet for fullt, er forhåpentligvis et velkjent råd, men Atle Wold, seksjonsleder i tilsynsavdelingen i Mattilsynet har et par andre råd som forhåpentligvis sørger for at dere får en frisk og rask jul også.

– Det viktigste du gjør er å sjekke at du har et kjøleskap, altså at det er kaldt nok. Da har du en forutsetning for at maten holder seg i juledagene, sier Wold til DinSide.

- God håndhygiene og god kjøkkenhygiene er viktig, så slipper du å tilbringe hele julen på do, sier Wold i Mattilsynet. Foto: MATTILSYNET
- God håndhygiene og god kjøkkenhygiene er viktig, så slipper du å tilbringe hele julen på do, sier Wold i Mattilsynet. Foto: MATTILSYNET Vis mer


Ifølge Wold er det nemlig mange kjøleskap som er for varme. Dette kan ha mange årsaker, og trenger ikke bety at det er ødelagt, men kan skyldes at det er stappet for fullt, at eventuelle vifter er dekket til, eller at det ikke er stilt inn riktig.

Og problemet når kjøleskapet er for varmt er at maten vil bli fortere dårlig.

– Det er enkelt å sjekke; bruk et termometer, sier Wold.

Guide til å kjøpe kjøleskap

Finn temperatursonene

Mens du først har termometeret i kjøleskapet, kan det være greit å bli kjent med hvor kjøleskapet er kaldest. Som hovedregel vil kulden synke og varmen stige, men enkelte kjøleskap har kjølelementer eller en liten fryseboks i toppen av skapet, så det kaldeste området er her.

– Rydd opp, og sørg for at logistikken er i orden. De mest utsatte matvarene, som kjøtt, fisk og meieriprodukter, bør være der det er kaldest, mens grønnsaker ikke trenger å ha det like kaldt.

Les også: Så lenge holder maten i kjøleskapet

Han foreslår også at du tar en opprydning i kjøleskapet før du julehandler.

– Kjøleskapet er en av de innretningene i hjemmet som utsettes for størst utfordringer i julen. Ikke minst fordi vi gjerne dytter inn både det som og det som kan stå i kjøleskapet.

Blir det for fullt, ta ut det som kan, og sett det andre kjølige steder, som i kjeller, på veranda eller soverom. Mange oppbevarer for eksempel hermetikk, olje, eddik, øl, brus, og uåpnet syltetøy og juice i kjøleskapet. Det er ikke nødvendig - disse kan like gjerne stå i romtemperatur. Det er smart å ha noe kaldt, men sett det heller inn en stund før du skal servere det.

– Det er egentlig bare å appellere til sunn fornuft: Og bruk gjerne de kjølemulighetene du har på vinteren.

Bruk sunt folkevett. Det er ingen grunn til å være hysterisk. Hele syv av ti kaster mat før den har gått ut på dato, fordi den ikke er fin nok.

Neste år går det kanskje lettere? Nå vil vi ha store kjøleskap

Her kan du sette maten:

Har du en kjeller er dette perfekt for oppbevaring av mat som ikke er avhengig av 0-4 grader, for eksempel frukt og grønt; samt drikke til julehelgen. Er det noen pluss, kan du bruke verandaen. Liker du å ha det kaldt på soverommet, kan dette også bruke som oppbevaring om kjøleskapskapasiteten sprenges.

Du kan også trygt la sitroner og lime ligge på kjøkkenbenken, mens appelsiner og mandariner helst bør ligge svalt til den dagen de skal spises. Tomater og agurker ligger også helst utenfor kjøleskapet, men pass på at du ikke går i denne fellen.

Ifølge Wold er det også ekstra viktig at du ikke putter varm mat inn i kjøleskapet når det er fullt.

– Det er viktig at man ikke overvurderer kjøleskapets evner. Setter du varm mat inn i kjøleskapet, vil kjøleskapet varmes opp, sier Wold.

I stedet bør du la maten kjøle seg ned til minst romtemperatur. Ta gjerne maten over i en oppbevaringsboks mens den er varm, i stedet for å la det kjøle seg ned i en allerede varm gryte. Da går det litt fortere.

Les også: Matlagingstrikset som gir deg sunn mat - på fastfood-tid.

Pass på hygienen

Wold oppfordrer også alle til å passe litt ekstra på håndhygienen og kjøkkenhygienen i juletiden.

– Det er hyggelig med mye folk sammen, men man er ekstra utsatt for smitte. Vask hendene ofte, det er alltid smart for å sikre en frisk og god jul, sier Wold.

I anledning den internasjonale håndvaskdagen (ja, det finnes en sånn også) i oktober utarbeidet Lano noen tips og råd for god håndhygiene. Den internasjonale håndvaskdagen er i utgangspunktet et initiativ for barn, men her er det nok flere enn barn som kan plukke opp et tips eller to:

En skikkelig håndvask består av fire elementer:

 • Såpe: Mengde såpe avhenger av hvor skitten du er på hendene, men i de fleste tilfeller holder det med ett til to pumpetrykk.
 • Tid: Håndvasken bør ta 30 til 40 sekunder.
 • Temperatur: Folkehelseinstituttet anbefaler å vaske hendene i varmt/lunkent vann. Varmt/lunkent vann er ikke varmt nok til å drepe bakterier, men fjerner skitt og smuss noe bedre enn kaldt vann. I tillegg er det mer behagelig å vaske hendene i varmt/lunkent vann.
 • Tørking: Bruk et rent håndkle og ikke tørk av hendene på skitne buksebein eller lignende. Håndkleet bør helst byttes en til to ganger i uka. Hvis noen i familien er syke, kan de for eksempel ha sitt eget håndkle.

Seks råd for god håndhygiene:

 1. Vask hendene dine når du kommer inn døra.
 2. Vask hendene dine etter toalettbesøk.
 3. Vask hendene dine før du skal spise eller lage mat.
 4. Husk å vaske tomlene – mange glemmer dette.
 5. Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.
 6. Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.

Prøv også vår kjøkkenhygienequiz