Unngå de vanligste boligfellene

BOLIG: I et presset marked må du handle fort for å sikre deg en bolig du ønsker. Vær likevel ikke så kjapp at du glemmer å stille de viktige spørsmålene. Vi forteller deg hva du bør spørre om.

I fjor var det over 1000 misfornøyde boligkjøpere som henvendte seg til Forbrukerrådet i Oslo og Akershus.
- Vi mottar unormalt mange klager, sett i forhold til at meglerne skal ivareta både kjøper og selgers interesser, sier Jarle Vinje som er jurist ved Forbrukerrådets kontor.

Gjengangere

I følge Vinje er dette de hyppigste gjengangerne på Forbrukerrådets klageliste:

  • Fuktskader på bad og kjøkken.

  • Feil på takkonstruksjoner.

  • Klager på størrelse. I mange salgsoppgaver oppgis boligarealet til å være rundt ti prosent større enn i virkeligheten.

- I det siste er det blitt veldig populært å selge boliger med en såkalt ”som de er” klausul. Det fritar likevel ikke selger fra plikten til å opplyse om forhold som han vet eller burde vite om, sier Vinje.

Undersøk boligen

Ikke alle skavanker på boligen er like synelige som denne. Vis mer

Som kjøper har du plikt til å undersøke boligen før du kjøper den. Dersom du ikke oppdager synlige feil på visningen, får du problemer hvis du vil klage overfor selger i ettertid. Klager på de usynlige feilene er det derimot lettere å vinne frem med.

Men hvem ønsker å klage? Det tar tid, koster oftest penger og det er ikke særlig hyggelig. For å slippe å møte klagemuren i ettertid, bør du stille de riktige spørsmålene før du signerer kontrakten.

Spør og grav

Her er spørsmålene du bør kreve svar på:
1. Hvor lenge har selger eid boligen? Hvor lenge har han eller hun bodd i leiligheten?

2. Er det noe på boligen som ikke virker. Er det skader på boligen som ikke går frem av taksten?

3. Er det noe med nærmiljøet som er spesielt og som kjøper burde vite? Er det for eksempel tvister med eller spesielle problemer i forhold til naboene?

4. Har selger sett bevegelser eller antydninger til bevegelser i grunnen eller på grunnmuren?

5. Foreligger det pålegg fra offentlige myndigheter på eiendommen som ikke er utført?

6. Er det blitt gjort arbeider på boligen som ikke er godkjent eller byggeanmeldt? Det kan være ombygging av bad, fasadeendring og bygging av garasje. Spør hvilke konsekvenser dette kan få for deg.

7. Har selger selv eller andre ikke–profesjonelle utført elektriker- eller rørleggerarbeider på boligen?

8. Har det lekket vann inn i boligen ved store nedbørsmengder?

9. Har selger sett fukt eller skjolder noe sted i boligen? Har det vært eller er det tegn på fuktighet, saltutslag eller tegn til sopp for eksempel i kjeller eller på loftet.

10. Har selger hatt maur, mus, veps eller biller i leiligheten?

11. Kjenner selger til sopp - eller råteangrep på boligen?

12. Har selger hatt problemer med vann eller kloakk mens du har eid leiligheten.

13. Kjenner selger til skader på vinduer?

14. Har selger oppdaget lekkasjer, fuktproblemer eller andre problemer på badet? Har badet membran? Er det fall til sluket på badet, eller blir det dammer på gulvet?

15. Har selger hatt noen problemer med taket?

I tillegg til dette bør du sjekke at størrelsen som er oppgitt i salgsoppgaven stemmer med virkeligheten. Du kan ta med måleband på visning, eller en fagmann med lasermåler.

Når skal du spørre?

Still spørsmålene før du signerer kontrakten. Vis mer

Nå lurer du kanskje på hvordan du skal komme deg gjennom denne spørsmålslista i løpet av den hektiske visningen. Det er jo ikke engang sikkert at selger er til stede når boligen vises frem.

De spørsmålene du ikke får svar på under visningen, kan du stille på kontraktsmøtet, dersom du kommer så langt. Hvis selger gir opplysninger om mangler på kontraktsmøtet, som han ikke har fortalt om tidligere, kan du kreve å få undersøke manglene nærmere.