Unngå bananfluene

Ta grep før du reiser.

Fruktfluene er lett å kjenne igjen, selv om de er kun 2-4 millimeter lange. Fargen er gulbrun og de har røde øyne. Foto: Alloverpress
Fruktfluene er lett å kjenne igjen, selv om de er kun 2-4 millimeter lange. Fargen er gulbrun og de har røde øyne. Foto: Alloverpress Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har hatt dem på besøk på sensommer og høst. De gulbrune, små banafluene er irriterende gjester du helst ikke vil ha svermende rundt matfatet. Og har du det litt for travelt før du reiser på ferie, risikerer du at huset blir hjem for hele kolonier innen du er tilbake.

Ikke forveksle bananfluer med blomsterfluer: Slik blir du kvitt fluene som svirrer rundt plantene dine

Ikke farlige, men vil du ha dem hjemme?

Bananfluene kalles også fruktfluer eller eddikfluer. De er ikke farlige, men de kan spre sykdomsfremkallende smittestoffer siden de flyr mellom rene og urene miljøer.

Bananfluer er alt annet enn kresne, og flyr ofte mellom søppel, gjærende frukt, matrester og gamle tomflasker. De kommer seg gjerne inn på kjøkkenet gjennom åpne vinduer, med frukt eller andre matvarer.

En sånn glemt igjen kan være nok til at du får husgjester mens du er borte. Foto: Alloverpress
En sånn glemt igjen kan være nok til at du får husgjester mens du er borte. Foto: Alloverpress Vis mer

Dessuten formerer de seg svært raskt. Ifølge Folkehelseinstituttet kan en hunn legge flere hundre egg, som klekker på ett par dager. Larvene er gulhvite, og spiser nær overflaten på det gjærende matemnet der eggene er lagt. Etter fem til seks dager er larvene ferdig utvokst, og krabber til tørrere omgivelser for å forpuppe seg. Etter nye tre-fire dager klekker de voksne fluene, og hunnene er klare til å legge egg når de er ett døgn gamle. Dermed blir det fort svermer av noen ganske få opprinnelige fluer.

Kan gjøre stor skade: Slik blir du kvitt maur i boligen

Gjør dette før du reiser

I dag finnes det rundt 660 drikkevarebokser og 875 gjenvinnbare plastflasker i det norske pantesystemet, ifølge Resirk.no.  Ofte lagrer du disse hjemme med noen slanter i bunn, som gjerne blir mat for bananfluene. Pant  før ferien, eller sett flaskene ute. Foto: RESIRK.NO
I dag finnes det rundt 660 drikkevarebokser og 875 gjenvinnbare plastflasker i det norske pantesystemet, ifølge Resirk.no. Ofte lagrer du disse hjemme med noen slanter i bunn, som gjerne blir mat for bananfluene. Pant før ferien, eller sett flaskene ute. Foto: RESIRK.NO Vis mer

Siden larvene klekkes i og lever av råtnende, gjærende matrester, gjelder det å kvitte seg med potensielle levesteder i forkant av ferien. Skal du reise bort i en lengre periode, bør du derfor ta en runde i boligen og sjekke følgende:

  • Legg frukt og grønnsaker som holder seg, i kjøleskapet.
  • Se over varene i kjøleskapet - det kan være du finner en gjenglemt løk eller bærkurv som like gjerne bør kastes.
  • Kast eller konserver mat som råtner raskt, som for eksempel bananer, bringebær og jordbær.
  • Pant tomflaskene (som gjerne har slanter i bunn der fluene formerer seg), eventuelt sett flaskene i garasjen eller andre steder utenfor boligen. Ikke glem de tomme vinflaskene!
  • Tøm søpla.
Plaget av veps? Slik holder du vepsen unna hagen

Du kan også lage feller

Har du fått fruktfluer i hus, gjelder det å følge rådene ovenfor. Dessuten må du gjøre grundig rent der du har lagret overmodne matvarer og pantegods, for å få bort de siste restene av mulig mat for fluene.

I tillegg kan du lage feller for de voksne fluene. DinSide har tidligere testet flere kjerringråd mot den flygende plagen:

Vin, vin og zalo og eddik og zalo - hva virker best?
Lesernes beste tips mot bananfluene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer