Maling som flasser

Unngå at malingen flasser av

Ser veggen slik ut? Det kan det være flere grunner til.

AVFLASSET: Hvis veggmalingen etter kort tid har flasset av og blitt misfarget, kan det være en underliggende årsak til problemet. Foto: Linn M. Rognø.
AVFLASSET: Hvis veggmalingen etter kort tid har flasset av og blitt misfarget, kan det være en underliggende årsak til problemet. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal vi tro ekspertene, pusser nordmenn opp relativt ofte siden mange er opptatt av å følge interiørtrendene. Da er det fristende å ty til raske løsninger, men å slurve med malekosten kan koste deg både tid og penger.

Legg penselen i kjøleskapet, bruk alluminiumsfolie på malebrettet, fest teip på malespannet, bruk plastfolie på malerullen og slipp maskeringsteip med sparkel! Vis mer

Om du skal male i huset, enten på bare vegger eller vegger som er malt fra før av, må det gjøres skikkelig hvis du vil at fargen skal holde lengst mulig.

Da er det særlig to ting som er helt avgjørende: grunning og kvalitet.

Første bud: godt grunnlag

– Avskalling skjer når malingslaget ikke har godt nok feste i underlaget. Glatte flater som ikke får noen form for forbehandling før påføring av toppstrøk, vil være utsatt, sier Kristian Owren, administrerende direktør hos Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

Derfor blir det viktig å først benytte en heftgrunn på underlaget slik at toppstrøket får en homogen overflate som gir godt feste, informerer Owren videre.

Dag Frogner Hansen, teknisk produktansvarlig i Jotun, mener at riktig grunning er det absolutt viktigste for at veggmalingen skal holde seg over lang tid.

Han opplever at gjengangeren hos mange forbrukere er at de ikke har preparert grunnlaget skikkelig før de går i gang med å male veggen.

– Det hender at mange ikke preparerer underlaget godt nok selv om man burde mattslipe veggen. Det er for å få god vedheft mellom underliggende sjikt og den nye malingen man legger på. Folk er ikke alltid like flinke til å følge produsentens anvisning på hvordan man skal gå fram når man maler, mener Frogner Hansen.

– Noen hopper kanskje over noen steg fordi man vil bli fort ferdig, fortsetter han.

PUSS: – Hvis du ikke pusser muren ned med stålbørste, vil det ligge mye løs sand på overflaten. Da vil naturlig nok malingen flasse lettere av, sier Dag Frogner Hansen, teknisk produktansvarlig hos Jotun. Foto: Cecilie Feen.
PUSS: – Hvis du ikke pusser muren ned med stålbørste, vil det ligge mye løs sand på overflaten. Da vil naturlig nok malingen flasse lettere av, sier Dag Frogner Hansen, teknisk produktansvarlig hos Jotun. Foto: Cecilie Feen. Vis mer

Puss ned

Enten veggen males for første gang, eller det skal males over med en annen farge, må grunnarbeidet være like godt, i følge ekspertene.

Blant annet bør du pusse ned veggen før du grunner og maler.

– Man må unngå et krittende underlag. Det vil si et underlag som er fylt av løse partikler, for eksempel på mur. Hvis du ikke pusser muren ned med stålbørste, vil det ligge mye løs sand på overflaten. Da vil naturlig nok malingen flasse lettere av, sier han.

Et krittende grunnlag har også mye sug i seg som gjør at limstoffene og bindemiddelet i malingen ikke trekker inn i underlaget.

Ulike grunninger

Hvilken type grunning du skal velge, kommer an på underlaget som skal grunnes.

  • Heftgrunn: Når underlaget er vanskelig er heftegrunn ideelt. Brukes når underlaget har så liten struktur at selve malingen vil få dårlig feste. Det handler særlig om glatte underlag som kjøkkeninnredninger og laminatfliser.
  • Flekkgrunning /grunning for sperring og isolering: Spesialgrunning for å forsegle fargeflekker som er vanskelige å få bort. De kan farge gjennom malingen, eller gi et uønsket skinn under. Flekker kan være blekk, tusj, nikotin og sterke fargestoffer.
  • Kvistlakk: Kvistlakk er et spesialprodukt for kvister i treverk. Kvister utskiller harpiks, eller kvae lenge etter at treet er felt. Stoffet misfarger malingen, og det blir mørke skjolder. I noen tilfeller pipler det ut en dråpe harpiks fra kvisten. En god forbehandling med kvistlakk hindrer at dette skjer. Furu har mer kvae enn gran.
  • Grunning til tapet: Spesialgrunning som benyttes på underlag før du tapetserer, eller påføres tapet som skal overmales.
  • Grunning til våtrom: Våtromsgrunning kan ikke erstatte membranen. Men de gjør det litt vanskeligere for vann og fukt å trekke gjennom og inn i underlaget.
  • Grunning til tre og panel: Grunning spesialtilpasset for treverk. Hensikten er å forsegle treverket slik at påfølgende strøk ikke skal trekke så mye inn.

Kilde: Byggern.

Maler du over en gammel farge, bør du også være spesielt obs dersom den gamle malingen er av høyglanset type.

– Hvis man opplever at malingen hefter dårlig, så er sannsynligvis årsaken at den malingen som ligger under har for høy glans og burde vært pusset ned. Da vil det nok oppstå problemer hvis du legger på ny høyglansmaling oppå der igjen, sier Frogner Hansen videre.

Følg anvisningen

Owren mener at mange vil se at malingen på veggen flasser av dersom man ikke har satt seg inn i oppgaven som skal løses, og at man ikke har planlagt arbeidet i forkant.

– Her er det viktig å sette seg inn i produktene som skal benyttes, og hvilke egenskaper disse har, sier Owren.

Han anbefaler å velge produkter som er tilpasset bruksområdet, og hvordan produsentene anbefaler at arbeidet med påføring skal gjøres.

– Følges produsentenes anvisning så kjenner vi ikke til at én spesiell type maling vil være mer utsatt for eventuell avskalling enn annen type maling som blir påført, sier han.

Som forbruker kan det være vanskelig å forstå seg på kvaliteten på malingen ved å lese om hva den inneholder, mener Frogner Hansen.

– Her bør du spørre profesjonelle om råd. Hvis produsenten beskriver dette som en grunning så bør man bruke den som grunning. Anbefales det at man bruker en annen maling på toppen, bør man følge det.

Vedlikehold av veggmaling

– Når det gjelder vedlikehold av overflatene over tid, så gjelder det å følge produsentenes råd også her, sier Owren.

En essensiell ting, er å vaske veggene på riktig måte. En stor tabbe mange begår, er å bruke vanlig husholdningssåpe i vannet, mener Frogner Hansen.

SKADE: Malingen skal selvsagt ikke flasse etter kort tid. En vanlig årsak til dette, er for dårlig grunnarbeid. Foto: Linn M. Rognø.
SKADE: Malingen skal selvsagt ikke flasse etter kort tid. En vanlig årsak til dette, er for dårlig grunnarbeid. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

– Folk skal være forsiktig med det. Det er tryggere å bruke vaskeprodukter fra malingsprodusentene. Innendørs kan maling stå i mange år så lenge de vedlikeholdes på en god måte, sier han.

Malingen som holder lengst

Dersom innleide håndverkere gjør malingsjobben for deg, blir det en vanlig reklamasjonssak mot håndverksbedriften om malingen flasser fort av. Du som forbruker står som regel sterkt i slike saker, mener Frogner Hansen.

Samtidig er det viktig at du har valgt en maling av god kvalitet. Velger du en maling med lavere kvalitet, vil den lime seg dårligere til grunnlaget, hevder han.

Men kvalitetsmaling koster mer.

– I hovedsak er det slik at akrylmaling ofte er bedre kvalitet på enn PDA-maling, men PDA-maling er ofte billigere. Akrylmaling er bedre rent fargemessig, og med bedre vedheft. En billig PDA-maling på et vanskelig underlag kan flasse av lettere, sier han.

Selv om kvalitet koster mer, har man mer igjen for dette i det lange løp, mener Frogner Hansen.

– Når folk pusser opp og bygger hus til flere millioner, syns jeg det er trist at man velger rimeligere løsninger. I det store regnskapet vil nok dette være et uklokt valg, sier han mens han legger til:

– Man bør ikke alltid jage etter den enkleste løsningen, da får man ofte problemer senere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer