Unngå at kloakkvann fyller kjelleren

Slik forhindrer du at kloakk og avløpsvann flommer opp i kjelleren hvis rørnettet overbelastes.

Når rørnettet blir overbelastet kan resultatet bli at kloakk og avløp flommer opp av sluk og inn i kjellere. Foto: Colourbox.com
Når rørnettet blir overbelastet kan resultatet bli at kloakk og avløp flommer opp av sluk og inn i kjellere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den våte sommeren og høsten har avslørt kapasitetsproblemer i en rekke kommunale avløpsrør. Det er, bokstavelig talt, bedritent for dem det gjelder, og det er mange, melder Newswire i en pressemelding for Varme & Bad.

En skiller gjerne mellom fire ulike typer kjelleroversvømmelser;

  • Lekkasje fra vanninstallasjoner
  • Vannet trenger inn gjennom vegger eller gulv
  • Vannet trenger inn gjennom husets avløpssystem
  • Vannet trenger inn gjennom vindu, garasjeport, sluk, lufteventil et cetera.
Her tar vi for oss hva du kan gjøre for å forhindre at avløpsvann flommer opp i kjelleren. Dette er ikke bare aktuelt for deg som allerede har opplevd det; men kan også være viktig dersom naboene dine har hatt problemet, da det tyder på et problem i området.

Her kan du sjekke om det blir flom

Slik sikrer du deg

Huseiere som er utsatt for tilbakeslag av avløpsvann på grunn av fulle rør står nemlig ikke helt maktesløse.

– Løsningen er å montere en tilbakeslagsventil. Ventilen vil blokkere for oversvømmelse fra det kommunale nettet. Dermed forhindrer man også skader dette vannet kan føre til i boligen, sier rørleggermester Carsten Skottner Engh i Varme & Bad i en pressemelding.

Rørleggerkjeden har fått mange telefoner fra fortvilte huseiere de siste ukene, og de venter økt pågang fremover.

– På grunn av de store nedbørsmengdene vil det i høst bli langt flere tilbakeslagskader enn tidligere år, sier Engh.

I tillegg til tilbakeslagsventil kan man oppgradere det utvendige anlegget ved å separere kloakkrør og overvannsrør.

– Hvis man legger et ekstra overvannsrør ut fra takoppsamlingen, kan vannet ledes bort fra kloakken. Dermed blir belastningen på det kommunale avløpsnettet mindre, sier Engh.

Fare for flom og oversvømmelse? Slik beskytter du boligen din.

Glemmer å oppgradere ledningsnettet

Vannstanden er unormalt høy i flere norske elver. Slik så Akerselva i Oslo ut i dag morges.  Foto: Elisabeth Dalseg
Vannstanden er unormalt høy i flere norske elver. Slik så Akerselva i Oslo ut i dag morges. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Tette rør er spesielt vanlig i fortettede eller utbygde boligstrøk, fordi avløpsnettet ikke er beregnet for dagens bygningsmasse - og ikke minst vannforbruk. I enkelte boligområder er antall brukere blitt doblet de siste tiårene, men ledningsnettet er ikke blitt oppgradert.

Systemet virker slik at avløpsvannet renner fra boliger ut i gaten, der det ligger et hovedrør, eller samlerør. Det er disse hovedrørene som i mange tilfeller er underdimensjonert.

– En del kommunale samlerør er ikke dimensjonert for så store vannmengder. Resultatet blir at avløpsvann og kloakkvann slår tilbake i kjellere og sluk. Det er rett og slett ikke plass i rørene til alt vannet, sier Engh.

Ifølge teknisk etat i Bærum kommune er det rett og slett for dyrt å oppgradere ledningsnettet.

–Overvannsførende ledninger dimensjoneres slik at de skal klare alle normale regn. Å dimensjonere ledningene for eksepsjonelt store regn er i praksis for kostbart. Ved kraftige regnskyll eller ekstrem snøsmelting kan ledningssystemet derfor bli midlertidig overbelastet. I uheldige situasjoner kan dette føre til at vann trenger inn i kjelleren gjennom sluk i gulvet, via andre avløpsinstallasjoner eller gjennom veggen via dreneringsrøret, skriver de i en informasjonsbrosjyre om kjelleroversvømmelser.

Du kan også gjøre ditt for å sikre fri ferdsel i rørene: Se hva matolje og annet fett du skyller ut i vasken gjør med avløpsrørene

Forsikringssak

Får du tilbakeslag, er dette en forsikringssak som skal dekkes av boligforsikringen. Slike skader kan bli svært kostbare å utbedre, og det kan ta lang tid å få tørket kjelleren. I tillegg kommer opprydningsarbeidet, som kan være en skikkelig møkkajobb.

Ifølge beregninger fra If Skadeforsikring førte slike vannskader til utbetalinger på rundt én milliard kroner i fjor. Utbetalingene har økt de siste årene, og i år kommer de trolig til å bli høyere enn noen gang på grunn av all nedbøren i Sør-Norge. Totalt betalte forsikringsnæringen ut 4,3 milliarder kroner i erstatning for ulike typer vannskader.

Flomrammet? Ikke bruk varmtvannsberederen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer