Unngå arealrot

BOLIGKJØP: Vet du egentlig hva forskjellen er på bruttoareal, og boligareal? Les oversikten og unngå pinlige misforståelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vet du ikke forskjellen på de ulike arealtypene kan du ende opp med en bolig som er mindre enn du trodde.

Det er ikke bare irriterende, men kan også bli en dyr opplevelse ved et eventuelt videresalg.

Arealforvirring


Eiendomsmeglere er forpliktet til å oppgi boligarealet i all markedsføring, og i så godt som alle boligannonsene opereres det med to arealbegreper:

 • Bruttoarealet (=bta). Bruttoarealet er arealet av hele boligen målt med ytterveggenes utside. Bruttoarealet inkluderer boder og kjellerrom som ikke deles med andre boliger.

  Terrasser, balkonger og eventuelle fellesdeler i flermannsboliger regnes imidlertid ikke inn i bruttoarealet. Dvs at fellesboder, trappeoppgang og felles vaskerom ikke regnes med.

  Når bruttoarealet måles er ytterveggen inkludert. Dersom boligen har vegger mot naboleilighet eller fellesrom, måles bruttoarealet til midt i disse veggene.

 • Boligarealet (=boa). Boligarealet eller boflaten kan beskrives som den delen av boligen du kan bruke til å bo i - mao. boligrommet.

  Boligarealet inkluderer boligens rom målt innvendig. Takhøyden i boligen har også betydning for utregning av boligarealet. For at kvadratmeterne målt på gulvnivå skal gi full uttelling, må det være minst 1,90 under taket. I noen tilfeller blir boligarealet - litt misvisende - kalt nettoareal.

  Det er boligarealet som sier mest om hvor mye plass du får i leiligheten eller huset du kjøper. Når kvadratmeterprisen for en bolig skal regnes ut, er det også boligarealet som legges til grunn.

  Fellesrom, kott og boder faller utenom.

Men det er mer

Som om ikke dette var nok har vi også to andre arealbegreper:

 • Bruksareal (=bra). Er arealet som ligger innenfor boligens yttervegger.

  Bruksarealet inkluderer alle rom i boligen, også boder og rom uten innredning. Men i motsetning til bruttoarealet måles bruksarealet mot innsiden av veggene.

 • Nettoareal (=nta). Er innvendig areal fratrukket det arealet som innervegger, dør - og vindusåpninger dekker.

  Nettoarealet skal inkludere bod og kott.