<strong><B>NABOPLAGER:</strong></b> Høy musikk er en av de hyppigste årsakene til dårlig naboskap. Du kan gjøre litt for å unngå det, men det mest effektive er å bli enige om et volum både lydentusiasten og naboer kan leve med. Foto: ALL OVER PRESS
NABOPLAGER: Høy musikk er en av de hyppigste årsakene til dårlig naboskap. Du kan gjøre litt for å unngå det, men det mest effektive er å bli enige om et volum både lydentusiasten og naboer kan leve med. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Unngå å plage naboen med lyd

Slik lever du godt i blokk med stereo og hjemmekino.

Publisert
Sist oppdatert

Mange er plaget av høy musikk fra naboen. Klagene er så hyppige at politiet i Telemark i 2011 gikk ut og oppfordret folk til å slutte å ringe dem om naboen går av skaftet med stereoanlegget.

Om det ikke går så langt at du får besøk av uniformerte representanter for den norske stat når du gir bånn pinne med Motörhead, Metallica eller Freddy Kalas, så kan du risikere å få en illsint nabo eller to på døra.

<strong><b>PÅ DØRA:</strong></B> Du aner fred og ingen fare, og koser deg med favorittmusikken. Plutselig står naboen på døra. Foto: ALL OVER PRESS
PÅ DØRA: Du aner fred og ingen fare, og koser deg med favorittmusikken. Plutselig står naboen på døra. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Slikt gjør det litt mindre hyggelig å møtes i oppgangen på søndag ettermiddag, og det gjør dessuten noe med musikkvanene dine når du bare skal spille det du selv mener er litt rolig og dempet musikk en kveldsstund.

LES OGSÅ: Høy lyd når du setter i øreproppene?

Snakk med naboen

Det aller smarteste er å snakke med naboen. Hører hun eller han noe? Er det plagsomt?

Prøv å legge godviljen til, og kom til en enighet om tidspunkter og lydstyrke. Ofte kommer man langt med vennlighet, forståelse og diplomati.

For å finne ut hvor naboens toleransegrense går, kan dere sammen gå vitenskapelig til verks. Last for eksempel ned en av de mange desibelmåler-appene som finnes for mobil (eksempler: Decibel Meter Pro for iOS og Sound Meter Pro for Android), og bruk den til å måle hvor høyt du faktisk spiller.

Målingen kan også foretas hos naboen, slik at dere får brakt på det rene hvor mye lyd som siver inn i der.

Den endelige testen er likevel hva naboen faktisk hører - eller mener å høre. Øk volumet gradvis, og be naboen sende tekstmelding når volumet blir forstyrrende. Suppler gjerne med desibelmeteret, slik at du selv vet nøyaktig hvor grensen går når du spiller.

Tekniske tiltak

Om du likevel vil spille så høyt at det er fare for klager, er det en god del du kan foreta deg for å kunne fortsette å nyte musikk både til fest og hverdag uten å plage vettet av de som bor over, under og ved siden av deg.

Nettet er fullt av kreative forslag.

Noen foreslår full lydisolering av hele huset eller enkeltrom (se vår guide til lydisolering).

Vi har tidligere skrevet detaljert om dette. Her finner du en trinn for trinn-bruksanvisning på hvordan du gjør:

Dinsides lydisoleringsskole
Første del: Tak
Andre del: Vegger
Tredje del: Reisverk

<strong><b>SPISSER:</strong></b> Såkalte spikes har liten effekt på lyden naboene hører. Til gjengjeld kan de ha stor effekt på parketten. Foto: HIFIRACKS
SPISSER: Såkalte spikes har liten effekt på lyden naboene hører. Til gjengjeld kan de ha stor effekt på parketten. Foto: HIFIRACKS Vis mer


Andre er mer beskjedne og anbefaler i første omgang å isolere høyttalerne fra gulvet.

Det siste kan skje på mange måter og i flere kombinasjoner.

- Ble oppfunnet da folk hadde vegg-til vegg

Et mye brukt hjelpemiddel er såkalte spikes, kjeglespisser som borer seg ned i gulvteppet (og dessverre også i parketten, med svært uheldig resultat). Teorien er at jo mindre flate som berører gulvet, desto mindre lyd forplanter seg via gulvet og videre til gulv, tak og i siste instans naboer.

Plager du naboen med film og musikk? (Avsluttet)
Ja, det hender de klager(41%) 975
Nei, jeg spiller lavt(40%) 957
Klarer meg med vanlig TV-lyd(19%) 457
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Spikes er noe som ble funnet opp på den tiden da vegg-til-vegg-tepper var moderne (nå er det moderne igjen, red. anm.) - dels for å unngå at høyttalerne lagde permanente merker i gulvteppet, dels for å sikre at høyttalerne sto stødig på de mykeste og mest langflossede teppevariantene. Altså ikke noe som kom på markedet på grunn av lyden, skriver signaturen Ulf-B på AVforum.no.

Han mener man i verste fall kan risikere at hele gulvet svinger med i takt med musikken, og at naboene dermed kommer verre ut enn om man lot være.

IKKE KJØP NY: Den gamle høyttaleren din kan bli like bra igjen

Steinheller, gravstøtter og gummi

Andre sverger til massive steinheller og til og med gravstøttelignende steiner for å få bassen vekk fra gulvet og ut i rommet i stedet.

<strong><b>UNDERLAG:</strong></B> Amerikanske Auralex lager gummimatter til å sette under basshøyttaleren. Foto: AURALEX
UNDERLAG: Amerikanske Auralex lager gummimatter til å sette under basshøyttaleren. Foto: AURALEX Vis mer

Dette er trolig mer effektivt, spesielt om man kombinerer det med gummiknotter eller kanskje til og med gummimatter. Noen sverger også til halve squashballer og ishockeypucker som isolasjon mot underlaget.

Spikes kan også kombineres med gummiknotter, slik som i det norske produktet Soundcare.

Selv om slike tiltak nok kan redusere de fysiske vibrasjonene - altså ristingen i gulvet - hjelper det ikke på den lyden som forplanter seg gjennom lufta.

Det vet Hans Kristian Olsen, markedssjef for akustikk og himlingssystemer i selskapet Glava.

- Finnes ingen løsninger for verstingen

- Dersom du har et stort stereo- eller hjemmekinoanlegg og liker å spille høyt, så kan du rett og slett glemme det. Om du ikke bor i enebolig, finnes det ingen løsninger som gjør at du kan skru opp volumet uten å plage naboene, sier Olsen.

NABOPLAGERE SIDEN 1946: Klipsch med ny høyttalerserie

<strong><b>IKKE MULIG:</strong></B> Liker du å spille virkelig høyt, nytter det verken med isolasjon eller demping. Det mener markedssjef Hans Kristian Olsen hos Glava. Foto: GLAVA
IKKE MULIG: Liker du å spille virkelig høyt, nytter det verken med isolasjon eller demping. Det mener markedssjef Hans Kristian Olsen hos Glava. Foto: GLAVA Vis mer


Han nevner flere eksempler på kunder som har gått til omfattende og kostbare skritt for å isolere boligen, slik at de kan dundre løs, uten hell. Naboene hører fortsatt lyden, og spesielt bassen.

- Dette handler jo også ofte om hvilken toleranse folk har. Det finnes de som klager uansett, selv om de ikke hører noe. Og så finnes det de som klager på at de hører litt lyd. Når man isolerer, kan faktisk klagene øke etter først å ha gått ned. Folk synes rett og slett det er mer plagsomt å høre vage og lave lyder som de lurer på hva er for noe framfor å høre hva som faktisk spilles.

Bygde huset rundt stereoen

Det finnes lyd- og filmentusiaster som nesten er villig til å gjøre hva som helst for å få dyrke sin hobby i fred, uten å komme på kant med naboene.

Olsen husker for eksempel en kar som først lagde lydrommet og deretter fikk arkitekten til å tegne et hus rundt det.

- Men selv dette er ingen garanti. Lyden kan likevel forplante seg videre. Vi har eksempler på at folk i enebolig får klager fra naboer et godt stykke unna, selv om vinduene er lukket mens de spiller.

Markedssjefen mener at folk med behov for å spille veldig høyt ikke bør bo i en blokkleilighet eller et rekkehus. Men han vet at det også finnes folk med dyrt og fint utstyr som ikke trenger å spille så høyt.

LES OGSÅ: «Matrix» kan skade hørselen

<strong><b>KREVER ENEBOLIG:</strong></b> Med et slikt oppsett bør du helst bo i eget hus. Foto: KIROV HIGH END
KREVER ENEBOLIG: Med et slikt oppsett bør du helst bo i eget hus. Foto: KIROV HIGH END Vis mer


- Dette er feinschmeckere som har samme forhold til lyd som vin-entusiaster har til vin. Disse trenger jo ikke å spille så høyt for å få utbytte. Men med en gang man kobler på en subwoofer, skal det ikke så høyt nivå til før bassen slår igjennom til naboen, sier han.

Nye hus bedre enn gamle

Hva slags bolig skal en lydentusiast velge seg dersom hun eller han ikke har råd til eller lyst på hus på landet?

<strong><b>SMÅTT OG GODT:</strong></B> Eksklusive høyttalere i den mindre klassen gir god lyd på lavt volum. Foto: BOWERS & WILKINS
SMÅTT OG GODT: Eksklusive høyttalere i den mindre klassen gir god lyd på lavt volum. Foto: BOWERS & WILKINS Vis mer


- Gamle bygårder er aller verst. Her er det ikke mulig å gjøre noe som helst, bortsett fra å endre hele konstruksjonen. I dag bygges det med bedre lydisolasjon, gjerne i betong. Selv om betong er bra på å hindre luftlyd, er det likevel en versting til å transportere strukturlydlyd. Om naboen langt unna borer i veggen, høres det like fullt ut som det kommer fra naboleiligheten, sier Olsen.

Spill lavere med bedre lyd

Av egen erfaring vet vi at jo dyrere stereoanlegg du har, desto hyggeligere er det for naboene. Rett og slett fordi du ikke trenger å spille så høyt når lydkvaliteten er god nok.

Med rimelig utstyr føler man oftere behov for å skru opp lyden for at musikken skal låte tøffere. Har du kvalitetsutstyr høres det bra ut selv på et volum som ikke er egnet til å plage noen, selv ikke familiemedlemmer som sover i rommet ved siden av.

Det er utvilsomt billigere å kjøpe et godt anlegg med god forsterker og bra høyttalere enn å bygge om huset.

Dinsides hodetelefonguide: Dette må du huske når du kjøper

Aller billigst er det likevel å invester ei et godt sett hodetelefoner. Da kan du spille så høyt du vil, og ingen naboer kommer noensinne til å klage. Det eneste du må gjøre, er å passe på din egen hørsel.

Artikkelen ble sist oppdatert 6. august 2016

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer