Universal-Stein vs Jif skurekrem

Hvordan får vi vasket de vedlikeholdsfrie karmene hvite?

<b>VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUSKARMER:</b> Vi tester Jif skurekrem mot Zielinsky Universal-Stein. Hvilket middel gir de hviteste vinduskarmene? Foto: Kristin Sørdal
VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUSKARMER: Vi tester Jif skurekrem mot Zielinsky Universal-Stein. Hvilket middel gir de hviteste vinduskarmene? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet Jif skurekrem mot Zielinsky Universal-Stein på vedlikeholdsfrie vinduskarmer.

Hvilket vaskemiddel vasker best?

Se også vår test av vindusvaskemidler.

Når lett såpevann ikke er nok

Vedlikeholdsfrie vinduskarmer skal være nettopp vedikeholdsfrie, som blant annet vil si at du skal slippe å drive med skraping og maling for å få karmene fine og hvite.

Men også vedlikeholdsfrie vinduskarmer blir skitne og kan være vanskelige å få vasket helt rene.

De fleste produsentene av vedlikeholdsfrie vinduer, anbefaler kun bruk av lett såpevann til rengjøring av vinduskarmene. Men noen ganger er dette rett og slett ikke nok. Vi får i alle fall ikke has på skitten og stipene som har bygget seg opp på vinduskarmene gjennom en lang vinter med begrenset (okei, null) vindusvask.

Vi har tidligere testet bilpolish på vinduskarmene. Hvordan det gikk, kan du se her.

VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUSKARMER: Vi tester Jif skurekrem mot Zielinsky Universal-Stein. Hvilket middel gir de hviteste vinduskarmene? Foto: Kristin Sørdal
Utgangspunktet er karmer forsøkt vasket med mildt oppvaskvann. Foto: Kristin Sørdal
Etter vask med Jif skurekrem på venstre side av karmen. Uvasket karm kan sees på høyre side av bildet. Foto: Kristin Sørdal
Universal-Stein: Vasker veldig bra, men ulempen er at det lett blir litt søl. Foto: Kristin Sørdal
Vasket med Jif helt til venstre, i midten uvasket karm og til høyre karm vasket med Universal-Stein. Foto: Kristin Sørdal
Her har vi vasket venstre del av karmen med Jif skurekrem og høyre del av karmen med Universal-Stein. Du kan se at venstre del av karmen er noe mer misfarget enn høyre del, som er blitt mye hvitere og blankere. Dette vises også tydelig i virkeligheten. Foto: Kristin Sørdal


Zielinsky Universal-Stein

Universal-Stein fås kun kjøpt på messer og på internett. Vi har tidligere sett vaskemiddelet demonstrert nettopp på ulike messer, som for eksempel campingmesser, og på grunn av en iboende skepsis til alt som kun selges fra messeboder, har vi altså en nokså lunken forventning til hvordan dette vaskemiddelet skal prestere.

Men vi avslører det først som sist: Det funker sinnssykt bra!

Vi har testet vindusvasker fra Kärcher


Zielinsky Universal-stein er et miljøvennlig vaskemiddel som, skal vi tro bruksanvisningen på boksen, kan brukes til nærmest alt. Det er en kompakt stein av sammenpakket vaskemiddel som ligger i boksen. Du tar vaskemiddelet i bruk ved å fukte en svamp med vann og dermed jobbe opp såpeskum ved å stryke og klemme den fuktige svampen mot steinen. Så bruker du svampen med såpeskummet til å pusse det ønskede objektet.

Vi gnikker på vinduskarmene med den såpefylte svampen. Skitten løser seg raskt opp, og vi får fjernet selv vanskelige striper med skitt som vi ikke har greid å vaske bort med andre vaskemidler. Etter vasken må karmen skylles med vann, vi tar en klut med rent vann og vasker bort såpeskummet. Vi tørker over med en tørr klut avslutningsvis. Og voilà: Vi har fått en skinnende hvit og ren vinduskarm, som attpåtil er blank og glansfull!

Det eneste vi har å utsette på produktet, er at det ble endel søl akkurat ved denne bruken. Det ble sittende igjen litt såpeskum akkurat i nedre kant av karmen.

Slik virket Universal-Stein

Alle våre fordommer blir gjort til skamme: Dette funker sinnssykt bra! Middelet tar skitten og etterlater ikke bare karmene hvite og rene - men også blanke og glansfulle! Vi er solgt!

Husk å vaske karmene før du vasker vinduene: Det blir endel søl, og såpevann som renner nedover vinduene, så ta finpussen av vindusglasset til sist.

Pris: En 500-grams boks koster 200 kroner, pluss porto, dersom du bestiller via nettbutikken. Du kan også kjøpe større bokser, og da reduseres kilosprisen. Boksen er veldig drøy i bruk.

Nei, du må ikke vente til det blir varmt ute: Slik vasker du vinduer i minusgrader

Jif universal

De fleste har vel en eller annen erfaring med Jif universal, eller med en annen type skurekrem, og de aller fleste har kanskje dette allerede stående i skapet. Dette er også middelet vi får anbefalt brukt til rengjøring av vedlikeholdsfrie vinduskarmer av en norsk representant for vedlikeholdsfrie vinduer.

Vi har også testet Jif og andre typer skurekrem til ulikt bruk, for eksempel har vi pusset vekk stygge riper i tallerkenen og vi har testet merkevare versus billigvare på badet.

Vi tar Jif skurekrem på en vaskefille og gnikker som best vi kan på vinduskarmen. Skitt og smuss løsner ganske lett, og vi får også vasket vekk de verste stripene med skitt.

Slik virket Jif universal

Ja, det virker. Vi får vasket bort det meste av skitten på karmene. Men det blir ikke like hvitt og glinsende som med konkurrenten.

Pris: Jif skurekrem koster 24 kroner for 500 ml.

Konklusjon

Både Jif skurekrem og Universal-Stein virker. Karmene blir rene og pene med begge vaskemidlene. Men duellen er det Universal-Stein som vinner: Som vi også har forsøkt å illustrere i bildeserien som du kan se lenger oppe på siden, blir karmene både hvitere og mye mer glansfulle ved bruk av Universal-Stein.