Dusjglad ungdom er ikke bare irriterende for dem som venter på tur. Det kan også bidra til økt slitasje, og skader på badet. Foto: Colourbox
Dusjglad ungdom er ikke bare irriterende for dem som venter på tur. Det kan også bidra til økt slitasje, og skader på badet. Foto: ColourboxVis mer

Ungdommers dusjvaner får skylden for ødelagte baderom

En viktig årsak til at tusenvis at norske bad er blitt fuktskadet og ødelagt de siste årene, mener rørleggere.

– Unge i dag dusjer tre ganger så ofte og lenge som min generasjon, sier teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL). Ifølge NRL dropper også mange ungdommer å dusje i garderober etter trening, men tar dusjen hjemme.

Økt belastning i dusjen skaper konstant fukt på badet, og rørleggere melder om økte forekomster av fuktskader i gulv og vegger på bad.

– Ofte er det så ille at hele badet må rives og totalrenoveres, sier rørleggermester Bjørn Stensli i Varme & Bad i en pressemelding.

Dyrt også før badet må renoveres: Se hvor mye du betaler for varmtvannet

Klissvått under flisene

Slik ser muggskader ut - på utsiden av flisene. Men den virkelige skaden ser du ikke før du skal rive badet. Foto: Ifi.no
Slik ser muggskader ut - på utsiden av flisene. Men den virkelige skaden ser du ikke før du skal rive badet. Foto: Ifi.no Vis mer


En rekke av badene som er i bruk i dag, er ikke bygget for dagens bruk. Ei heller med materialer som varer over tid.

– På 1980-tallet ble både badekar og dusjkabinetter kastet ut av badene. De ble erstattet av fliser, som man skulle dusje på direkte. Da kreves det virkelig god fuktsikring under flisene for at det ikke skal oppstå fuktskader, sier Stensli.

Vann trenger som regel gjennom fliser, men de tåler en viss belastning før underlaget blir søkkvått.

– Jeg har opplevd at folk har brukt plastsekker som membran. Da er det bare et tidsspørsmål før det virkelig går galt, sier Stensli i Varme & Bad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ole Larmerud har fulgt byggebransjen siden 1970-tallet, og han forteller om mange feil.

– Dessverre ble det i flere tiår benyttet materialer som ikke har noe på et bad å gjøre. Mange benyttet tre og gips. Smøremembraner blir brukt feil, med det resultat at de sprekker opp.

Bygge nytt bad? Nye byggeregler forvirrer, men det kan se ut som om det blir enklere i løpet av året.

Smart trend

Tidligere fikk et bad som regel tid til å tørke opp mellom hver gang noen dusjet. Det skjer ikke lenger, og fuktigheten setter seg i flisene. Er membranen utett, blir det fukt i hele konstruksjonen. Det å dusje rett på gulvet anbefales ikke av bransjen, men mange vegrer for å installere dusjkabinett.

– Et bad uten dusjkabinett ser finere ut, men da er det ekstra viktig at håndverkerne følger våtromsnormen slik at det ikke er risiko for gjennomtrening av vann, sier Stensli.

En løsning, som har kommet sterkt inn i trendbildet de siste årene, er badekaret.

– Det skyldes at badekar gir en viktig følelse av velvære og avslapping, sier rørleggermester Bjørn Stensli.

Men i tillegg til å være pent, er det altså praktisk, og skåner gulvet fra den verste belastningen. Ønsker du ikke å måtte gå opp i et badekar hver gang du dusjer, finnes det også smarte dusjkar. Dette lar deg gå rett inn i dusjen, samtidig som du beskytter gulvet.

Kilde: Newswire