- Ungdom driver risikosport

Boligkjøp er ikke noe de bør være opptatt av så tidlig i livet, mener eksperter.

Det er ingen menneskerett å kjøpe bolig før du fyller 25. Eller 35 for den saks skyld.  Foto: Colourbox.com
Det er ingen menneskerett å kjøpe bolig før du fyller 25. Eller 35 for den saks skyld. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Det er varmt og godt i husvarmen, og ganske kaldt utenfor. Politikerne ønsker alle en god leiekarriere, men sponser ikke billetten.»


- Vi trenger en ungdomsgenerasjon som er opptatt av å kvalifisere seg for arbeidslivet, og være mobil arbeidskraft. Å være opptatt av å gjøre et godt boligkjøp skal man gjøre når man har råd til det, sier assisterende direktør i Norsk Boligbyggelag (NBBL), Tore Johannesen. Og flere er enige.

I dag inviterte NBBL norske politikere og andre samfunnsaktører til en konferanse om boligpolitikken. Organisasjonen mener boligpolitikken har forsvunnet, og gjort dagens ungdom til store risokotakere på eiemarkedet og store tapere på leiemarkedet.

Da passer det kanskje at ekspertene venter en nedgang i leieprisene, om enn kortvarig?

Håpløst marked

Rolness mener den norske velferdsstaten har sviktet ungdom i boligmarkedet.  Foto: Anne Senstad
Rolness mener den norske velferdsstaten har sviktet ungdom i boligmarkedet. Foto: Anne Senstad Vis mer


- Det viktige er ikke hvor mye boligene har økt i verdi, men hvor mye terskelen har økt for at du kan komme deg inn på boligmarkedet, sier sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness.

Han peker videre på at dersom du har middels inntekt og bor i byen, bruker du halvparten av inntekten på bolig. Er du enslig, har middels inntekt, barn og bor i byen, kan du stort sette glemme å klare å betjene alle utgiftene alene på grunn av de høye eie- og leieprisene.

- I de fleste europeiske land er det en slags menneskerett å bo til en pris du har råd til å betale. Men her har velfredsstaten langt på vei frasagt seg ansvaret for boligprisene og boligmarkedet, sier Rolness.

- Hvordan endte vi opp her, hva var det som glapp?

Markedsbasert og ukontrollert

- I forhold til andre land har vi en ekstremt markedsbasert boligpolitikk, og det har vi begynt å se ulempene av nå, sier forskningsleder ved norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR), Berit Nordahl.

- Og ungdommen er ekstra utsatt, sier Nordahl.

Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret, skrev tidligere i en kommentar på E24.no at Norge har det råeste boligmarkedet i Europa, uten noe prisregulering av eie- eller leiemarkedet. I Europa bygger man for å møte konjukturen og befolkningens behov, mente han. Men ikke i Norge, her har vi overlatt alt til et marked som ikke fungerer for leierne, bare for utleierne.

Problemer med å betale husleien? Nå skal det bli lettere å få hjelp.

- Få i gang byggingen!

Ekspertene er samkjørte. Mer penger må gå til bygging av ikke-kommersielle boliger og kommunene må få i gang byggingen.

Norge skiller seg i ut europeisk sammenheng som en av landene med flest kommersielle leieboliger. Nå vil ekspertene at prisregulerte boliger må utvikles, for å sørge for at ikke flere unge havner i boligfella - eller fattigdomsfella som Erna Solberg kaller det.

Årsaken er at verken å eie eller leie lønner seg for ungdommen.

Leieboerforeningen mener at å eie bolig er risikosport. Det er dyrt å kjøpe, og fordi renta er usikker er det en usikker investering. Det er også en lite fleksibel boform for unge mennesker som ofte har partnerbytte, skifter jobb, studiested og lignende. Med økende internasjonalisering og globalisering mener Leieboerforeningen at å eie bolig ikke er optimalt for dagens ungdom.

- Men det er ikke så enkelt at unge må eller bør leie, sier Lars Aasen, daglig leder for Leieboerforeningen.

Han peker på at leiesektoren er liten, privatisert, markedsstyrt og med lav botrygghet og lav sosial status.

Eie eller leie? Prøv vår kalkulator

Leiere er tapere

- Er du 30 - 40 år og leier er du brennmerket taper, sier Aasen.

I Norge er bare 22 prosent leiere av bolig, mens hele 78 prosent eier. I resten av Europa er tallene annerledes, der Tyskland ligger på topp med 60 prosent leiere.

- Det er varmt og godt i husvarmen, og ganske kaldt utenfor. Politikerne ønsker alle en god leiekarriere, men sponser ikke billetten, avslutter sosiolog Kjetil Rolness.