Ugresset som gjør deg blind

Ta forholdsregler når du rydder hagen for denne planten.

<strong>KJEMPEBJØRNEKJEKS</strong> er dekorativ i manges øyne, men spredning er ikke ønskelig i Norge. Vær imidlertid svært obs når du fjerner den. Dette bildet er fra Leipzig Rosental i Tyskland. Foto: <a target="_blank" href="http://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:Appaloosa">Appaloosa</a> (<a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/">Creative Commons</a>)
KJEMPEBJØRNEKJEKS er dekorativ i manges øyne, men spredning er ikke ønskelig i Norge. Vær imidlertid svært obs når du fjerner den. Dette bildet er fra Leipzig Rosental i Tyskland. Foto: Appaloosa (Creative Commons) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har helt sikkert sett den før, kjempebjørnekjeksen. Den store varianten av hundekjeksen som pryder mang en norsk grøftekant. Og kanskje til og med hagen din?

Noen liker den, og lar den stå - men ettersom den hardføre planten sprer seg lett, er sjansen stor for at du på et eller annet tidspunkt kommer til å ønske å rydde den bort. Da er det viktig at du er forsiktig, for saft fra kjempebjørnekjeksen kan gjøre deg blind, melder budstikka.no.

Du bør også passe deg for lignende planter, som for eksempel Tromsø-palmen. Dersom du får saft fra disse plantene på huden, og huden blir utsatt for sollys, kan du utvikle vannblemmer. Disse går heldigvis bort etterhvert, men er du så uheldig at du får saft fra planten på øynene, kan det gi varige skader.

Giftige planter og vaskemidler: Hva gjør du om barnet ditt spiser det?

Giftige hageplanter

Barlind, buksbom, gullregn, rhododendron, tysbast og kristtorn. Vakre prydplanter til hagen, men disse klassifiseres som giftige, eller meget giftige.

Da vi tok en sjekk i vår, fant vi at flere norske hagesentre selger disse uten å merke dem. Men etter vår henvendelse bestemte Plantasjen seg for å fortelle kundene hvor giftige disse plantene er.

Les mer: Nå vil Plantasjen merke giftige planter

Rydd den bort!

Ingeborg Fønstelien, naturforvalter i Asker kommune, forteller Budstikka at kjempebjørnekjeksen er en av flere planter som truer den naturlige floraen i området. Det er derfor viktig å passe på at den ikke sprer seg unødvendig.

Sammen med blant annet rynkeroser, nyperoser og lupiner, er kjempebjørnekjeksen på listen over planter som Direktoratet for naturforvaltning foreslår å forby i nye forskrifter. Forbudet forventes å tre i kraft fra 1.1.2011.

Se hele listen her: Disse blir snart forbudt

Du bør altså rydde den bort, men pass på å beskytte deg. Dekk til huden, og bruk gjerne store solbriller eller vernebriller for å unngå å få saften i øynene. Følgende metoder kan brukes for å fjerne planten:

  • Rotstikking/Oppgravning
  • Avskjæring av blomsterskjermene (en plante kan sette flere tusen frø)
  • Slått
  • Jordbehandling
  • Beiting
  • Punktsprøyting
  • Flytende nitrogen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!