Det hjelper ikke å drømme om grønne gressmatter og spirende blomster hvis du har en hage med så mye ugress at selv innbitte hageentusiaster begynner å sukke. Men visste du at du kan bruke ugresset til mat? Her er tre praktiske eksempler.
Løvetann
Løvetannen finnes stort sett overalt, og ofte i store mengder. Er du en av dem som har hagen full, har du også tilgang til en solid matkilde.
Løvetann-roten ble blant annet brukt som kaffeerstatning under krigen, og ble da kalt «krisekaffe», men det stopper ikke der.

Ifølge Matportalen kan nemlig alle deler av løvetannen brukes til matlaging, og både blomst, stengel, blader og rot finnes da også i flere oppskrifter.
Smaken på løvetannblader skal faktisk ligne på ruccola, og ifølge boka «Norges spiselige planter og bær» av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, gjør det løvetannen spesielt godt egnet som tilbehør til røkt kjøtt, grillmat, svin og fugl.
Den kan også passe godt i desserter, og i alkoholinnholdige drikker.
Husk: Skal løvetann brukes i mat, er det viktig med grundig skylling. Det er lurest å plukke de yngre og mindre bladene, da disse har best smak. Man burde også holde seg unna plantene som vokser nære trafikkerte eller forurensede områder.
Oppskrifter:
- Løvetannblomst suppe & -salat
- Løvetannvin, og flere oppskrifter her
Brennesle


Tidligere ble planten brukt som medisin, men i våre dager brukes den som regel til neslesuppe og – stuing. Bladene kan brukes som erstatning for spinat, og skal ha en ganske lik smak.
Brennesle fungerer også fint som salat eller i tilbehør til maten, men kan også brukes i pai og omelett, juice og smoothie, og i andre drikker. Den passer spesielt godt til kjøtt, fisk og fugl.
Brennesle er lett å kjenne igjen, og de fleste nordmenn har opplevd å brenne seg på hårene som dekker hele planta. Her gjelder det derfor å ta forholdsregler både når du sanker inn, men også når du lager maten.
Husk: Når du behandler brennesle, er det lurt å bruke hansker så du ikke svir deg på brennhårene, og husk at dette også gjelder når du skyller brenneslen før bruk. Brennhårene på bladene vil nemlig svi, helt til bladene er kokt eller tørket.
Oppskrifter:
- Neslesuppe
- Pesto med brennesle
- Lammefilet med brenneslestuing
- Potet- og neslegrateng
- Flere oppskrifter her
Meldestokk

Selv om Meldestokk kanskje ikke er så kjent, er det en plante som er utbredt over hele Norge. Det er vanlig å finne den i åkrer, i hager og rundt komposthauger, og i likhet med brenneslen er den et tegn på nitrogenrik jord
Smaken på meldestokk skal minne om kål, og planten er svært næringsrik. Om du blir fristet til å prøve, kan det være greit å vite at du her - i hvert fall i teorien - kan spise hele planten rå. Den skal likevel smake best i varme retter som for eksempel supper, salater eller stuing. Og passer også godt som tilbehør til kjøtt, fisk og kylling.
Husk: Selv om utgangspunktet er at hele planten kan spises, anbefaler Matportalen likevel at man unngår stengler og bladstilker, og heller satser på unge blader. Planten inneholder blant annet oksalsyre og saponiner, før koking, så unngå å spise store mengder rå meldestokk over tid.
Oppskrifter:
Meldestokkgrateng
Meldestokkstuing
Her er flere oppskrifter med både meldestokk, løvetann og brennesle.
Denne artikkelen er laget av Mia Kveen fra Reinsvoll ungdomsskole, arbeidsuken 2015.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.