- Ufattelig ubehagelig

Tormod vil ha "behagelige tjenester" istedenfor leie.

Publisert
Sist oppdatert

- Det var ufattelig ubehagelig. Jeg måtte lese mailen flere ganger før jeg skjønte hva han hadde tilbudt meg, sier Anette (25) til DinSide Bolig.

For noen uker la hun ut en annonse på Finn.no der hun etterlyste leiebolig i Oslo. Hun fikk mange henvendelser, blant annet en fra Tormod. Han skrev at han hadde en ledig leilighet på St. Hanshaugen. Leien var lav - 2.000 kroner måneden, inkludert det meste.

Det var bare en hake ved prisen: Anette kunne betale 2.000 kroner måneden så fremt hun var villig til å gi ham noen "behagelige tjenester (...) en gang i uka eller noe".

Hvis man leser mellom linjene, er sannsynligvis ikke Tormod interessert i at hun skal vaske, male eller klippe gresset, men at hun skal utføre seksuelle tjenester.

- Jeg hadde overhodet ikke forventet en slik tilbakemelding på annonsen. Alle de andre tilbakemeldingene var seriøse, sier Anette.

Les også: Slik finner du den perfekte romkamerat

La ut bilde i annonsen

Annonsen hun la ut kan også betegnes som seriøs: "Rolig masterstudent med fast arbeid søker leilighet". Hun skrev at lønnen dekket leien, hun skrev alderen sin og hva slags type leilighet hun var ute etter, samt forventet pris.

Som de fleste annonsørene som ønsker leiebolig, la hun ut bilde av seg selv. Bildet kan ikke beskrives som utfordrende på noen måte.

- Jeg hadde veldig lyst til å skrive en sint mail tilbake til ham, men jeg kontaktet heller Finn, og ba dem blokkere ham. De sa de skulle se på det, sier Anette.

- Det burde være retningslinjer for å unngå at andre får slike henvendelser.

Anette sier til DinSide at hun kommer til å være mer forsiktig i fremtiden hvis hun skal søke ny bopel.

Les også: 300 stykker kom på visning her i helgen

Her er henvendelsen fra Tormod:

Hei.

Jeg har en ledig leilighet ved St. Hanshaugen som har eget bad og kjøkken. Altså nærme sentrum.

Hva tror du om å komme til en ordning der du kan leie den veldig billig mot at jeg får noen behagelige tjenester av deg en gang i uka eller noe?

Tenkte da rundt 2.000 kroner i måneden inkludert det meste.

Denne meldingen er sendt på vegne av: tormod

finnkode = 1513XXXX (Rolig masterstudent med fast arbeid søker leilighet )

Det har ikke lykkes DinSide å komme i kontakt med Tormod.


Vanskelig å kontrollere brukerne

Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no, bekrefter at de har mottatt Anettes henvendelse.

- Vi har stor forståelse for at dette oppleves som ubehagelig, og det er selvfølgelig beklagelig at sånne ting kan skje. Heldigvis får vi sjelden rapporter om e-poster som den Anette ble utsatt for, men i og med at kjøpere og selgere er i direkte kontakt med hverandre på Finn, har vi få muligheter til å kontrollere hva som blir sagt eller skrevet.

- I denne saken sendte vi en e-post til vedkommende, og ga klar beskjed om at dette var uakseptabelt. Er det snakk om seksuell trakassering kan man også vurdere en politianmeldelse, sier Vinden.

Les også: Poserer på bilpanseret i annonsen

Straffbart etter nyttår

Vinden påpeker at slike henvendelser er slibrige og ikke ønskelige, men antageligvis ikke ulovlige - ikke før etter nyttår. Dette på grunn av den nye sexloven, som også gjør forsøk på sexkjøp ulovlig.

- Opplever man at henvendelsen er krenkende, kan man få politiet til å vurdere om det er straffbart. Politiet har bedre verktøy for å spore opp avsenderen enn det vi har, men man kan også rapportere saken inn til vårt kundesenter. Så får vi vurdere hvilke tiltak vi eventuelt kan iverksette, sier Vinden.

- Min erfaring er at vi sjelden får slike henvendelser, vi mottar oftest klager på blant annet useriøse kjøpere og folk som bølleringer til annonsørene, sier Vinden.

Ikke skriv ung studine

Finn kan blant annet svarteliste e-postadresser, men de erfarer er lett å lage ny adresse. Det er heller ikke mulig å kontrollere hvem som ringer på en annonse.

- Man bør derfor ha et bevisst forhold til hvilke opplysninger man legger ut om seg selv. Unge jenter gjør spesielt lurt i å spørre seg selv om opplysningene er nødvendig for annonsen, eller om de kan misbrukes. Bildene i annonsen bør dessuten være så nøytrale som mulig. Desto mer utfordrende, desto større er sjansen for at noen kicker på bildet og legger igjen slibrige tilbakemeldinger, sier Vinden.

Vi har hørt om kvinnelige annonsører som har fått spørsmål om de har brukt undertøy å selge. En bekjent av denne journalisten har til og med blitt tilbudt 500 kroner for å blotte seg i en park, etter at hun la ut annonse der hun skrev at hun gjerne ville lufte folks hunder.

Hos Finn.no kan ikke se at de har ikke fått klager på hverken trusekjøp eller blotting, men en ansatt i selskapet har selv opplevd at kona har fått spørsmål om hun hadde brukte truser til salg.

Deprimerte typer

- Typene som kommer med slike slibrige henvendelser er høyst forskjellige. Tenningsmønsteret er fellestrekket, tenningen for dem er å sende slibrige mail eller ta obskøne telefoner, sier sexolog Esben Esther Pirelli til DinSide.

- Det er nok mye mer ubehagelig enn farlig.

Mennene som foretar slibrige henvendelser trenger ofte ikke gjennomføre det som er skrevet, det er nok tenning i å sende mailen eller ringe.

- Man kan absolutt anmelde det hvis det er plagsomt, men jeg erfarer at disse mennene bytter offer ofte, sier Pirelli.

- Mange av typene som kommer med slibrige henvendelser er ofte deprimerte. Når depresjonen går over, slutter de å kontakte folk på den måten. Noen av dem er i frusterende forhold, slik at de får tenning utenfor forholdet ved å henvende seg til andre damer, sier Pirelli.

Tormod har ikke svart på henvendelser fra DinSide.

DinSide opplyser om at Anette er ansatt som journalistvikar i selskapet.

Oppdatert: Slik diskusjonen utartet seg i tilknytning til denne artikkelen, har vi bestemt oss for å lukke for videre debatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer