Tving deg en bolig

De fleste vet at du kan gjøre kupp ved å kjøpe bolig på tvangsauksjon. Å finne disse billige boligene er enklere enn mange tror.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ved tvangssalg er det Namsretten, og ikke eieren, som står for salget. Grunnen er som regel at eieren ikke har betalt låneavdragene.

Slik finner du dem

Salgene i dag må gå gjennom en mellommann, som ofte er en eiendomsmegler, lensmann eller advokat.

Boliger på tvangssalg annonseres ikke som tvangssalg. Boligannonsene forteller deg ikke at det dreier seg om et tvangssalg - selv om det gjør det. Men det skal stå i prospektet.

Tving deg en bolig

Få får høre om boligene før de er solgt. Et triks kan være å spørre Namsretten der du bor om hvilke meglere/advokater som tar seg av tvangssalg. Hvis namsmannen ikke vil opplyse om dette må du altså gå på visning og pløye prospektene.

Første steg

Når du har sett boligen og vil legge inn et bud, byr du til megleren/advokaten/lensmannen. Denne sender så budet videre til Namsretten.

Skambud sender megleren sjelden inn. Tidene da slike bud ble godtatt, er forbi. Prisene ved tvangssalg er også høyere i dag enn for 10 år siden.
Banken er samtidig interessert i å få dekket sitt utestående. Derfor hender det av og til at bud godt under markedspris godtas. Av og til avblåses tvangssalget fordi partene avtaler en gjeldsordning.

De neste stegene

Budet ditt har en bindingstid på seks uker. Byr du på en andelsleilighet, er bindingstida tre uker. Budet godtas ikke dersom finansieringen ikke er ordnet. Ha derfor lånetilsagn.

Når budet er godtatt, kan den tidligere eieren eller banken anke avgjørelsen innen måned. Det kan forsinke eller forpurre saken. Går salget gjennom, har du hele tre måneder på deg til å betale. Du ikke vente så lang tid før du kan overta boligen.

Er boligen fraflyttet, kan du be om å få overta tidligere. Da må du betale før overtakelsen. På grunn av ankefristen bør du ikke flytte inn før ankefristen på en måned er utløpt.

Les mer om fremgangsmåten ved tvangssalg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer