TVen i bruk: Bildekvalitet

Denne TVen er kanskje ikke blant de mest avanserte, men til gjengjeld kan du glede deg over den litt udefinerbare kvalitetsfølelsen.

TVen i bruk: Bildekvalitet
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Selv med vårt gamle analoge kabelanlegg varter Sony opp med overraskende god kvalitet på TV-sendingene. Det betyr at den ikke er like kresen på bildesignalene som konkurrentene fra Sharp og Philips.

Naturlig og detaljert

I likhet med Philips-modellen får du her sterke og intense farger, som likevel virker naturlige. Akkurat det er en kunst å få til.

Magefølelsen tilsier også at detaljgraden er hakket bedre enn på plasmamodellen til Philips, samtidig som bildene virker mer naturtro enn på Sharps LCD-modell.

Ansiktstrekk og hudtoner vises for eksempel meget detaljert og naturlig – selv med standardinnstillingene aktivert. Tatt i betraktning at vi ikke har hatt modellene side om side, er det imidlertid vanskelig å trekke noen klar konklusjon. Delkonklusjonen er likevel enkel: Sony-skjermen gir et godt inntrykk.

Også ved DVD-avspilling viser TVen seg fra sin beste side. Her takles alt fra rolige naturscener, til intense actionsekvenser med bravur.

Innstillingsmuligheter og formater

TVen i bruk: Bildekvalitet


Selv om vi var godt fornøyd med bildet med fabrikkinnstillingene aktivert, er det selvsagt mulig å justere ytterligere.

De to forhåndsinnstilte modusene kalles ”live” og ”film”, mens ”bruker” gir deg mulighet til å aktivere dine egne innstillingspreferanser. Som vanlig kan du stille kontrast, lysstyrke, farge og skarphet.

I tillegg har du ulike grader av støyreduksjon, og en fargetoningsmeny. Igjen må vi gi Sony honnør for at det er særdeles enkelt å endre på oppsettet.

Endelig splitscreen

TVen i bruk: Bildekvalitet


På de to andre Sony-modellene vi har testet har det ikke vært noen splitscreen-funksjon. Heldigvis er dette på plass på denne modellen, men Sony har valgt en litt annen vri enn konkurrentene:

  • Trykker du en gang på tekst-TVen kommer teksten opp over størstedelen av skjermen, mens det opprinnelige TV-bildet vises nede til høyre. Du kan enkelt forstørre TV-bildet ved å trykke på piltastene på fjernkontrollen, og når de to skjermbildene overlapper hverandre, kan du veksle mellom dem.
Du finner flere bilder av dette i bildespesialen.

I motsetning til hos konkurrentene får du altså ikke vist halve skjermen med TV-sending og resten med tekst. Vi synes likevel Sonys alternativ fungerte godt, og brukte denne finessen flittig.

Tekst-TVen har for øvrig 2000 siders minne, og er meget rask når den først er i bruk. En litt irriterende detalj er imidlertid at det tar ca. tre sekunder fra du trykker på tekst-TV-knappen og til selve teksten vises, og i denne perioden er skjermen svart.

Minnekort

TVen i bruk: Bildekvalitet


På høyre side av TVen finner du menyknapper til bruk den dagen fjernkontrollen skulle gå tom for batterier, men kanskje mer interessant er det at du også får en minnekortleser.

Herfra kan du altså vise årets feriebilder i eget slideshow, eller skremme vannet av gjestene dine med video-opptak av poden.

Dessverre er Sony ganske ekskluderende her, det er nemlig kun deres eget minnekort av typen Memory Stick som passer. Dette er selvsagt glimrende for alle som har et digitalkamera fra Sony. Har du derimot kamera fra konkurrentene må du imidlertid finne fram egne kabler og koble til. Vi havnet i den siste gruppen.

Etter å ha lett fram kabelen, hadde vi ingen problemer med å se filmsnutter og bilder fra vårt Canon G3-kamera. På en TV i denne prisklassen skulle vi imidlertid ønske at Sony også hadde spandert på seg et par andre innganger, for eksempel til Compact Flash-minnekort.

Ikke PC-inngang

TVen i bruk: BildekvalitetBruksanvisningen inneholder en god del informasjon om faren for innbrenning eller skyggebilder på plasmaskjermer. Og som ikke det er nok, står det også med STORE bokstaver at eventuelle skyggebilder ikke vil bli dekket av garantien.

TVen er imidlertid utstyrt med en skjermsparer for å minimalisere risikoen. Noe stort problem kan vi uansett ikke tenke oss at dette blir. I motsetning til de to konkurrentene har nemlig Sony valgt å ikke utstyre TVen med PC-inngang.

Er du på jakt etter en TV som du også kan bruke som PC-monitor er altså dette feil modell for deg.

God betraktningsvinkel

I likhet med de andre plasmaskjermene vi har testet er det ingen ting å si på betraktningsvinkelen. Her ser du godt selv om du skulle bli plassert langt ut på siden i TV-stua.

Som nevnt virker den medfølgende TV-foten solid, men vi savner at foten verken er drei-, eller tiltbar. Merk også at du må kjøpe veggfeste separat hvis du vil henge TVen på veggen.

Lyd

TVen i bruk: Bildekvalitet


De sidemonterte høyttalerne gir helt ok stereolyd til vanlig TV-titting. Som midtpunkt i et hjemmekinoanlegg bør lyden likevel kjøres via surroundanlegget.

Du kan naturligvis stille bass, diskant og balanse, og du har i tillegg tre effektmoduser: Dolby virtual som simulerer dolby surround pro logic, samt Naturlig og Dynamisk.

Fjernkontrollen

TVen i bruk: Bildekvalitet


Fjernkontrollen gir et solid inntrykk. For det første ligger den godt i hånden, mye takket være langsgående riller på baksiden. Responsen er også god, og vi gir pluss i margen for at du kan programmere fjernkontrollen, samt styre video- og DVD-spillere fra de fleste produsenter.

Fjernkontrollen er imidlertid ikke bakgrunnsbelyst.

Sonys TV har fått mye skryt hittil