TV-stolenes konge

Møbelkongen, eller ihvertfall én av dem, Jens Petter Ekornes, ble tidligere i sommer utnevnt til ridder av første klasse av den Kongelige St. Olavs Orden.

Publisert
Sist oppdatert


Den ærefulle utnevnelsen skjedde i nærvær av rundt 1.000 av Ekornes-konsernets 1.500 ansatte, og med barn og barnebarn tilstede. Utmerkelsen var en påskjønnelse for en lang og tro tjeneste i familiefirmaet Ekornes, som blant annet står bak den verdenskjente Stressless-stolen. I tillegg het det at Jens Petter Ekornes har vært et engasjert samfunnsmenneske, spesielt innenfor industri- og samferdselsspørsmål.

<i>Bildet er gjengitt med tillatelse fra Ekornes</i> Foto: Ekornes
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Ekornes Foto: Ekornes Vis mer


Delte æren

Etter mange år som konsernsjef, har Ekornes trukket seg, og har nå en rolle som seniorrådgiver i firmaet.
- Jeg fortjener bare 1/1500-del av denne medaljen. 1499/1500-deler tilhører dere, sa Ekornes fra Stresslessen, vinkende til sine ansatte og kolleger, ifølge NTB.

- Og vil dere ikke dele utmerkelsen med meg, vil jeg ikke ha den, la han til.

Det ville nok de ansatte, for de overrasket sjefen sin med å fremføre en selvskrevet sang.

TV-stolenes konge

Jens Petter Ekornes selv sa etterpå at han liker bedre å skryte enn å bli skrytt av. Han satte seg rett ned i Stresslessen, og var ærlig nok til å si at han var så beveget av det som skjedde, at han knapt klarte å stå.

- Men i tillegg gjør jeg også ære på Stresslessen ved å sitte, la han til - med et aldri så lite sideblikk til pressebordet og et smil som strakk helt fra det ene øret til det andre.

Trass i tidvis tøffe tak, går Ekornes-konsernet mer enn bra. Omsetningen første halvår i år var på drøye 1,1 milliard kroner, og firmaets flaggskip er fremdeles den patenterte Stresslessen.

Etter en merkevaremåling Ekornes har foretatt i en rekke av sine markeder, anslår selskapet at mer enn 20 millioner mennesker kjenner merkenavnet Stressless. Dette gjør den populære stolen til et av verdens mest kjente møbelmerker. En rekke av oss bruker det om alle stoler som kan reguleres mellom oppreist og tilbakeent stilling, men navnet er patentert, og kan egentlig kun brukes om stolene fra Ekornes.

I bransjen generelt er det normalt noen få merker som er kjent i sitt hjemland, eller i de nærliggende områdene. Ta Syveren - enhver danske har sittet i en, langt på vei de fleste har eid en av disse stolene, og de fleste nordmenn kjenner til Arne Jacobsens populære stol. Drar du til Storbritannia derimot, er det bare spesielt interesserte som kjenner navnet på stolen. Resten vil kanskje gjenkjenne formen, men forbinde den med en halvnaken Christine Keeler som sitter overskrevs på (en kopi av) den, og den påfølgende Profumo-affæren.

Trykk her om du ikke husker verken modellen eller stolen.

- Vi kjenner ikke til sammenlignbare målinger internasjonalt, men våger likevel å tenke at vi kanskje forvalter et av verdens mest kjente møbelmerker, sier Runar Haugen, Marketing Direktør i Ekornes. Han utelukker heller ikke at Stressless kan være det mest kjente norske varemerket internasjonalt.

Stressless er registrert som varemerke i over 40 land.

Kilde: NTB, Ekornes.no og ArneJacobsen.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer