Når tv'en går i svart, skyldes det i de fleste tilfellene ekstern strømtilførsel, ifølge Norges televisjon. Foto: Colourbox
Når tv'en går i svart, skyldes det i de fleste tilfellene ekstern strømtilførsel, ifølge Norges televisjon. Foto: ColourboxVis mer

TV-signalet borte?

Brudd i strømnettet vanligste årsak.

«- Problemet er at mer enn 50 prosen av feilene skyldes kraftutfall og følgefeil av kraftutfall. Skal vi få færre feil, må det skje noe med kraftnettet. »


Det er få ting som er så irriterende som at tv-signalet ramler ut midt under hjemmelagets angrep i tippekampen - eller under opprullingen av fredagskrimmen.

- Vi ønsker ikke å ha problemer med nettet, og hvis vi regner prosentvis oppetid, har vi langt over 99 prosent oppetid, sier Espen Thorsby i RiksTV til DinSide.no. Men når det skjer feil, er strøm en av feilkildene, fortsetter administrerende direktør Thorsby.

- Problemet er at mer enn 50 prosen av feilene skyldes kraftutfall og følgefeil av kraftutfall. Dette er en veldig betydelig andel av feilene, og vi i Norges televisjon har det siste året vært i møter med Norkring og NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat, red. anm.) for å sette fokus på dette, forteller kommunikasjonsdirektør Anne Karin Augland i Norges televisjon til DinSide.no

Det er selskapet Norges televisjon (NTV) som har ansvar for utbygging og drift av den tekniske plattformen for tv-signaler via digitalt bakkenett. NTV eies med like andeler av NRK, TV 2 og Telenor. Norkring er en del av Telenor-selskapet Broadcast, og er Norges største leverandør av bakkebaserte kringkastingstjenester.

Norges lengste strømbrudd

Kommunikasjonsdirektør Anne Karin Augland i Norges televisjon (NTV). Foto: NTV
Kommunikasjonsdirektør Anne Karin Augland i Norges televisjon (NTV). Foto: NTV Vis mer


Ingen tegn til forbedring

På tross av møter med NVE i løpet av det siste året, ser det ifølge Augland fremdeles ganske mørkt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- NVE kan legge press på ulike kraftselskap for å bedre sitt nett lokalt og regionalt. Så langt er det imidlertid ikke tegn til forbedring. Men vi forventer at NVE bidrar til å sette fokus på problemet, sier Augland - og understreker at de vil holde et stort fokus på dette.

- Med en oppetid på mer enn 99 prosent høres det kanskje ikke så ille ut, men for den enkelte forbruker er det et problem. Skal vi få færre feil, må det skje noe med kraftnettet, sier Augland til DinSide.no

- Ekstern strømtilførsel vanligste årsak

Nettet består av rundt 450 master fra nord til sør, og ifølge Augland er det altså strømfeil som er den største årsaken til signalutfall hos tv-kundene. Det er imidlertid også mye teknisk utstyr involvert, og det hender også at det er feil på utstyret.

- Vi må huske på at sendepunktene står på det høyeste fjellet eller det høyeste punktet i området, for å dekke størst mulig områder, og de er da veldig utsatt for vær og vind. Noe kan selvsagt blåse ut av stilling, og vi opplever at uvær kan slå ned komponenter, fortsetter Augland i NTV.

- Men vi er veldig opptatt av et stabilt nett, og at nettet skal være oppe mer enn 99 prosent av tiden - og det er det, avslutter kommunikasjonsdirektør Augland.

Når tv-underholdningen er borte, må man finne på andre ting:
Strømbrudd ga babyboom

Feilkilder

RiksTV er, i tillegg til NRK, den eneste flerkanalers tv-distributøren som sender via det digitale bakkenettet. For øvrig kan du få tv-signalene via kabel eller parabol.

- Parabolen durer og går så lenge ikke satelitten faller ut - og det har aldri skjedd, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor-selskapet Broadcast og Canal Digital, Jørgen Thaule. Ved feilmelding på kabel-tv, ordner problemene seg i de aller fleste tilfellene ved at man sender ut en tekniker som ordner problemet - og feilprosenten her er lav, sier Thaule.