Peis eller TV? Jatakk - begge deler. Foto: Produsenten
Peis eller TV? Jatakk - begge deler. Foto: ProdusentenVis mer

TV og peis i ett

Årets heteste TV får du fra italienske Safretti.

Spør man gjennomsnittsnordmannen hva som er stuens midtpunkt, er det nok ikke så rent få som vil svare: TV-en. I disse sprengkalde tider, seiler imidlertid ildstedet opp som et godt alternativ.

Jatakk - begge deler

For dem som ikke har alt for mange kvadratmeter å boltre seg på, kan det være vanskelig å få plass til begge deler. Men må man velge, hva skal man velge da? Ole Brum-løsningen er heldigvis oppfunnet: Fra den nederlandske peisprodusenten Safretti får du nå nemlig begge deler i ett. Double Vision heter vidunderet, som er designet av Jan des Bouvrie.

Double Vision er en kombinert 37- eller 46-tommers LCD Full HD-TV, og biopeis, i en innsats. Peisen bruker bioetanol, og trenger ikke pipeløp. TV-en er produsert av Ad-Notam, og har 1 HDMI-inngang, samt integrert TV- og radiotuner.

Heller fyre med ved? Her er de ni beste vedovnene fra test.

Double Vision fås i både svart og hvit utgave. Foto: Produsenten
Double Vision fås i både svart og hvit utgave. Foto: Produsenten Vis mer


- Dette er en såkalt speilTV, der skjermen fremstår som en speilflate når TV-en ikke er i bruk, sier Birgitte Teigen hos forhandler Peis uten pipe

- Det at man skal skjule TV-en litt når den ikke er i bruk, er den siste trenden i Europa. Fra Ad-Notam kan man få en nøytral eller farget speilflate. Dette er blant annet populært på soverom der man har skyvedørsgarderober i speil.

37-tommersversjonen måler 155x130 cm, er 16 cm dyp og veier 75 kilo. 46-tommeren måler 166x150 cm, er 16 cm dyp, og veier 90 kilo. Prisen på den største varianten er 122.000 kroner, inkludert moms. (Denne står forøvrig utstilt i Peis uten Pipes lokaler i Bygdøy Allé i Oslo, for dem som ønsker å se nærmere på den.) Frakt og montering (1-2 timer) kommer på 6-7.000 kroner.

Minitest: SpeilTV fra Philips

Vær varsom med biopeiser

Det er mye hygge og varme i en biopeis. Og det er, ikke minst, et fint alternativ for dem som har bolig uten pipeløp. Men det er verdt å merke seg at det er visse usikre sikkerhetsaspekter ved biopeiser, som har vært knyttet til en rekke ulykker de siste årene.

Det er ikke krav til godkjenning av biopeiser, bioetanolpeiser, etanolpeiser, miljøpeis med etanol eller tilsvarende i Norge, men det er likevel krav til sikkerhetstesting og dokumentasjon av produktet. Biopeisene skal sikkerhetstestes etter den svenske standarden SP 4160 eller tilsvarende.

De fleste ulykkene knyttes imidlertid til feil bruk av biopeisene, for eksempel at man søler med bioetanolen. Dette kan, i verste fall, føre til at peisen eksploderer. Det er også viktig å sjekke at TV-en er ordentlig festet i veggen, slik at du unngår at den faller ned. Her kan du se hva som skjedde da biopeisen veltet over danske Sara i fjor høst.

Sjekk også vår guide til fester og skruer