TV-boksen din kan langt mer enn du tror

Syns du TV-tilbudet har blitt dårligere enn før? Da har du antagelig ikke fulgt med i timen.

STADIG FLERE FUNKSJONER: Suksessen til Netflix har fått alle de norske TV-distributørene til å forbedre tilbudet sitt. Men vet du egentlig hva du har fått?  Foto: ØYVIND PAULSEN
STADIG FLERE FUNKSJONER: Suksessen til Netflix har fått alle de norske TV-distributørene til å forbedre tilbudet sitt. Men vet du egentlig hva du har fått? Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det at populære streamingtjenester som Netflix har satt den tradisjonelle TV-bransjen under press, har vært godt nytt for oss forbrukere. Det fikk nemlig bransjen ut av dvalen og resultatet er en drøss med nye løsninger. Og det beste av alt:

Svært mange av oss har allerede tilgang til de nye funksjonene via boksen under TV-en.

Grunnbetingelsen er imidlertid at du har en dekoder med nettmulighet, og ikke minst at du har koblet dekoderen til hjemmenettverket ditt.

Men hva får du egentlig? Siden undertegnede selv har parabol fra Canal Digital, har deres funksjoner vært enklest å teste, og vi har derfor valgt å bruke deres tilbud som eksempler.

Men de er selvsagt ikke alene. Både Get, Altibox, RiksTV og Canal Digital kabel har lansert flere nye funksjoner de siste årene, og vi hører gjerne om dine erfaringer i debatten under artikkelen.

- Canal Digital GO er vår best bevarte hemmelighet

- Per dags dato ligger det rundt 15.000 programmer tilgjengelig via Canal Digital Go, så det er ingen tvil om at det har skjedd mye fra den spede begynnelsen i 2012 og fram til idag, sier en fornøyd Kenneth Tjønndal Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Canal Digital Satelitt til Dinside.

Hva er hovedmålet?

Stolte Canal Digital-ansatte. Fra venstre Marius Bjerke, i midten Kenneth Tjønndal Pettersen, og til høyre Tone Krohn Clausen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Stolte Canal Digital-ansatte. Fra venstre Marius Bjerke, i midten Kenneth Tjønndal Pettersen, og til høyre Tone Krohn Clausen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


- Det er ikke så viktig for oss hvor kundene ser innholdet, så lenge innholdet faktisk blir sett, sier Tjønndal Pettersen. Målet er derfor å gi kundene så mye innhold som mulig på de enhetene våre kunder foretrekker, samtidig som brukeropplevelsen skal være så lik som mulig. Det er fortsatt noe som gjenstår, men GO-tjenesten begynner nå å vise sitt potensiale.

Men hva med alle som spår TV-ens død?

- Nei, det tror vi ikke noe på. Det stemmer at seer-mønsteret er i endring, men vi ser ikke nødvendigvis mindre på TV; vi ser bare på TV på en annen måte. Det de fleste glemmer er jo at du kan se «TV» på alle dine enheter, og at du kan se innholdet når du vil, sier en engasjert Tjønndal Pettersen.

- TV-en i stua vil fortsatt være storskjermen der familien samles for å dele TV-opplevelser. Så kommer sekundærskjermer som mobiler og nettbrett i tillegg, og de må ha et mer personlig preg. Vi må derfor gi kundene mulighet til å tilpasse innholdet, for eksempel ved å lage favoritter, og å få anbefalinger, sier Tjønndal Pettersen.

Hvordan er Canal Digital GO i bruk?

Når du aktiverer GO-funksjonen via TV-dekoderen får du en startside som skiller mellom ukesarkiv, leiefilmer, TV-serier og barneinnhold.

STARTSIDEN: Canal Digital GO. Foto: ØYVIND PAULSEN
STARTSIDEN: Canal Digital GO. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Ukesarkivet gir deg ganske enkelt tilgang til TV-innhold som har blitt vist tidligere. Du kan dermed se programmet til tross for at du ikke har tatt det opp. Totalt ligger det 21 kanaler inne i ukesarkivet, men merk deg et NRKs kanaler per dags dato mangler.

- Dette står høyt på prioriteringslista, og det skal ikke være lenge til NRKs innhold er på plass. Men noen eksakt dato kan jeg ikke gi deg, sier Tjønndal Pettersen.

I følge Canal Digital tar de opp rundt 3.600 programmer hver eneste uke, men merk deg at det ikke nødvendigvis tas arkiv av absolutt alt innholdet. Her som ellers vil ofte rettighetsspørsmål avgjøre hva som blir tilgjengelig.

TV-arkivet kan altså være en hjelpende hånd, men noen komplett erstatning for opptak av favorittserien din er den foreløpig ikke.

Filmer og filmleie. Hvilket innhold og hvilke TV-kanaler man har tilgang på via GO vil variere ut fra hvilket TV-abonnement du har. Tanken er altså at innholdet på de bærbare skjermene i størst mulig grad skal speile det man har i TV-abonnementet.

GRATIS-FILMER: Filmer som er inkludert i abonnementet ditt er tilgjengelig via dekoderen, eller i mobil/nettbrett-appene, uten at du må betale ekstra.  Foto: ØYVIND PAULSEN
GRATIS-FILMER: Filmer som er inkludert i abonnementet ditt er tilgjengelig via dekoderen, eller i mobil/nettbrett-appene, uten at du må betale ekstra. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Hvis du er blant dem som abonnerer på Canal Digitals filmpakke, vil det for eksempel bety at du alltid har tilgang til en bråte gratisfilmer under fanen «Filmer».

Leie filmer: Nyhetene koster 49 kroner i høyeste kvalitet. Foto: ØYVIND PAULSEN
Leie filmer: Nyhetene koster 49 kroner i høyeste kvalitet. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Leie episode, 9 kroner. Foto: ØYVIND PAULSEN
Leie episode, 9 kroner. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


I tillegg har selvsagt alle kundene mulighet til å leie nye filmer og TV-serier. Prisene hos Canal Digital varierer litt, men de nyeste filmene i HD-kvalitet koster i skrivende stund 49 kroner, mens du betaler 9 kroner per episode av en serie.

Foreløpig er det ikke mulig å betale for hele serier, så det håper vi kommer på plass.

Søk er viktig

Men det hjelper jo lite med mye innhold om kundene ikke finner fram til det de vil ha. Å ha en god søkemotor er derfor viktig.

Den store forbedringen er at søket starter etter at du har tastet inn minimum tre bokstavar, og ikke minst: At utlistingen viser hvor filmen er tilgjengelig.

VIKTIG: At søkefunksjonen viser både gratis- og betal-alternativene. Foto: ØYVIND PAULSEN
VIKTIG: At søkefunksjonen viser både gratis- og betal-alternativene. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Det siste er spesielt viktig fordi det er lite som er mer irriterende enn å betale for å leie en film, for så å finne ut at du kunne ha sett den gratis.

«Hobbiten Femhær-slaget» er her et godt eksempel: Søkeresultatet viste nemlig at vi kunne leie HD-versjonen via SF Anytime til 49 kroner, eller se standardversjonen helt gratis via CMore.

NYLIG SETT/iPHONE-APP: Her får du oversikten over hva du har sett, og kan velge å fortsette der du slapp, eller starte på nytt.  Foto: ØYVIND PAULSEN
NYLIG SETT/iPHONE-APP: Her får du oversikten over hva du har sett, og kan velge å fortsette der du slapp, eller starte på nytt. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
FORTSETT Å SE: Via dekoderen listes det du har sett nylig ut på forsiden, sånn at det er lett å finne igjen. På mobil/nettbrett må du gå inn på "Nylig sett". Foto: ØYVIND PAULSEN
FORTSETT Å SE: Via dekoderen listes det du har sett nylig ut på forsiden, sånn at det er lett å finne igjen. På mobil/nettbrett må du gå inn på "Nylig sett". Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Men søket kan selvsagt bli bedre. Merk deg at søkefunksjonen ikke søker i hva som
går på TV, den søker kun i det innholdet som finnes i GO, og det gir noen ganger pussige resultater.

Da vi søkte etter NCIS, en TV-serie som går på både TV3 og Fox, fikk vi ganske enkelt ingen treff under kategorien «serier». Forklaringen er at dette ikke er en TV-serie som er tilgjengelig i ukesarkivet, men det er ikke helt tillitsvekkende når søket lister ut 19 filmer i resultatlisten. Ingen av dem hadde nemlig noen sammenheng med selve søket/TV-serien.

Endelig: Fortsett der du slapp

En av de store trumfkortene til Netflix er at de alltid har latt deg avbryte en episode foran TV-en, for så å la deg fortsette akkurat der du slapp på mobilen eller nettbrettet.

Den gode nyheten er at dette nå også er tilgjengelig på GO. Du finner funksjonen ved å gå inn på «Nylig sett», finne TV-serien eller filmen du så på, og så velge «fortsette».

Live TV: Direkte på mobilen og nettbretet

At både Android og iOS-appene lar deg se TV-sendinger er noe av det vi liker aller best, og det gjelder spesielt når du befinner deg hjemme.

For når mobilen og nettbrettet ditt tilkoblet det samme nettverket som dekoderen, vil du ganske enkelt kunne se alle TV-kanalene du ellers har tilgang til. Praktisk om ungene vil se på noe annet enn deg altså.

Ikke er de låst til å se på mobilen eller nettbrettet heller:

Du kan nemlig streame innholdet videre til en TV via Apple TV eller Chromecast, og det gjør ganske enkelt at behovet for å kjøpe flere dekodere i huset har blitt kraftig redusert.

AUDA: TV-sendinger rett på mobilen kan være gull, men slike begrensninger tærer på... Foto: ØYVIND PAULSEN
AUDA: TV-sendinger rett på mobilen kan være gull, men slike begrensninger tærer på... Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Vi legger ikke skjul på at vi liker funksjonen godt, men den har dessverre et stort ankepunkt:

Flere av TV-kanalene kan nemlig ikke ses på mobilen eller nettbrettet når du beveger deg utenfor huset.

Per dags dato gjelder det blant annet alle NRK- og TV2-kanalene, og kanskje spesielt trist for oss fotballidioter: TV2 Sport Premium.

Det som kunne vært redningen når du ble tvunget på familieselskap mens favorittlaget ditt spiller kamp, blir dermed bare en bitter påminnelse om at du heller burde holdt deg hjemme.

PIN-KODE: En slags digital barnevakt som holder ungene i "sikker" sone inntil riktig PIN-kode er tastet. Foto: ØYVIND PAULSEN
PIN-KODE: En slags digital barnevakt som holder ungene i "sikker" sone inntil riktig PIN-kode er tastet. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Barneinnhold finnes nå under en egen fane kalt Kids. Målet er at alt innholdet som ligger her skal være trygt for barn. Både via dekoderen og via mobil/nettbrett kan du forøvrig legge inn en PIN-kode, slik at barna ikke kan zappe seg ut av Kids-området når du forlater rommet.

Oppsummering

Selv om det fortsatt er mange detaljer og funksjoner som kan forbedres, legger vi ikke skjul på at vi syns dagens TV-tilbud er bedre enn noen gang.

Det store spørsmålet er imidlertid om kundene faktisk bruker funksjonene som tilbys, og her vil vi gjerne høre om dine erfaringer - uansett hvilken tilbyder du har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer