Tusen tonn batterier på avveie

Hva gjør du med dine brukte batterier?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30. oktober i fjor ble EUs batteridirektiv fra 2006 innlemmet i norsk regelverk. For deg og meg er de viktigste punktene at det skal være enkelt å fjerne batterier fra apparater og at Norge har forpliktet seg til gode returordninger for batterier og oppfølging av disse.

Likevel kaster vi hvert år rundt 1.000 tonn batterier rett i søpla, melder Miljøagentene, en miljøorganisasjon for skolebarn.

Synes du det var ille? 40 millioner giftige lyspærer er også helt andre steder enn de burde være.

Har plikt til å ta imot

De neste to ukene skal 4. klassinger over hele landet samle inn batterier.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Miljøagentene
De neste to ukene skal 4. klassinger over hele landet samle inn batterier. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Miljøagentene Vis mer


I tillegg til ren og skjær latskap, er lite tilgjengelige returpunkter en årsak til at mange ender opp med å la et batteri eller to glippe ned i søppelbøtten. Men visste du at alle som selger batterier har plikt til å ta imot? Så om dagligvarebutikken din ikke har et eget oppsamlingspunkt for batterier kan du levere dem inn i kassen.

På Batteriretur.no kan du lese mer og også Sortere.no har en fin oversikt over alle returpunkt du kan å forholde deg til.

Les mer om søppelsortering og se hvordan søppelsorteringsroboten virker

Batterijakt

For å skape blest om batteridirektivet har Miljøagentene tatt initiativ til en egen aksjon for å samle inn batterier; batterijakten. Dette er en konkurranse for elever i 4. klasse, der klassene konkurrerer om å samle inn flest mulig batterier i perioden 25. februar og 17. mars. Har du en fjerdeklassing i nærmiljøet, kan du jo be han om å komme innom og hente dine brukte batterier.

Batterijakten følger i fotsporene til Miljøagentenes suksess med telysjakten, der 29.322 elever samlet inn svimlende 7,5 millioner telyskapsler fra november i fjor til ut januar i år.

Smart søppelsortering

Batterier

Hva gjør du med dine brukte batterier? (Avsluttet)
Alt går rett i søppelet(49%) 806
Alle går til gjenvinning(24%) 400
De aller fleste går til gjennvinning, men noen havner nok i søppelet(16%) 256
Litt hipp som happ ... (11%) 189
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Her er ferdigløsningene som gjør det lettere å få orden på søppelet, uten at den tar all plassen på kjøkkenet eller i boden. Vi falt også for denne smarte løsningen fra Strai kjøkken som lar deg feie søppel rett fra kjøkkenbenken og ned i hver sin passende boks i en skuff. Ikea har også mange smarte søppelsorteringsløsninger, og her har vi samlet lesernes beste kildesorteringstips.