Toalettseter i tre og andre tunge materialer blir stadig mer populære, men kan forårsake alvorlige skader på småbarn. Foto: Colourbox.com
Toalettseter i tre og andre tunge materialer blir stadig mer populære, men kan forårsake alvorlige skader på småbarn. Foto: Colourbox.comVis mer

- Tunge toalettseter burde forbys

Kan skade småbarn.

Britiske leger uttrykker bekymring for den økende bruken av tunge toalettseter i verdens hjem.

Etter flere ulykker hvor guttebarn er innlagt med klemte peniser etter at toalettsetet har falt ned på penisene deres mens de tisset, advarer legene mot den nye trenden med toalettseter av tre og andre tunge materialer.

Limt fast til do

Alvorlige skader

I en artikkel i desemberutgaven av BJU International (British journal of Urology) rapporterer Dr. Joe Philip og hans kolleger fra Leighton Hospital i Crewe, om fire gutter under fire år som ble innlagt med alvorlige nok skader til å måtte bli på sykehuset over natten.

- En fersk markedsundersøkelse antyder at det har vært en økning i salget av toalettseter i tre og keramiske materialer over hele verden. Vi blir ikke overrasket om vi får høre at andre kolleger har sett den samme økningen som oss, i klemskader på penis som følge av dette, uttaler Dr. Philip ifølge Eurek Alert og BJU International.

- Sjekk setene

Legene maner til spesiell forsiktighet i disse juletider. Mange vil besøke venner og familie, og kanskje spesielt småbarn som akkurat har sluttet med bleier, vil være ivrige til å vise at de kan gå på do selv.

- Det er viktig at forsldrene sjekker toalettsetene først, ikke for å glemme de toalettsetene som de har i eget hjem. Foreldrene bør følge barna om nødvendig, uttaler Dr. Philip.

Urinerte, og døde av el-sjokk

Slik kan du unngå ulykker

Legene fra Leighton Hospital kommer med følgende anbefalinger til foreldre:

  1. Foreldre bør vurdere å sette inn toalettseter som lukkes rolig og med redusert kraft (med demping), noe som vil redusere risikoen og graden av skade dersom ulykken fremdeles skulle være ute.

  2. Tyngre toalettseter bør bli forbudt i hus med guttebarn.

  3. I hus med guttebarn kan man vurdere å la toalettsetet stå oppe etter bruk, på tross av at det strider imot normen om å legge ned dosetet når man er ferdig.

  4. Foreldre bør lære barna å holde toalettsetet oppe med en hånd mens de tisser, og følge med på barna til de er trygge på at de kan greie det uten tilsyn.

- Toalettrening kan være vanskelig nok for småbarn. Vi er bekymret for at den økende trenden med tunge toalettseter utgjør en risiko ikke bare for barnas helse, men også for deres selvtillitt, sier Dr. Philip i den vitenskapelige artikkelen.