Tubematen vi ikke klarer oss uten

Nei, vi snakker ikke om majones og kaviar ...

<b>NESTEN <i>TRICOLORE:</i></b> Ansjospasta, pepperrot og tomatpuré. Foto: ELISABETH DALSEG
NESTEN TRICOLORE: Ansjospasta, pepperrot og tomatpuré. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye å si om mat på tube, og det har vi gjort: Det koster mer å kjøpe mat på tube enn i pakke, boks eller beger.

I tillegg har tubeprodukter ofte andre ingredienser enn sine motparter.

Smart og økonomisk

Det er imidlertid ikke alltid tubemat er dumt. Vår erfaring er at mat på tube holder seg lenger enn om det er på åpne glass, rett og slett fordi det kommer mindre luft til.

Får vi brukt alt som er på en tube, i stedet for å ta en teskje eller to fra et glass, og så kaste det, er det en vinn-vinn-situasjon.

For ikke bare er det god økonomi (vi slipper å betale for syv-åtte ganger mer av enkelte ingredienser enn vi faktisk bruker); det er ikke bra å kaste så mye mat.

Vi har derfor landet på et par tubeprodukter som ikke bare lønner seg økonomisk å kjøpe: De gir oss også det lille ekstra.

Tomatpuré

VELBRUKT: Mutti-tomatpuréen er mye brukt hos oss.  Foto: ELISABETH DALSEG
VELBRUKT: Mutti-tomatpuréen er mye brukt hos oss. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Tomatpuré selges stort sett på glass eller hermetikkbokser. Perfekte porsjoner om man skal lage en tomatpurébasert saus, men alt for store mengder om man kun skal ha en teskje eller to til skalldyrkraft eller for å jukse tomatbaserte sauser eller hjemmelaget ketsjup litt mer fyldig.

Resultatet? Mye muggen tomatpuré har gått i søpla hjemme hos oss.

Etter at vi oppdaget tomatpuréen på tube fra Mutti, har vi ikke sett tilbake. Her får vi ut akkurat så mye vi vil ha, når vi vil ha det. Og ikke minst har vi alltid litt tilgjengelig i skapet.

Ketsjupen fra italienske Mutti er også god, men nådde ikke helt til topps i DinSides store ketsjuptest.

Pepperrot

SPARKER: Det er lett å havne i chilifellen, og glemme at det skandinaviske kjøkkenet har noen ganske så kruttsterke ingredienser på lur.  Foto: ELISABETH DALSEG
SPARKER: Det er lett å havne i chilifellen, og glemme at det skandinaviske kjøkkenet har noen ganske så kruttsterke ingredienser på lur. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er sikkert juks, men vi innrømmer det gjerne: Vi er avhengig av å ha pepperrot i kjøleskapet. Det er én av de tingene som gjør traust hverdagsmat litt mer spennende.

Får vi fatt i fersk pepperot bruker vi gjerne den, men det er svært tilfeldig om det er tilgjengelig i våre nærbutikker. Vi ender også ofte opp med en stor rest vi ikke får brukt, for det er jo ikke så mye vi trenger om gangen.

(Får vi fatt i fersk pepperrot hender det vi fryser litt ned, ferdig revet, eller i små biter, slik at det ikke ender i søpla.)

Det er uansett godt å vite at vi alltid har en tube på lager. Vi rører pepperot ut i litt rømme eller kesam og serverer til grillet laks og ørret - eller på ristet brød med mormors hjemmelagete kjøttkaker og karamellisert løk.

SMART: Ti ting du kan bruke brunosten til

Ansjospasta

RAMSALT: I vinaigretter, tapenader eller for det lille ekstra i tunfiskrøren. Vi elsker ansjospastaen vår.  Foto: ELISABETH DALSEG
RAMSALT: I vinaigretter, tapenader eller for det lille ekstra i tunfiskrøren. Vi elsker ansjospastaen vår. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


I middelhavskjøkkenet brukes ansjonspasta litt som fiskesaus brukes i Asia: Tilsett en finhakket filet eller to i sauser, i stedet for salt.

Det er imidlertid ikke så mye vi trenger om gangen, og glassene med ansjosfileter har en tendens til å bli dårlige, bakerst i sausehyllen i kjøleskapet.

Vi ble derfor hoppende glade da vi fant tuber med ansjospasta på ferie i Italia; og rasket med oss et par. Nå har vi alltid en liten dæsj klar, til tapenade eller sjømatsauser. Ansjospastaen på tube har kommet for å bli i vårt kjøleskap.

Det har ikke lykkes oss å få kjøpt dette i Norge, men vi klarer oss fint på det vi får handlet i ferier, eller får hjelp av venner som er på tur. Vet du om noen som fører dette i Norge, send oss gjerne en mail, eller del i debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!