Tryggere å kjøpe bolig før du selger

Kjøper du bolig hos Skanska dekker de doble bokostnader med inntil 10.000 kroner i måneden om du ikke får solgt den gamle boligen.

Det kan virke skummelt å kjøpe bolig på papiret, spesielt i et marked ingen helt vet hvor går. Skanska vil gjøre det tryggere for boligkjøperne (og, regner vi med, fortsette å tjene penger). Foto: Skanska.no
Det kan virke skummelt å kjøpe bolig på papiret, spesielt i et marked ingen helt vet hvor går. Skanska vil gjøre det tryggere for boligkjøperne (og, regner vi med, fortsette å tjene penger). Foto: Skanska.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter noen år med så godt som utelukkende vekst i boligprisene, ser det ut til at de nå stagnerer, ja til og med faller litt. Det er kjøpers marked, og mange venter med å kjøpe til de har solgt. Nyboligsalget stuper, og nærmer seg finanskrise-nivå, melder Dn.no.

Boligprodusentene ønsker selvsagt å gjøre noe med det sviktende salget, og Skanska møter denne utfordringen på en måte som kan være gunstig for deg.

For med Skanskas nye Trygg Handel-garanti trenger du ikke bekymre deg om du ikke får solgt. De dekker utgiftene du vil ha ved å eie en ekstra bolig med inntil 10.000 kroner i måneden, i inntil ett år.

– Vi innfører denne ordningen for å skape større trygghet for boligkjøperne. Vi ser at folk på boligjakt, som følge av medieoppslag, føler en økende uro for hvordan markedet utvikler seg. Vi mener det blir feil å skremme folk fra å kjøpe bolig når det i et langsiktig perspektiv alltid har lønt seg å eie egen bolig i Norge, sier Tore Hulberg Mjaavatn, administrerende direktør i Skanska Bolig, i en pressemelding.

Forsikringen er inkludert når du kjøper ny bolig fra Skanska.

Kjøpe eller selge bolig først? Vi ser nærmere på fordeler og ulemper

Dette må du gjøre

Skanska Bolig har fra før markert seg som et forbrukervennlig selskap, da de som eneste selskap i Norge gir boligkjøpere 10 års reklamasjonsfrist på nye boliger. Dobbelt så lenge som konkurrentene, og som boligkjøperne automatisk er sikret for gjennom lovverket. Dette er også en del av Trygg Bolig-pakken, men det er ingen nyhet.

Visste du at ... det er lik reklamasjonsfrist på mobiler og boliger, og gjelder enten du kjøper ny eller brukt bolig?

Det som er nytt i Trygg Handel-pakken er det at det skal være tryggere å kjøpe før du har solgt, fordi du vil få opptil 10.000 kroner til å dekke ekstrakostnadene ved den nye boligen i opptil 12 måneder.

Forsikringen gjelder fra den dagen du overtar den nye boligen. Den tilbys kun til privatpersoner, og gjelder kun dersom boligen du ikke får solgt har vært brukt som primærbolig, altså ikke eventuelle ekstra utleieboliger du ønsker å selge for å få råd til nytt og større hus.

Holder ikke med Facebook

Du får heller ikke penger fra dag én etter første visningsrunde om du ikke får solgt.

– For at forsikringen skal slå inn må man legge sin egen bolig ut for salg, tre måneder før man overtar sin nye bolig, sier Eline Friis, merkevareansvarlig i Skanska Bolig, til DinSide.

Det holder heller ikke med en Facebookannonse, selv om det kan være både smart og lukrativt. Boligen må formidles gjennom et registrert meglerforetak. Og sist, men ikke minst: Du kan ikke avvise bud på takst. Skambud, derimot, har du lov til å ignorere.

Trygg Handel er inkludert i kjøpet for alle som kjøper ny bolig av skanska fra og med 22. oktober, med unntak av dem som kjøper lavprisboligene BoKlok.

For godt til å være sant?

Den nye forsikringsordningen er gunstig om du ikke får solgt, men den er ikke gunstig om du ikke får solgt til over takst. Du må gjerne selv ta vurderingen at du vil sitte på gjerdet til bedre tider, men takker du nei til bud på takst eller litt over, slår ikke forsikringen inn.

Hva som vil lønne seg her, er vanskelig å si - men tidligere beregninger fra DinSide viser at det kan lønne seg å sitte på gjerdet i både ett og to år, i stedet for å gi prisavslag på boligen i forhold til det du forventer.

Siden den gang har imidlertid skattereglene endret seg endel, blant annet ved at ligningsverdien av sekundærboliger (en bolig du eier men ikke bor i) er langt høyere, og du kan havne i en formuesskatteposisjon. Merk at det i forslaget til nytt Statsbudsjett er lagt opp til en ytterligere økning av ligningsverdien på sekundærbolig men noe vil nok veies opp av at også grensen for formuesskatt er økt.

I siste instans er det uansett du som må velge om du vil ta risikoen ved å vente til du får ønsket pris.

– Som en airbag i bilen

Tiltaket fra Skanska Bolig er veldig bra for dem som ikke får solgt sin bolig. Det vil si de som enten har en lite attraktiv bolig, en bolig på et sted det er lite attraktivt å kjøpe - eller rett og slett bare er litt uheldig. Men må alle ta regningen?

– Vi ser på det som en markedskostnad hos oss, så det er ikke en kostnad som kundene vil forholde seg til, sier Friis til DinSide.

Markedsføringsbudjsettet er imidlertid også en kostnad som i siste instans er bakt inn i boligprisen, men det vil altså ikke utgjøre noen ekstrakostad for kjøperne, slik det ser ut per i dag.

Trygg Handel er altså en lukrativ ordning for dem som er i "risikosonen" som alle må betale for. Litt som forsikringer flest, med andre ord.

– Vi tror dette er fremtiden. Det blir omtrent som en airbag i bilen. De aller fleste kommer aldri til å få bruk for den, men det føles trygt. Ingen vil vel ha en bil uten airbag, avslutter Tore Hulberg Mjaavatn.