En innstramming av regelverket skal gjøre det enda tryggere å kjøpe borettslagsboliger. Foto: Per Ervland
En innstramming av regelverket skal gjøre det enda tryggere å kjøpe borettslagsboliger. Foto: Per Ervland Vis mer

Tryggere å eie borettslagsleilighet

Strammer inn regelverket rundt fellesgjeld.

Publisert
Sist oppdatert

Bor du i borettslag, er du ikke bare avhengig av at du betaler regningene. Med på kjøpet får man stort sett fellesgjeld, og nøkkelordet er felles. Fellesskapet står ansvarlig, dersom noen ikke betaler.

Som andelseier risikerer du i utgangspunktet å måtte bidra dersom naboen ikke betaler. Dersom mange nok ikke betaler, kan det i verste fall føre til konkurs. Det er ikke nødvendigvis risikosport å bo i borettslag, men det innebærer klart en viss risiko å dele på en kjempegjeld med mennesker du ikke nødvendigvis har noe annet til felles med enn adressen.

- Det er heldigvis svært sjelden borettslag går konkurs, men fordi konsekvensene vil være så store er det viktig at man har gode regler som sikrer mot det, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet i en pressemelding.

- Det å eie bolig innebærer ofte den største økonomiske risikoen forbrukere tar og det er viktig at det gjøres så trygt som mulig, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerom
- Det å eie bolig innebærer ofte den største økonomiske risikoen forbrukere tar og det er viktig at det gjøres så trygt som mulig, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerom Vis mer


Regjeringen har lenge jobbet med en løsning for å gjøre borettslagsboliger sikrere, blant annet har de vurdert å forby lavinnskuddsboliger, og flere ulike instanser og organisasjoner har presset på for lovfestet maksgrense på fellesgjeld.

Les også: Har du krav på erstatning om borettslaget går konkurs?

I sommer sendte Kommunal- og regionaldepartementet et forslag om strengere krav til sikringsordninger for borettslag ut på høring.

- Borettslagsmodellen er en trygg og god eiermodell som har gitt mange folk mulighet til å eie egen bolig. Det skal den også gjøre videre framover, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa da hun i dag fikk overlevert en NOU om sikring mot tap av felleskostnader i borettslag.

- Jeg tror lovfestede minstekrav vil bidra til trygghet for denne type ordninger og dermed også for borettslagene. Nye regler kan bidra til at flere borettslag får mulighet til å inngå i denne type ordninger, sier statsråd Kleppa.

Skal bli tryggere å kjøpe ny bolig

Sikringsordninger

Sikringsordninger er et begrep som brukes for å dekke en rekke ulike ordninger som skal sikre borettslag mot tap og konkurs som følge av at en eller flere borettshavere ikke betjener fellesgjelden. Det finnes to store sikringsfond, Stiftelsen Borettslagenes Sikringsfond som er tilknyttet NBBL-systemet, samt Obos' avtale om garantert betaling av felleskostnader. I tillegg finnes en rekke mindre sikringsfond.

Forslagene som nå er ute til høring innebærer en generell innstramming av disse reglene. Et av forslagene fra Kommunal- og regionaldepartementet går ut på å sette minstekrav til sikringsordninger, både typen sikring man velger og øvrige vilkår som dekningsgrad, egenandel og dekningsperiode. Det vil også innebære brudd på markedsføringsloven å markedsføre et sikringsprodukt som ikke oppfyller de lovbestemte minstekravene.

- Dersom forslagene gjennomføres, betyr det blant annet at felleskostnadene i alle normaltilfeller skal være sikret når et borettslag har en sikringsordning, heter det i en pressemelding fra Forbrukerombudet.

Fellesgjeld er ikke bare negativt: - Ikke betal ned fellesgjelden først

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer