Trygg med gassgrill

Mange lager mat ute flere ganger i uken. Pass på at du gjør det trygt.

Gaffateip på gasslangen er et dårlig alternativ. Er det sprekker i slangen, skal den byttes før du bruker grillen. Foto: Øyvind Paulsen
Gaffateip på gasslangen er et dårlig alternativ. Er det sprekker i slangen, skal den byttes før du bruker grillen. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Folk som har hus eller hytte med terrasse og hage investerer gjerne i en større grill. Det gir mulighet til å tilberede hele måltidet utendørs, sier matrådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Og de med høye inntekter griller mest, viser en undersøkelse for MatPrat fra Ipsos MMI. Har husstanden en samlet bruttoinntekt på mer enn 800.000 kroner, griller de langt oftere enn husstander med lavere inntekter. 33 prosent av de i den høyeste inntektsgruppen griller én til to ganger i uka.

Da gjelder det å gjøre det riktig.

Sjekk før du fyller: Store prisforskjeller på gassbeholdere

Grillvett med gass

Selv om branner forårsaket av gassgriller ikke er det vanligste i sommer-Norge, er det altså flere råd som er verdt å følge for brannsikker og matsikker grilling i sommer.

Selv om brann fra gassgrill ikke er så vanlig, så skjer det også her i landet. Foto: TB.no
Selv om brann fra gassgrill ikke er så vanlig, så skjer det også her i landet. Foto: TB.no Vis mer


– Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det på samme måte som forskriftene sier, så er du trygg, sier Kai Arne Trollerud, brannmann og sikkerhets- og kompetansespesialist i AGA i en pressemelding.

De vanligste brannårsakene i Norge

Gode råd for gassgrillen:

  • Rengjør grillen. Rustne rister og redskaper rengjør du også, pensle dem gjerne med matolje etterpå. (Ikke olje som harskner, som olivenolje.)
  • Sjekk gassflasken og trykkregulatoren. Flasken skal stå ved siden av eller bak grillen - aldri under den der det blir varmt. Den skal heller ikke oppbevares liggende eller i sterk varme.
  • Sjekk gasslangen for sprekker. Og visste du at gasslangene har datostempling?
  • Etter grilling stenger du gasstilførselen fra flasken, før du stenger grillen.

Les også: – Lukk ventilen før du setter på regulatoren

Se etter disse merkene

Gassflasken skal stå, og ikke oppbevares varmt. Foto: Kristin Sørdal
Gassflasken skal stå, og ikke oppbevares varmt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Internasjonalt godkjente propanslager har oransje farge. Og som vi henviser til over - du kan også finne datostempling. Eksperter anbefaler bytte av slange annenhvert-tredjehvert år.

Slange kan du bytte, men oppdager du skade på apparat, regulator eller flaske skal du ikke forsøke å reparere det selv.

Selve propanutstyret skal være CE-merket, mens slangen skal være EN- eller SIS-merket.

Er du redd for å gå tom, kan du oppbevare inntil 22 kilo propan inne, og samme mengde i uthus, garasje eller lignende.

En drøss merkeordninger: Hva betyr egentlig matmerkene?

Vil ha hage - og grillhjørne

Nordmenn flest drømmer om hage. Det viste en undersøkelse fra Finn i fjor sommer. Og ganske mange ønsker seg også egen grillplass i hagen. Grillhjørne ligger øverst på ønskelisten blant menn, mens kvinner har det på tredjeplass.

Slik bygger du din egen kjempegrill

Vil du ikke ha gass, velger du gjerne kullgrill. Mange foretrekker den ekstra smaken grillkull setter på maten. Og styrer du unna på grunn av tennvæskeodøren, er det greit å kunne knepene for å tenne opp uten kjemiske hjelpemidler.

Hva skal du velge av kull og briketter?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer