Foto: Forbrukerombudet
Foto: ForbrukerombudetVis mer

Truer med inkasso

Vitel-kunder som har påklaget regninger får nå brev med inkassovarsel.

I kjølvannet av at Vitel avviklet strømdelen av virksomheten i vinter har vi fått en rekke henvendelser fra tidligere Vitel-kunder som har mottatt en stor sluttfaktura fra selskapet, til tross for at flere mener de heller har penger til gode hos Vitel.

Rådet fra Forbrukermyndighetene har vært klart: Ikke betal regningen, klag.

Det hindret ikke Vitel i å fortsette purre på kundene sine.

- Jeg har fått flere fakturaer, purring på sms og inkasso varsel selv om jeg har bestridt kravet, sier Mikael Lyng til DinSide.

Kan ikke sende til inkasso

Det er flere punkter å ta tak i i denne saken - og denne gangen begynner vi med slutten: Nei, det er ikke lov å gå videre med inkassokrav dersom kunden har bestridt kravet, og det er en tvist.

- Man må følge regler i inkassoloven, her særlig det punktet som gjelder god inkassoskikk, § 8. Her heter det at man må ta stilling til skriftlige klager fra kunder før man går videre med inkassokrav og inndrivelse med inkasso, sier Frode Elton Haug, seksjonssjef i Forbrukerombudet, til DinSide.

- Dette er i strid med god inkassoskikk.

Elton Haug forteller at Forbrukerombudet og Forbrukerrådet kommer til å følge opp saken, dersom Vitel sender bestridte krav til inkasso, eller urettmessige inkassokrav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luker ikke ut tvilsomme strømavtaler: Styr unna slike tjenester, er Forbrukerombudets råd.

- Vil ikke sende ut inkasso

Vitel har outsourcet fakturavirksomheten, og årvåkne kunder har kanskje sett at det er faktura- og inkassobyrået Invoicia som står som mottaker. Dette kan kanskje virke ekstra bekymringsfullt på et inkassovarsel, men snarere tvert imot. Invoicia har mye å tape på å sende ut urettmessige inkassokrav, da de kan miste bevilgningen.

- Dersom det er et omtvistet krav, er det ikke lov til å sende til inkasso, bekrefter Vigdis Johansen, fagsjef inkasso i Invoicia til DinSide.

Hun presiserer at de også har fått beskjed av Vitel at dersom det er et omtvistet krav, skal de stoppe saken til tvisten er løst. - Her kan det ha skjedd en glipp, legger hun til.

Har du klaget på regningen, men fortsatt mottatt nye fakturaer eller inkassovarsler, kan du også prøve å ta kontakt med Invoicia direkte. For Johansen presiserer overfor DinSide at de handler i tråd med gjeldende retningslinjer og er medlemmer av inkassoklagenemnda.

Dette er en fordel, dersom kravet blir sendt til inkasso. For dette er instansen du da skal klage til.

Varsel om prisøkning på nett - ikke godt nok

Et av punktene det strides om når det gjelder sluttfakturaene er at Vitel her opererer med en langt høyere pris per kWh enn det kundene opprinnelig var klar over. Dette har flere kunder oppgitt som grunn til klage overfor elklagenemnda, men ovenfor kundene sier Vitels representanter at de har varslet om prisøkningen på sine nettsider.

Mikael Lyng lesere fikk følgende svar fra Vitel da han bestridte prisøkningen:

    Hei!

    Min strøm avtale er en type avtale som Vitel ikke har noe meldeplikt for, vedrørende prisendringer. Det er kun Vitel extrem standard som har vært meldepliktig på strøm. Prisendringene på de øvrige avtalene våre er blitt varslet inne på min side på vår hjemmeside, mens abonnementet var aktivt.

Ifølge Elton Haug er det ikke godt nok å varsle prisendringer på nett.

- Meldeplikt?, sier Haug da vi leser opp Vitels mail for ham. - Det er irrelevant. Det sentrale her er at det er en standard variabel avtale. Her er det krav om at man skal varsles om store prisendringer. Varslingen må gis direkte i en e-post, brev eller sms til kunden.

En prisendring varslet på nett er altså ikke god nok prisvarsling.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide

Er du uenig i faktura fra Vitel?

Dersom du har fått en faktura fra Vitel du er uenig i, er dette gangen.

  • Fått en faktura du er uenig i? Bestrid kravet skriftlig til Vitel. E-post gjelder som skriftlig klage.
  • Dersom Vitel fortsatt sender fakturaer, eller purringer bør du klage til el-klagenemdna. Du kan også gi beskjed til Invoicia.
  • Får du inkassovarsel? Klag til inkassoklagenemdna.

Nyttig kalkulator:

Finn billigste leverandør for deg og ditt strømforbruk