Boligvurdering.com mener prisen kommer tydelig frem, så de truer med inkasso om man ikke vil betale. Heldigvis finnes reglene om angrerett ved fjernsalg. Foto: Boligvurdering.com
Boligvurdering.com mener prisen kommer tydelig frem, så de truer med inkasso om man ikke vil betale. Heldigvis finnes reglene om angrerett ved fjernsalg. Foto: Boligvurdering.comVis mer

Truer de med inkasso?

Boligvurdering.com truer norske forbrukere som ikke vil betale med inkasso.

Forrige uke advarte vi mot nettsiden boligvurdering.com, som har lurt en rekke nordmenn til å betale 500 kroner for å finne ut hvor mye boligen er verdt.

- Ikke betal regningen, men send inn en skriftlig klage, var rådet fra Forbrukerombudet.

En av våre lesere fulgte Forbrukerombudets råd, og sendte en mail til Boligvurdering.com der han opplyste om at han hevet kjøpet i henhold til loven om fjernsalg. Det ville ikke Boligvurdering.com godta, og de truet vår leser med inkasso dersom han ikke betaler.

I en mail skriver deres kunderådgiver blant annet:

Som framgår av informationen på hemsidan baseras värderingen av bostaden på statistiska uppgifter och ska fungera som en riktlinje av bostadens värde för bostadsinnehavaren. Vi har gjort bedömningen att vi inte vilseleder konsumenten när vi säljer en tjänst för 499 nok inkl moms och porto. (red. uth.) En besiktning/värdering på plats kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor av en proffisionell besiktningsman.

På vår hemsida, www.boligvurdering.com, är det angivit på fyra (4) ställen hur mycket en värdering kostar från oss. I toppen på vår hemsida på en orange ytan står det "Hva koster en boligvurdering? 499 NOK inkl porto.".

Eftersom vi upplyst dig om priset på vår hemsida, samt vad värdet på din bostad baseras på, och att värderingen redan påbörjats och slutförts och enligt våra villkor har du enligt distans- och hemförsäljningslagen (2005:59) § 4 st. 1 därmed inte har ångerrätt denna tjänst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vid utebliven betalning lämnas ärendet över till Inkasso

- Har dere noe forslag hvordan jeg skal forholde meg til det?, spurte vår leser.

Hvorfor betale 500 kroner når du kan få samme tjeneste helt gratis hos oss?

DinSides boligtakstkalkulator

Må forholde seg til norske regler

Det kan være nærliggende å tro at man må forholde seg til andre regler når man kjøper varer eller tjenester fra et utenlandsk firma, slik som det vises til i mailen fra Bostadsvarderingen AB, det svenske selskapet som står bak nettsiden. Heldigvis er dette ikke saken her:

- I Norge har vi angrerett ved fjernsalg, og så lenge selskapet har en norsk nettside og markedsfører seg mot nordmenn, så må de forholde seg til norske regler, sier Ole André Tveit, juridisk rådgiver i Fobrukerombudet til DinSide.

Han forklarer videre at har en fått angrerettsskjema med rapporten, må en sende dette tilbake og heve kjøpet innen to uker. Har en ikke fått noe angrerettsskjema, har en hele tre måneder på deg til å bestride kjøpet.

Les mer: om angrerett og rettigheter

DinSide: Det var jo dette leseren vår gjorde, når han fikk beskjed om at fakturaen ble sendt til inkasso dersom han ikke betalte. Hva skal han gjøre, dersom han likevel får inkasso?

- Har han bestridt kravet, kan det ikke inndrives via inkasso, sier Tveit.

Det er derfor viktig at du tar vare på kopier av brev eller e-poster du sender Boligvurdering.com eller tilsvarende virksomheter. Sender du brev, kan det lønne seg å legge i noen ekstra kroner og sende det rekommendert.

DinSide har prøvd å komme i kontakt med Boligvurdering.com, men har hittil ikke fått svar på våre henvendelser.