Trøndere får billigst hybel

BOLIG: Hybelboere i Oslo betaler i snitt over 1.000 kroner mer for krypinnet sitt enn likesinnede i Trondheim. Vi har sett på hybelprisene i fire av landets universitetsbyer.

Trøndere får billigst hybel

  1. For deg som vil ha noe bedre:

En eller annen gang var det kanskje billig å bo på hybel. Slik er det ikke lenger. I hovedstaden må du regne med å betale 3.500 kroner for en hybel som ligger noenlunde sentralt. Det garanterer ikke god standard, heller ikke at du får ditt eget kjøkken eller eget bad. Men du får i det minste ditt eget soverom.

Kvadratmeterprisen for en hybel i Oslo er høyere enn både for kontorer og større leiligheter. Det viser en undersøkelse som utredningssjef i Huseiernes Landsforbund, Dag Refling, har utført.

2.500 pr. kvm.

Trøndere får billigst hybel

Han fant ut at en hybel i Oslo koster nærmere 2.500 kroner pr. kvadratmeter i året. Det er langt over den prisen forbundet har anbefalt sine medlemmer å ta. De anbefaler medlemmene å ta 1.200 kr. pr. kvm. i utleiepris.

Vi har ut fra annonser og leietakers erfaringer satt opp en oversikt over prisene for hybler i fire av Norges største byer. Konklusjonen er at hybelboere har det betraktelig bedre økonomisk i Trondheim enn i Oslo. Snittprisen for en hybel på det private markedet i Oslo ligger 1.300 kroner over nivået i Trondheim.

Hybelpriser:
Sted:Studenthybel:Hybel på privatmarkedet* :
Oslo:Fra 1.850 kr. til 4.000 kr.ca 3.500 kr.
Bergen:Fra 1.500 kr. til 2.500 kr.ca. 3000 kr.
Trondheim: Fra 1.200 kr. til 2.600 kr.ca. 2.200 kr.
Tromsø:ca 2000 kr.ca. 2.500 kr.
* Prisene fra det private markedet er basert på annonserte boliger pr. i dag. Størrelsen er ca 15 kvm. og beliggenheten sentral.Ut fra vår oversikt er kvadratmeterprisen på hybler i Oslo enda litt høyere enn Huseiernes Landsforbund konkluderte med i sin undersøkelse. Noe av forklaringen kan være at vi har sett på mindre hybler enn dem. Tendensen er at jo mindre boligene er, jo høyere er kvadratmeterprisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpe i stedet?

Den nest dyreste byen for hybelboere er Bergen. Snittprisen er her satt til 3.000 kroner men ifølge leietagere som nylig har vært på boligjakt i byen mellom de syv fjell, er det også mulig å få hybler til 2.500 kroner der.

Betaler du 3.500 for en trang hybel, har du kanskje spurt deg om du ikke heller burde kjøpe bolig. Med 3.500 kroner i månedlige utgifter kan du betjene et boliglån på rundt 440.000 kroner. Så er spørsmålet hva du får for en snau halv million om dagen.

Er du student, kan studentboliger være et rimelig alternativ til det private markedet. I Oslo koster en studenthybel fra 1.850 til 4.000 kroner. Trondheim vinner også her. Byen har studentboliger som ikke koster mer enn 1.200 kroner.