Rabatten kommer tydelig frem i pristilbudet: Normal pris ville ha vært 143.000 kroner, men nå sparer du 29.000, og bertaler bare 114.000 kroner for samme varer.
Rabatten kommer tydelig frem i pristilbudet: Normal pris ville ha vært 143.000 kroner, men nå sparer du 29.000, og bertaler bare 114.000 kroner for samme varer. Vis mer

Trodde du momsrabatt ga 25 prosent avslag?

Da bør du tenke deg om én gang til.

    ”Momsfrie uker” hos Sigdal kjøkken!

    I perioden 17. januar - 19. februar kan du gjøre tidenes kupp på kjøkken og møbelbad fra Sigdal. Alle våre priser er da nedsatt med et beløp som tilsvarer hele momsbeløpet.


Men hvor mye skal du trekke fra? Vi er vant til å tenke prosent prisavslag, men hvor mange prosent prisavslag gjelder på Sigdals kjøkkenkampanje?

- Jeg trodde det var 25 prosent, men det viser seg jo at det bare er 20 prosent, skriver en leser i en e-post til DinSide. (Se faktaboks under for forklaring om momsberegninger, dersom du synes dette høres rart ut.)

Selv om han innrømmer at matematikk-kunnskapene kanskje kunne vært bedre, føler han seg ørlite lurt. - 20 prosent avslag på et kjøkken er fortsatt en betydelig besparelse, men det er likevel en mindre rabatt enn det som fikk meg til å gå til akkurat de når jeg skulle kjøpe nytt kjøkken.

Trenger du hjelp med utregningen? Går rullegardinen ned med én gang du hører ordet prosent? Få hjelp med vår prosentkalkulator

- Hvordan får du det til å bli 20 prosent?


Forbrukerombudet har ikke mottatt noen henvendelser i forbindelse med denne kampanjen, men seksjonssjef Jo Torkel Gjedrem innrømmer at den nok kan misforstås:

- Hvordan får du det til å bli tyve prosent? er hans umiddelbare reaksjon da vi fremlegger problemstillingen. Og når vi forklarer, kan vi nesten høre han nikke gjenkjennende gjennom telefonrøret, men Gjedrem, som mange andre norske forbrukere, tenker 25 prosent moms = 25 prosent prisavslag. Det er det altså ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er det villedende markedsføring, å snakke om momsavslag tilsvarende størrelsen på momsbeløpet? Er dette noe alle burde vite?

- Det som er et generelt prinsipp, er at det må informeres tydelig om størrelsen på avslaget, sier Gjedrem til DinSide. - Dersom dette ikke er klart for forbrukere, vil jeg si at man bør oppgi avlsagets størrelse på en annen måte også.

- Vi har ikke hatt noen saker direkte på dette, vi har hatt saker på momsavslag, men da var størrelsen på avslaget oppgitt, avslutter ham.

Nytt kjøkken? Ikke glem å be rørlegger om DDV-instruks

Har fått tilbakemeldinger

- Vi skal ikke legge skjul på at vi har fått noen tilbakemeldinger, men når vi forklarer momsberegning til kunden, skjønner de det, sier Tore Langen i Sigdal til DinSide.

- Vi gjør jo akkurat det vi sier: Gir kundene avslag i pris tilsvarende momsbeløpet. Når du legger på moms, er det 25 prosent. Når du skal trekke fra, tilsvarer det 20 prosent, sier Langen.

Er du i markedet for nytt kjøkken, finner du Sigdal her.

Frukt og grønt

Dersom du nå sitter og tenker at du får 20 prosent billigere frukt og grønt på Kiwi, tar du også feil. For matmomsen er ikke 25 prosent, men 14 prosent. Og prisavslaget, dersom du ser kjøpspris i forhold til totalpris inkludert moms, er på rundt 12,3 prosent.

- Lurer du på hvor mye du sparer, er det bare å se på kvitteringen på Kiwi. Her står opprinnelig pris uten moms, og så oppgitt i kroner hvor mye momsreduksjonen utgjør, sier Kine Søyland, informasjonssjef i Norgesgruppen til DinSide.

Priskrig på frukt og grønt: Her er det billigst! (august 2008)

Se også: Matpristest desember 2010: Her er maten billigst