<b>HEKSESOT:</b> Det er ikke bare telysenes skyld. Men ingen vet ennå helt sikkert hvorfor heksesoten oppstår. Foto: Mycoteam
HEKSESOT: Det er ikke bare telysenes skyld. Men ingen vet ennå helt sikkert hvorfor heksesoten oppstår. Foto: MycoteamVis mer

Trøbbel med heksesot? Meld det inn

Boligprodusentenes Forening vil nå komme til bunns i hva heksesot egentlig er.

De siste årene har mange som har pusset opp eller flyttet inn i splitter nye boliger fått seg en kjedelig overraskelse: Svart misfarging setter seg fast på veggene på ulike steder i boligen. Den svarte misfargingen er gjerne klebrig og sotaktig, og har fått navnet heksesot (kjemisk sverting).

Hva det er, og hva det skyldes, er det mange teorier om. Nå vil Boligprodusentenes Forening, i samarbeid med bygningsskadekonsulentene i Mycoteam komme til bunns i nettopp dette: Hva heksesot er, og hvordan man kan unngå det. Til dette trenger de din hjelp.

- Håper på hjelp

I et felles krafttak mot heksesot lanserer de nå nettsidene heksesot.no. Her er det informasjon om problemet, og i tillegg ønsker de at forbrukere skal registerere heksesotforekomster slik at de kan komme til bunns i både årsaken til problemet og hva man eventuelt kan gjøre for å forebygge det.

- Vi håper på hjelp fra entreprenører, huseiere og andre forbrukere, fordi det er viktig å få kunnskap om omfanget av problemet. Det trengs mer statistikk for å finne ut hvilke produkter som oftest settes i forbindelse med slike sverteskader, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Dekkes ikke av forsikringen

Mørke partier over lyskilder kan være heksesot, men det kan også skyldes at varmen har svidd støvpartikler. Dette er langt enklere å fjerne, og problemet vil bli borte dersom du velger en lyskilde med lavere watt-styrke. Foto: Mycoteam
Mørke partier over lyskilder kan være heksesot, men det kan også skyldes at varmen har svidd støvpartikler. Dette er langt enklere å fjerne, og problemet vil bli borte dersom du velger en lyskilde med lavere watt-styrke. Foto: Mycoteam Vis mer


Heksesot er i første instans et estetisk problem. Og siden det gjerne oppstår over tid, kan du se langt etter erstatning fra forsikringsselskapet ditt. Dersom du kjøper nyoppusset bolig der det viser seg at eier har hatt heksesotproblemer før, kan du prøve å få kompensasjon for dette. Det er imidlertid ikke kjent noen slike erstatningssaker ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du erfaringer med forsikringsselskap i forhold til heksesot? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send en mail til bolig@dinside.no

Kan du gjøre noe for å forhindre heksesot?

Selv om det foreløpig ikke er vitenskapelig bevist hvorfor heksesot oppstår, gir Mycoteam likevel noen råd, på bakgrunn av det som hittil er kartlagt:

  • Sørg for god ventilasjon i boligen, og luft ofte
  • Senk innetemperaturen
  • Bruk fettløsende vaskemiddel når du skal rengjøre vegger og tak. Bruk gjerne spesialvaskemidler fra byggevareforretninger
  • Puss opp i sommerhalvåret.

Slik blir du kvitt det

Har du først problemer med heksesot, kan det være vanskelig å bli kvitt. For det hjelper ikke å vaske bort eller male over, dersom det legger seg igjen rett etterpå. Men for en rask løsning anbefales du å vaske med en oppløsning av et effektivt fettløsende vaskemiddel, som for eksempel salmiakk, gitt at malingen tåler dette.

Tips: Har du prøvd viskelær? Enkle, hvite, såkalte gummiviskelær kan viske bort problemet i stedet for å vaske det utover.

Temperaturforskjeller

Heksesot setter seg gjerne på veggene nær varmekilder eller i kuldebroer (deler av bygningskonstruksjonen der isolasjonen er dårligere enn ellers i konstruksjonen). I verste fall setter det seg nesten overalt, på uforklarlig vis. Heksesot dukker oftest opp i vinterhalvåret, og det er spesielt nye og nyoppussete leiligheter som er mest utsatt.

Smart dings finner kuldeboer: Vi har testet

Stygt, men ikke farlig

Da fenomenet først oppstod, trodde mange dette var vanlige sotskader, som oppstår på grunn av fyring eller brenning av stearinlys. Dette stemmer ikke, selv om partikler fra fyring kan være en bestanddel i heksesoten.

- Det er ikke noe fasitsvar på hvorfor det kommer heksesot, det er mange ulike tilfeldigheter. Selv i én og samme boligblokk med like leiligheter kan problemet oppstå i kun enkelte av leilighetene. Men vi har funnet en del forklaringer, sier fagsjef Johan Mattson hos Mycoteam til Ifi.no.

Ifølge Mattson er heldigvis heksesot kun et estetisk problem, og skal ikke være helseskadelig.

Skyldes byggematerialer

Etter et EU-direktiv om begrensning av utslipp av flyktige organiske forbindelser (VOC), har Norge forpliktet seg til å redusere utslipp av VOCer med 37 prosent fra 1990 til 2010. En av årsakene til utslipp av VOC var bruk av white-spirit som løsningsmiddel i maling, og den nye miljømalingen oppgis ofte som en av de største årsakene til heksesot.

Mer nøyaktig: ifølge Mycoteam er heksesot en blanding av avgasser fra SVOC (Semi-Volatile Organic Compounds, eller tungt flyktige organiske forbindelser) og fine partikler i luften. I prosessen med å kutte utslipp av VOC fra blant annet maling, ble dette byttet ut med SVOC, som da har bragt med seg helt andre problemer. Men det er ikke bare maling som avgir SVOC.

Det er antatt at hoveddelen av stoffene som avgir dampen som forårsaker heksesot er fra materialer i bygningen, og bare noen prosent er fra produkter som huseieren selv har dratt inn i huset. Dette fremgår av en rapport som ble utarbeidet etter et forprosjekt til heksesot.no, i regi av Boligprodusentene og Mycoteam.

Så du bør kanskje tenke deg om to ganger før du velger en miljøbolig?

Hvor fort dette vil sette seg på vegger eller andre materialer i boligen - eller hvorvidt det faktisk vil sette seg er også avhengig av ventilasjon og tid. I en godt ventilert bolig vil ikke de små partiklene få tid til å sette seg, eller bruke lang tid; mens det i andre boliger kan virke som om heksesotproblemet oppstår over natten.

Det er også verdt å merke seg at ikke alle sotansamlinger innendørs er heksesot. Bor du i by eller i nærheten av en vei kan det skyldes trafikk. Brenner du mye stearinlys eller fyrer mye i peis med dårlig utlufting kan dette også bidra til soting i boligen. I tillegg kan panelovner og lyspærer brenne støvpartikler.

Det er flere gode grunner til at du bør velge lukkede panelovner.