Den internasjonale Mister Minit-kjeden, som har ni butikker i Norge, tilbyr filing av tradisjonelle systenøkler, deriblant TrioVing System. Eier Anton Lahdo hevder at det er TrioVing, ikke Mister Minit, som har grunn til å ha dårlig samvittighet. Foto: Per Ervland
Den internasjonale Mister Minit-kjeden, som har ni butikker i Norge, tilbyr filing av tradisjonelle systenøkler, deriblant TrioVing System. Eier Anton Lahdo hevder at det er TrioVing, ikke Mister Minit, som har grunn til å ha dårlig samvittighet. Foto: Per ErvlandVis mer

- TrioVing lurer sine kunder

Mister Minit-kjeden er blant de norske nøkkelfilerne som uten videre kopierer TrioVing systemnøkler. Den norske Mister Minit-eieren har på ingen måte dårlig samvittighet.

Søndag avdekket DinSide at det er lovlig for hvem som helst å kopiere TrioVings tradisjonelle systemnøkler. Av etiske hensyn har likevel låsesmeder, Jernia-butikker og flere andre aktører med nøkkelfiling-kompetanse så langt valgt å ikke tilby kopiering av nummererte systemnøkler.

Den internasjonale Mister Minit-kjeden, som har ni butikker i Norge, tilbyr imidlertid sine kunder sliping av tradisjonelle systemnøkler.

- TrioVing har lurt sine kunder

- Eiere av systemlås-anlegg må gjennom omfattende prosedyrer hos TrioVings sikkerhetssentre når de skal kjøpe systemnøkkel-kopier. Målet med disse prosedyrene er å forhindre at uvedkommende kan skaffe seg adgang til systemlås-eieres eiendommer. Ser dere ingen etiske betenkeligheter med å kopiere systemnøkler for hvem som helst?

- Samvittighet har ingenting med denne saken å gjøre. Alt vi gjør, er fullt lovlig og hederlig. Å konkurrere med en monopolbedrift som TrioVing for å tilby et billigere og bedre produkt er meget hederlig og markedsøkonomi i praksis. Vi skaper et billigere alternativ til det samme produktet som TrioVing selger, men uten noen falske proklamasjoner om sikkerhetsaspekter, skriver Anton Lahdo, eier av og driftsansvarlig for Mister Minit i Norge på epost til DinSide.

«Vi skaper et billigere alternativ av det samme produktet som TrioVing selger, men uten noen falske proklamasjoner om sikkerhetsaspekter.Anton Lahdo, eier av Mister Minit i Norge»


- Dessuten er det TrioVing som burde svare på spørsmålet om de har dårlig samvittighet. Det er de som hver dag lurer sine kunder til å betale uhyggelig høye priser for nøkkelkopier, gjennom monopolet som TrioVing og deres svenske eiere Assa Abloy har skapt for å stenge ute konkurrenter som Mister Minit. Dette har de gjort gjennom å lure kundene sine til å tro at deres hjem blir sikrere bare fordi kopien kommer fra TrioVing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Faktum er at TrioVing forsøker å opprettholde sitt monopol på systemlåser og -nøkler kun med det formål å presse forbrukerne til å betale så mye som mulig, skriver Lahdo videre.

Glemsom i hverdagen? Denne lar deg fjernstyre døren din

Raskere og rimeligere

- Så du erkjenner ikke at det er et moralsk aspekt her? Ved at dere bidrar til å redusere sikkerheten for eiere av systemnøkler?

Den internasjonale Mister Minit-kjedens er representert med ni kjøpesenter-baserte butikker her i landet. I tillegg til nøkkelfiling, satser Mister Minit også på skoreparasjon, klokkeservice, gravering og stempler.
Den internasjonale Mister Minit-kjedens er representert med ni kjøpesenter-baserte butikker her i landet. I tillegg til nøkkelfiling, satser Mister Minit også på skoreparasjon, klokkeservice, gravering og stempler. Vis mer


- Det eneste som er umoralsk i denne sammenhengen, er TrioVing som forsøker å gi inntrykk av at deres låser er sikrere fordi de alene kopierer nøkler til sine låser. Hvordan kan en lås bli sikrere på grunn av dette? Faktum er i stedet at TrioVing gjennom sin markedsføring og salgsteknikk har lurt forbrukerne til å tro at deres låser er sikre og derfor koster flere ganger mer enn konkurrentenes. Vi har fått meget god respons fra våre kunder som har TrioVing-låser. De er veldig glade for at vi tilbyr det samme produktet mye raskere enn TrioVing og til mindre enn halvparten av prisen. Dette er markedsøkonomi på sitt beste, skriver Lahdo.

Må du ha nøkkel? Sjekk fremtidens låssystemer her

Venter på at patenter skal gå ut

Og Mister Minit-kjeden har ingen planer om å slutte å kopiere systemnøkler, tvert i mot. Kjeden arbeider løpende med å avdekke når TrioVings ulike patenter går ut, slik at kjeden kan starte med å kopiere også TrioVings patenterte nøkkeltyper. Etter det DinSide forstår, er det for eksempel relativt kort tid til TrioVings Twin-patent går ut.

- Hvis TrioVing hadde vært så opptatt av etikk og moral, burde de ha informert sine kunder om de aktuelle patentnumrene og patentets gyldighetstid, slik at kundene deres hadde fått vite hvor lang tid det tar før systemnøklene deres lovlig kan kopieres av alle nøkkelfilere, skriver Anton Lahdo.

- Useriøst

TrioVing er imidlertid ikke enige i at det er de som er uetiske.

- Vi synes disse uttalelsene er useriøse, men kan til orientering opplyse om at vår veiledene listepris er kr 144 eks mva ( = kr 180 inkl. mva) på etterbestilt systemnøkkel, skriver Per Bakke, markedsdirektør i TrioVing i sitt tilsvar.

Les også:

  • Systemnøkler ikke kopisikre likevel