<strong>GJØR DET SELV:</strong> Ekspertene har gode rengjøringstips til koketoppen, men vi testet også dette bakepulver-trikset. Foto: Linn M. Rognø.
GJØR DET SELV: Ekspertene har gode rengjøringstips til koketoppen, men vi testet også dette bakepulver-trikset. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Hvordan rengjøre komfyren?

Trikset gjør koketoppen skinnende ren

Men gjør for all del ikke varmetabben.

Publisert
Sist oppdatert

– Fastbrente matrester og skitt som får ligge for lenge på platetoppen, kan brenne seg ned i glasset etter hvert. Da er det ikke mye du kan gjøre for å fikse dette, glasset får helt enkelt varige skader.

Det forklarer Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp Norge.

For har du en platetopp av typen induksjon, er det viktig å være klar over at det slett ikke skal så mye til før platene kan bli skadet for alltid.

<strong>PASS PÅ:</strong> Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp Norge, forteller at matrester som ligger for lenge på platetoppen kan brenne seg fast og gi varige skader. Foto: Elkjøp.
PASS PÅ: Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp Norge, forteller at matrester som ligger for lenge på platetoppen kan brenne seg fast og gi varige skader. Foto: Elkjøp. Vis mer

Det kan også Malin Skaar, rengjøringsekspert hos Lilleborg, fortelle.

– Setter du for eksempel på varme og lager mat på allerede skitne platetopper, vil det kunne gi permanent skade, advarer Skaar.

– Rengjør etter hver bruk

Derimot er det ikke så vanskelig å forebygge skader og misfarging på glassoverflaten.

Induksjonstopp og keramisk platetopp er begge rengjøringsvennlige fordi overflaten er helt glatt, slik at fett og matrester ikke setter seg så lett fast.

Ifølge Terøy er det i all hovedsak to leverandører som leverer glasset til platetopper, tips for rengjøring vil dermed stort sett være de samme uavhenging av hvilken type ovn og topp du har.

Det første og viktigste tipset, er å rengjøre platetoppen regelmessig:

<strong>JEVNLIG VASK:</strong> Rengjør platetoppen etter hver bruk, anbefaler Malin Skaar, rengjøringsekspert hos Lilleborg. Foto: Orkla.
JEVNLIG VASK: Rengjør platetoppen etter hver bruk, anbefaler Malin Skaar, rengjøringsekspert hos Lilleborg. Foto: Orkla. Vis mer

– Rengjøring av platetoppen er det viktig at du gjør med jevne mellomrom, sier Terøy.

Skaar mener til og med at du bør rengjøre platetoppen etter hver eneste gang du har brukt den, selv om det ikke er så mye skitt på den.

Dette gjør du vel og merke etter at platen har kjølt seg helt ned.

– Da kan det hjelpe å bare bruke en ren klut med vann på, sier hun.

Polere med skurekrem

Mat og væske som har stivnet på induksjonsplaten, kan være vanskelig å få bort, men her er det flere tips du da kan forsøke, ifølge ekspertene.

Først og fremst bør du kun bruke anbefalte vaskemidler, understreker Skaar.

– Her vil jeg anbefale en skurekrem som er veldig effektiv til å fjerne fastbrent smuss. Til mer daglig rengjøring anbefaler jeg en god kjøkkenspray. Du kan gjerne bruke en universalspray til slutt før du tørker godt over med et tørkepapir eller en ren mikrofiberklut, sier hun.

Terøy anbefaler å polere med et egnet rensemiddel siden dette kan hjelpe på å fjerne noe av smusset.

Smør inn platetoppen

– En annen ting man kan prøve er å smøre inn platetoppen med en type topprens. Etter dette lar du middelet virke i et par minutter, så avslutter du med en plate-skraper på de matrestene som sitter ekstra godt fast, sier han.

Her er det svært viktig at du holder skrapen rett mot toppen slik at du ikke lager riper.

Men for all del:

– Du må aldri bruke stålull! Det vil gi striper og varige små riper i glasset på platetoppen, understreker Terøy.

Alternativt tips

På nettet finner du mange andre litt mer alternative tips for å rengjøre induksjonsplater og keramiske overflater.

Vi har testet ett av dem:

Du trenger vaskehansker, litt tørkepapir, en myk svamp, en mikrofiberklut, to store vaskefiller, bakepulver, en bolle med godt varmt vann med en dråpe oppvaskmiddel i.
Du trenger vaskehansker, litt tørkepapir, en myk svamp, en mikrofiberklut, to store vaskefiller, bakepulver, en bolle med godt varmt vann med en dråpe oppvaskmiddel i. Vis mer
1. Tørk av det smusset som ligger på platetoppen med tørkepapir.
1. Tørk av det smusset som ligger på platetoppen med tørkepapir. Vis mer
2. Dryss et tykt lag med bakepulver over hele platetoppen.
2. Dryss et tykt lag med bakepulver over hele platetoppen. Vis mer
3. Ta på deg vaskehanskene, hell en dråpe vanlig oppvaskmiddel i bollen med varmt vann og bløtgjør vaskefillene i det varme vannet. Legg deretter de to våte vaskefillene over platetoppen og bakepulveret slik at det dekker hele platetoppen. La de ligge i 15-20 minutter alt ettersom hvor skitten toppen er.
3. Ta på deg vaskehanskene, hell en dråpe vanlig oppvaskmiddel i bollen med varmt vann og bløtgjør vaskefillene i det varme vannet. Legg deretter de to våte vaskefillene over platetoppen og bakepulveret slik at det dekker hele platetoppen. La de ligge i 15-20 minutter alt ettersom hvor skitten toppen er. Vis mer
4. Fjern vaskefillene og bruk dem til å tørke av bakepulveret på platetoppen.
4. Fjern vaskefillene og bruk dem til å tørke av bakepulveret på platetoppen. Vis mer
5. Bruk den myke siden på svampen og tørk over hele platetoppen.
5. Bruk den myke siden på svampen og tørk over hele platetoppen. Vis mer
6. Tørk deretter over med mikrofiberkluten.
6. Tørk deretter over med mikrofiberkluten. Vis mer

I vårt tilfelle virket bakepulver-trikset bra som en alternativ rengjøringsmetode. Fettflekker og smuss kunne tørkes rett av uten behov for noe skrubbing, og platetoppen ble skinnende ren og pen etterpå.

Selv om platetoppen i utgangspunktet ikke var dekket av tøffere, fastbrente matrester og svimerker, har vi troen på at rengjøringstrikset kan få bukt med problemet. Men, da er det nok lurt å la bakepulveret virke noen minutter ekstra slik at smusset løses skikkelig opp.

Sitter det fremdeles noen harde smussrester igjen, bruk en egnet skrape til å få det bort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer