Rengjøring av madrass

Trikset fjernet flekken på minutter

Urin-og svetteflekker på madrassen? Ekkelt, ja, men sjekk hva vi gjorde.

LITT EKKELT: Flekker på madrassen er ikke til å unngå. Men du kan bli kvitt dem. Foto: Linn M. Rognø
LITT EKKELT: Flekker på madrassen er ikke til å unngå. Men du kan bli kvitt dem. Foto: Linn M. Rognø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madrassen vil bli sannsynligvis bli flekkete etter hvert selv om man har en relativt normal hygiene. For du svetter en god del mens du sover. Og til småbarnsforeldres frustrasjon vil også rester fra urin i barnesengen være et typisk problem.

Det sier seg altså selv at rengjøring av madrassen er noe du ikke bør glemme. Men hva gjør du når flekkene først har satt seg i madrassen?

Ekspertene hjelper deg.

Beskytt overmadrassen

Svette og urin kan trekke raskt inn i madrassen, derfor er det alfa-omega å investere i en overmadrassbeskytter som tar det meste av svetten man avgir i løpet av natten, tipser Tommy Skipnes ved Norsk Sengesenter AS.

– Overmadrassbeskyttere får man i syntetiske materialer, samt at man kan få de i hundre prosent bomull og i hundre prosent ull, sier Skipnes.

Det viktige er også at en overmadrassbeskytter kan vaskes, ifølge Skipnes.

– Det enkleste og beste er å legge beskyttelsestrekket i bløt med én gang hvis mulig, og vaske det for hånd med vanlig vaskemiddel for å få bort det verste. Når man så har vasket det, er det viktig at man strekker tekstilet før man henger det til tørk, råder han.

FJERN FUKTIGHETEN RASKT: Det råder Kristine Sylling, project manager marketing ved Hilding Anders, som representerer madrassprodusenten Jensen. Foto: Privat.
FJERN FUKTIGHETEN RASKT: Det råder Kristine Sylling, project manager marketing ved Hilding Anders, som representerer madrassprodusenten Jensen. Foto: Privat. Vis mer

Også Kristine Sylling, project manager marketing ved Hilding Anders Norge, som blant annet representerer sengeprodusenten Jensen, råder å investere i en overmadrassbeskytter.

Hun forteller at du også kan vaske overmadrassbeskyttere i vaskemaskinen, og fordelen er at de kan tørkes enklere enn en overmadrass i seg selv.

– Det hjelper deg å holde sengen ren og bidrar også til å minimere bakterier og midd i overmadrassen, sier hun.

Sylling understreker også at det er viktig å velge en overmadrassbeskytter som puster.

- Spesielt for små barn i forhold til sikkerhet, men også for voksne i forhold til svetteabsorbering. Vi anbefaler også at det er stretch i overmadrassbeskytteren for bedre liggekomfort, sier Sylling videre.

Støvsug overmadrassen

Men ikke vent med å vaske av flekkene selv om du har en god beskytter.

Gjør det til en vane å raskt fjerne fukt og flekker fra madrassene før de setter seg, tipser Sylling.

Hun forteller at du enkelt kan rengjøre overflaten med en fuktig klut og et mildt rengjøringsmiddel.

For en grundig rengjøring og vedlikehold av madrassen, har Sylling følgende tips:

  • Skift og vask sengetøy hver annen uke.
  • Støvsug overmadrassen når du skifter sengetøy.

  • For å bevare stretch, utseende og mykhet, må du riste og vende overmadrassen regelmessig slik at stopningsmaterialene ikke setter seg.
  • Les vaskeetiketten nøye, hvis du er i tvil så anbefaler vi vask på renseri.
  • Vendbare hovedmadrasser bør snus og vendes cirka tre-fire ganger per år.

Vanlig tabbe


Det er pent og ryddig med en oppredd seng, men vil du holde madrassen ren, er dette det siste du bør gjøre, ifølge ekspertene.

– Ikke re opp sengen når du står opp. Da vil all fuktigheten du avgir i løpet av natten bli igjen i sengen. Legg heller dynen i fotenden slik at madrassen får luftet seg, tipser Skipnes.

Sylling anbefaler også dette.

– Fukt i sengen forringer stopningsmaterialene og øke bakteriefloraen som kan forårsake allergiske reaksjoner, sier hun.

Bakepulver, atter en gang

Bakepulver kan, som vi har nevnt i flere artikler, brukes til så mye mer enn baking, og det er et spesielt godt middel egnet for rengjøring. Du kan også bruke bakepulver til å rengjøre madrassen.

For eksempel: har du problemer gammel ”sovelukt” fra madrassen, kan du nøytralisere denne lukten ved å sikte bakepulver over hele madrassen, og la pulveret virke på madrassen i 30 minutter før du støvsuger det bort.

Et annet tips vi har funnet på nett, skal fjerne stygge flekker fra madrassen, og dette tipset har vi testet.

Slik gjør du:

1: Fukt en ren klut med kaldt vann.
1: Fukt en ren klut med kaldt vann. Vis mer
2: Bland sammen en miks av bakepulver, salt og lunkent vann i en bolle. Det skal være like mye av hver ingrediens, for eksempel 0,5 desiliter.
2: Bland sammen en miks av bakepulver, salt og lunkent vann i en bolle. Det skal være like mye av hver ingrediens, for eksempel 0,5 desiliter. Vis mer
3: Start med å trykke den fuktige kluten med kaldt vann på flekken.
3: Start med å trykke den fuktige kluten med kaldt vann på flekken. Vis mer
4: Så bløtgjør du kluten oppi bakepulver-blandingen, vri om og tørk over flekken. Du kan godt bruke en spiseskje og tømme litt og litt av blandingen over flekken før du gnir blandingen godt på flekken med kluten. Har du en ren sprayflaske kan du helle blandingen i den og spraye over flekken før du gnir med kluten. La dette virke i 30 minutter.
4: Så bløtgjør du kluten oppi bakepulver-blandingen, vri om og tørk over flekken. Du kan godt bruke en spiseskje og tømme litt og litt av blandingen over flekken før du gnir blandingen godt på flekken med kluten. Har du en ren sprayflaske kan du helle blandingen i den og spraye over flekken før du gnir med kluten. La dette virke i 30 minutter. Vis mer
5: Etter 30 minutter tørker du over flekken med en ren, fuktig klut. Da skal flekken være borte, og som du ser, så ble den altså det i vår test.
5: Etter 30 minutter tørker du over flekken med en ren, fuktig klut. Da skal flekken være borte, og som du ser, så ble den altså det i vår test. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!