Følger du Halvor Bakkes tips, kan du gå en tilnærmet dryssefri jul i møte. Foto: Plantasjen
Følger du Halvor Bakkes tips, kan du gå en tilnærmet dryssefri jul i møte. Foto: PlantasjenVis mer

Triksene som får juletreet til å vare lenge

Tips til kjøp, montering og stell - og hva du definitivt ikke bør gjøre med juletreet ditt.

Du grønne, dryssende tre goddag! Hvor lang tid tar det før du må finne frem støvsugeren?

Lang tid, dersom du følger rådene fra det nyopprettede Opplysningskontoret for Juletrær, håper vi.

Julens store spørsmål: Skal du ha plast eller naturlig juletre?

Ekstreme temperaturforskjeller

Ifølge interiørekspert og Opplysningskontoret for Juletrærs ansikt utad, Halvor Bakke, er det et spesielt tre feller de fleste av oss går i, som gjør julens grønneste innslag til et husmormareritt:

- Den største feilen vi gjør er at vi tar juletreet rett inn i varmen. Her bør man gå gradvis til verks, sier Bakke til DinSide, og forklarer: Ute er det nå minus ti mange steder, inne er det fort et par og tyve grader. Tar man treet inn på en-to-tre, får det ikke tid til å aklimatiesere seg, og du har selv skapt et dryssemareritt.

SMART: Sjekk at stammen på juletreet vil passe i juletrefoten før du kjøper. Foto: COLOURBOX.COM
SMART: Sjekk at stammen på juletreet vil passe i juletrefoten før du kjøper. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Bakke råder deg til å venne treet gradvis venne seg til innetemperaturen. Bruk kjeller, bod, vaskerom, soverom - oppgang, dersom du bor i blokk, eller andre rom som har litt kaldere temperatur enn stue og kjøkken.

- La treet kjenne på varmen gradvis, over et par dager. Jo lenger jo bedre, sier Bakke.

Ikke bare treet som kommer inn i varmen: Se hvem du får på besøk i julen

Artikkelen fortsetter under annonsen

La kniven ligge. Bruk sagen!

Den andre feilen mange gjør er at de spikker på stammen, og fjerner barken for å få plass i juletrefoten, ifølge Bakke. Heller ikke særlig smart.

- Treet suger opp vann mellom barken og veden. Så dersom det bare er treverket som står under vann, får ikke treet suget til seg noe av det vannet du gir det, sier Bakke.

Er trestammen for tjukk for juletrefoten har du altså to valg, dersom du ikke ønsker å plukke barnåler av sokkene til langt uti april: Kapp ned treet til stammen er smal nok, eller kjøp ny juletrefot.

Liten plass? Eller juletreallergi? Da er kanskje dette treet for deg.

Planlegg plasseringen

Selv om du langsomt har vent treet til varmen innendørs, er det fortsatt vart for temperaturer.

- Ikke sett treet rett oppi peisen eller foran en ovn. Sett treet på det kjøligste stedet i rommet, sier Bakke.

- Følger du disse tre rådene, bør det ikke drysse.

Se flere tips og råd fra opplysningskontoret for juletrær lenger ned i artikkelen

Hjelpen er nær

Juletreet har ingen annen funksjon enn å pynte og glede. Og en stor undersøkelse analysebyrået Norstat har gjort for Plantasjen, viser at nesten halvparten av Norges befolkning har planer om å skaffe seg juletre i år, skriver selskapet i en pressemelding.

Blant disse er over 180.000 unge mennesker som tenker å skaffe seg juletre for første gang, og det er nettopp blant de unge behovet for informasjon er ekstra stort. Så mange som 1 av 3 av unge førstegangskjøpere etterlyser nemlig informasjon om hvordan de kan praktisere juletrevett. Det har Plantasjen tatt til etteretning, og stiller i år med en egen opplysningstjeneste for dem som lurer på noe.

- Opplysningskontoret er en helt ny tjeneste der alle kan henvende seg for å få tips, råd og inspirasjon når de skal velge juletrær og julepynt. Hvordan få juletreet til å drysse mindre? Når bør man gå til innkjøp av juletre? Hvordan kan man best forberede juletreet på å komme inn i varmen, og hva slags julepynt er den mest populære i år? Hos opplysningskontoret finner man svaret, sier markedssjef i Plantasjen, Vibeke Næss i en pressemelding.


For å dele kunnskap og inspirasjon på julepyntfronten har Opplysningskontoret for juletrær ansatt interiørekspert Halvor Bakke (kjent fra Homsepatruljen og Norges styggeste rom), som ekspert på juletrepynt. Har du noen spørsmål, kan du stille spørsmål til Bakke på Plantasjens facebooksider helt frem til julaften.

NB! Ikke ha det for lenge i hus: Juletreet kan gi oppblomstring av muggsopp