Triksene som får juletreet til å vare lenge

Slik slipper du nåleslipp.

<b>DU GRØNNE DRYSSENDE:</b> Her er råd som kan hjelpe deg å slippe dette. Foto: ALL OVER PRESS
DU GRØNNE DRYSSENDE: Her er råd som kan hjelpe deg å slippe dette. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du grønne, dryssende tre goddag! Hvor lang tid tar det før du må finne frem støvsugeren?

Lang tid, dersom du følger rådene fra Opplysningskontoret for Juletrær, håper vi.

Ikke bare treet som kommer inn i varmen: Se hvem du får på besøk i julen

Tre nålefelle-feller

Det er spesielt tre feller vi går i:

 1. Tar treet rett inn i varmen: Fy fy, gå heller gradvis til verks. Inn i garasjen, kjelleren, oppgangen eller boden et par dager.
 2. - Tar man treet inn på en-to-tre, får det ikke tid til å akklimatisere seg, og du har selv skapt et dryssemareritt, har interiørekspert Halvor Bakke tidligere sagt til Dinside.

 3. Spikker bort barken: Treet suger opp vann mellom bark og ved. Står bare treverket nede i vannet, så får det ikke dratt nytte av det.
 4. NETTINGEN: Når du setter treet til akklimatisering, skal du fjerne nettingen. Foto: COLOURBOX.COM
  NETTINGEN: Når du setter treet til akklimatisering, skal du fjerne nettingen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


  Er trestammen for tjukk for juletrefoten, bør du derfor ikke fikse det ved å spikke bort barken nederst. Dersom du ikke ønsker å plukke barnåler av sokkene til langt uti april, bør du enten kappe ned treet til stammen er smal nok, eller kjøpe ny og romsligere juletrefot.

  LES OGSÅ: De beste juletreføttene

 5. Parkert ved peisen: Neida, ikke lurt selvsagt. Sett heller treet på det kjøligste stedet i rommet. Ved vinduer er perfekt.

Noen tretyper holder bedre på nålene

Nordmannsedelgran kjennetegnes av fin mørkegrønn farge på barnålene. Den har en litt flat grenvinkel som gjør at det er en god struktur i treet, og har godt synlige grenkranser. Stort sett duftfri.

Fjelledelgran er mye mer smaltvoksende, og tar ikke så stor plass. Det har også en veldig aromatisk duft, og et vidt fargespekter - kommer i alle nyanser fra grønt til blålig. Grenvinkelen er litt mer reisende, som gjør at treet ser tettere ut, men mister litt av strukturen.

Norsk gran Lukter godt og sterkt, har reisende grenvinkel og er en smal tresort. Vanlig gran har en litt annen type nålefeste enn edelgranenene og drysser mer, men ifølge Haugse skal nålene sitte på til 13. dag jul, dersom du steller det riktig.

Vi tar også med furu som er en klar favoritt i mange hjem på grunn av den gode furunålduften. Furu holder også godt på nålene. Grenene vokser oppover, og har ofte en mer assymetrisk form enn grantrær.

Julens store spørsmål: Skal du ha plast eller naturlig juletre?

Nedenfor finner du rådene fra Opplysningskontoret for Juletrær, som ikke er et offentlig organ, men en konstruksjon fra hagesenterkjeden Plantasjen.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!