Trenger du fot til treet?

Du trenger som regel bare én, men det finnes mye å velge mellom.

Utfordringen nærmer seg, de skal på fot. Foto: COLOURBOX.COM
Utfordringen nærmer seg, de skal på fot. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du grønne glitrende skal opp og det skal stå rett og stødig. Det er en utfordring for mange, og den viktigste grunnen er at juletrefoten ikke holder mål. Selv om man er både handy og tålmodig er det ofte på grensen til det umulige å få treet rett på første forsøk. Derfra blir det bare verre ...

Dette gjelder alle juletreføtter som bruker det gamle prinsippet med tre skruer som skal strammes nederst mot stammen. Problemet er at man ikke kan skru alle skruene samtidig, og derfor blir det så lett skjevt. Bare noen millimeter skjevhet nede ved foten blir til flere centimeter i høyt i toppen, og den blanke stjerne havner da på snei.

Men det finnes gode alternativer. De er ikke nødvendigvis dyre, men hvis du har noen tusenlapper liggende som du ikke aner hva skal brukes til, så er det absolutt mulig å bruke dem på en eksklusiv juletrefot.

Les også: Triksene som får juletreet til å vare lenge.

Løsningene

Det finnes to anerkjente løsninger, som er ganske forskjellige, men har et viktig element felles: festemekanismen jobber med samme trykk mot stammen fra alle klemmene når man fester den i foten.

Den ene løsningen finner vi i en rimelig (149 kroner) fot fra Europris som bærer det løfterike navnet Supergrip. Her er det fjærbelastede gripeklør og en midtstilt spiss som sørger for å holde treet på plass.

Supergrip for store trær, opp til 3,5 meter. Foto: Produsenten
Supergrip for store trær, opp til 3,5 meter. Foto: Produsenten Vis mer


Du strammer mekanismen med en ring i henhold til bruksanvisningen. Så setter du treet rett ned i midten mellom klørne og ned over spissen. Når det er nede løfter du treet og gir det et ekstra dunk, slik at spissen trenger inn i enden av stammen.

Det er det hele.

Trikset er å holde treet rett i utgangspunktet, og her er det alltid lurt å ha en medhjelper som sjekker treet fra en annen vinkel (nord-syd) mens du sjekker den fra din (øst-vest).

Den andre løsningen kommer fra produsenten Krinner og bruker en helt spesiell mekanisme. Her sitter det fire klør som strammes av en vaier, som du strammer med en fotpedal. Her setter du også treet ned over en pigg, holder det rett fra ditt ståsted og får styrehjelp fra en annen observatør. Så trykker du på pedalen til vaieren og klørne har strammet seg rundt stammen.

Den klassiske juletrefoten fra Krinner Foto: Produsenten
Den klassiske juletrefoten fra Krinner Foto: Produsenten Vis mer


Så står treet støtt og rett.

Du kan lese mer om denne typen juletrefot i vår tidligere artikkel.

Luksusføtter

Den enkleste juletrefoten fra Krinner, modellen Vbasic får du til 349 kroner hos Clas Ohlson, men det stopper ikke der. Krinner selges også i andre butikker og på nett av juletrefoten.no og her er modellutvalget ganske omfattende.

Krinner nøyer seg ikke med bare en funksjonell fot, som blir skjult under treet og bak alle pakkene. De lager også svært eksklusive modeller, basert på den samme festemekanismen, men i et helt annet design og materialutvalg.

Denne overgår det meste, med 9000 Swarowski-krystaller. Foto: Produsenten
Denne overgår det meste, med 9000 Swarowski-krystaller. Foto: Produsenten Vis mer


Her er det ikke snakk om noen grønn klump, men forseggjorte konstruksjoner i lakkert og polert edelt treverk, høyglans metall eller Swarowski-krystaller!

I bildeserien under finner du flere av de ekstravagante juletreføttene.

En mer diskret utgave i tre. Foto: Produsenten
Hva med oliventre? Foto: Produsenten
Fot i polert kirsebærtre Foto: Produsenten
I svart Makassar ebonitt Foto: Produsenten
Rent metall er også stilig Foto: Produsenten
Nei, den flyr ikke hjem når jula er over. ... Foto: Produsenten


Her snakker vi om et prisnivå som sprenger grensen for de fleste julebudsjetter, fra rundt fem tusen kroner for flere av disse svært elegante og forseggjorte føttene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!