<strong>KOKKENES HEMMELIGE VÅKEN:</strong> Dampovnen. Foto: Produsenten
KOKKENES HEMMELIGE VÅKEN: Dampovnen. Foto: Produsenten Vis mer

Trenger du egentlig dampovn?

– Nordmenn får ikke ut smakspotensialet i matlagingen, sier mesterkokk.

Publisert
Sist oppdatert

Mesterkokk Lars Erik Underthun ved gourmetrestauranten Feinschmecker i Oslo etterlyser rett og slett mer bruk av damp når nordmenn skal lage mat hjemme.

Det er, i hovedsak tre måter å gjøre dette på:

  • Du kan bruke en gryte med dampfunksjon - det være seg et enkelt bambusilegg eller en spesialgryte,
  • du kan bruke en dampkoker, eller
  • en ovn med innebygget dampfunksjon.

Sistnevnte har vært tilgjengelig i mange år, men det er foreløpig ikke så mange som har slått til. Kun hver tredje nordmann over 18 år har dampet mat, og det er enda færre, 18 prosent, som har tilgang på en ovn som kombinerer damp og varmluft. Dette ifølge en fersk undersøkelse fra Electrolux.

Damping i stedet for koking, skal bidra til å bevare næringsstoffene i grønnsaker. Foto: Electrolux
Damping i stedet for koking, skal bidra til å bevare næringsstoffene i grønnsaker. Foto: Electrolux Vis mer


Har du dampovn? Del dine erfaringer med andre DinSide-lesere i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

En dyr fornøyelse

En grunn til at såpass få har anskaffet seg en dampovn, kan være prisen. For mens man kan finne tradisjonelle varmluftsovner for innebygging til under 4.000 kroner, starter dampovnene på rundt 10.000 kroner, altså mer enn det dobbelte.

Det er på Østlandet de ivrigste damperne befinner seg. Her har nesten førti prosent dampet mat, mens tilsvarende tall for Nord-Norge er 27 prosent. Og, kanskje overraskende, viser undersøkelsen at jo lavere utdannelse, jo flinkere er vi til å dampe. 39,7 prosent av dem som har dampet mat har fullført grunnskole, 32,5 har fullført videregående, mens 33,9 prosent har universitet eller høyskole. Det er også flest av dem som kun har fullfært grunnskole som har en dampkomfyr; 27,7 prosent mot 14,8 prosent av dem som har fullført høyskole. Undersøkelsen sier imidertid ikke noe om hvor mange respondenter som var i hver kategori.

Dampkoking hjelper deg å spare strøm: Se hvorfor

Det lille ekstra

Men de som har prøvd å dampe maten er fornøyd; mer enn halvparten oppgir at de synes denne tilberedingsmetoden gir bedre eller svært mye bedre smak på maten.

– Undersøkelsen viser at metoden er relativt lite benyttet blant norske forbrukere, men andelen forventes å øke når flere blir kjent med smaksgevinstene av denne måten å lage mat på. Vi kan gjerne kalle det en slags "HD"- opplevelse for smaksløkene, sier produktsjef Terje Eriksen i Electrolux til DinSide.

Kokkens hemmelige våpen

Det er en vanlig oppfatning at gasskomfyrene er kokkenes hemmelige våpen. Men en av de store hemmelighetene bak utsøkte retter på fine restauranter, er nettopp bruk av dampovn.

– Det er vanskelig å lage en matrett ”crispy” og samtidig unngå at den blir tørr. For å lykkes har profesjonelle kokker over lengre tid brukt ovner som benytter både tørr varmluft og damp, sier mesterkokk Lars Erik Underthun ved spisestedet Feinschmecker i Oslo

Se også: Julematen elsker damp

Dette gjør dampen

Når man tilbereder mat med bare varmluft, fordamper en del av vannet i råvaren, mens med damp beholder man fuktigheten. Vann skal også sørge for at smaksløkene på tungen vil være bedre i stand til å registrere smaken på mat.

Bruk av damp i matlaging skal også ha helsebringende effekter. Ettersom tilberedning med damp krever lavere temperaturer, brytes ikke cellene i maten ned. Dette innebærer at færre næringsstoffer og mineraler går tapt i prosessen.

– Når vi tilbereder grønnsaker som for eksempel gulrøtter, starter vi gjerne med dampbehandling og avslutter med varmluft. Slik får gulrøttene både en søt smak og en sprø, men passelig fuktig konsistens, forteller Underthun.

Damp i matlagingen anbefales også for deg som ønsker å senke kolesterolet.

1012 personer ble spurt i undersøkelsen, som ble gjennomført av Infact News på vegne av Electrolux i februar i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer