Interiørtrender 2017

Trendfargene du bør droppe hjemme

Her er fargene du heller bør velge.

GRÅ: En farge som har blitt supertrendy det siste året er grått. Fargeekspertene anbefaler derimot å styre unna denne i hjemmet. Nå er det en helt annen nyanse som gjelder. Foto: Linn M. Rognø.
GRÅ: En farge som har blitt supertrendy det siste året er grått. Fargeekspertene anbefaler derimot å styre unna denne i hjemmet. Nå er det en helt annen nyanse som gjelder. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du blir fortere lei av de fargene du er mye eksponert for i media. Hvis du ønsker et varig interiør, må du tenke godt gjennom fargevalgene dine, men ikke bare velge det enkleste.

GRÅTT OG HVITT: – Hvis du ikke er glad i å pusse opp, bør du styre unna disse to, mener fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. Foto: Margaret De Lange / Dagny Fargestudio.
GRÅTT OG HVITT: – Hvis du ikke er glad i å pusse opp, bør du styre unna disse to, mener fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. Foto: Margaret De Lange / Dagny Fargestudio. Vis mer

Det mener Dagny Thurmann-Moe ved Dagny Fargestudio, en av Norges fremste fargeeksperter som blant annet jobber med å utvikle fargepaletter.

Fargeeksperten tror at du klarer å velge riktig farge til hjemmet hvis du bygger det ”sten for sten”.

– Jeg synes det er tull å male om hjemme hele tiden. Du kan leve like godt i åresvis med blå, brune, grønne, rosa eller lilla vegger, det handler om å velge den nyansen som passer deg og de du eventuelt bor med, sier hun.

– Dropp grått

BLÅTT: – Det vil bli mye blått fremover, blant annet denim og petroleum, sier Hege Styrerud, interiørdesigner ved Cleopatra design. Foto: Cleopatra design.
BLÅTT: – Det vil bli mye blått fremover, blant annet denim og petroleum, sier Hege Styrerud, interiørdesigner ved Cleopatra design. Foto: Cleopatra design. Vis mer

De fleste som vil male hjemme vet likevel at det ikke alltid er så lett å finne fargen som passer seg og sitt hjem. Men det som er enkelt, er å havne i trend-fella.

De siste par årene har for eksempel grått seilet opp som en supertrendy interiørfarge, og mange har valgt å gå for grånyanser på veggene hjemme. Én av grunnene til dette kan også være fordi grått er like trygt som hvitt.

Thurmann-Moe er derimot klar i sin tale:

– De fargene som er i ferd med å få mest slitasje nå, er hvitt og grått, det er bare til å ta et raskt sveip på Finn.no, så ser du hva som dominerer. Men hvis du ikke er glad i å pusse opp, bør du heller styre unna disse to, mener hun.

Ifølge fargeeksperten er det fargene vi ser mest som vi blir mest lei av, og her er det ingen over og ingen ved siden av det grå/hvite troneparet, mener hun.

– Dessuten vet vi at hvitt og grått egentlig ikke er farger siden de ikke inneholder fargepigmenter i sin rene form, forteller hun.

GRÅTONER: Syns du det er stilig? Vel, dette er vi ferdig med, mener fargeeksperten og interiørdesigneren. FOTO: Linn M. Rognø.
GRÅTONER: Syns du det er stilig? Vel, dette er vi ferdig med, mener fargeeksperten og interiørdesigneren. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Dette støtter Hege Styrerud, interiørdesigner ved Cleopatra design.

– Jeg anbefaler å styre unna de helt grå fargene. Dette kan over tid stjele litt av energien, mener Styrerud.

Det er brunt som gjelder

Fargetrender generelt sett, beveger seg veldig sakte, og en fargeepoke varer vanligvis i 10-15 år, ifølge Thurmann-Moe.

– Nå er vi på vei inn i en veldig fargerik tid, som inneholder et bredt spekter av farger. Nyansespekteret du som forbruker blir tilbudt, vil vokse mer og mer i årene fremover, sier hun.

Fremover i 2017 kommer fargeskalaene ild, jord, luft og vann tilbake. Nå ønsker vi naturen og det naturlige velkommen, ifølge Styrerud.

Thurmann-Moe er enig og forteller at det nettopp er brunt som vil være den viktigste fargen i 2017.

TRENDY I 2017: Det er bruntoner som blir fargetrenden fremover. Foto: Siren Lauvdal / Jotun AS. Styling: Kråkvik D' Orazio.
TRENDY I 2017: Det er bruntoner som blir fargetrenden fremover. Foto: Siren Lauvdal / Jotun AS. Styling: Kråkvik D' Orazio. Vis mer

Hun forklarer noe av grunnen til dette:

– Treverket har vært med oss i titusenvis av år, så brunt er en gammel farge i den norske kulturen. Fra å være en kjedelig og platt nøytral, er brunt i ferd med å markere sin tilbakekomst, fornyet i et stort spenn av nyanser, og i selskap med en rekke andre sofistikerte farger, sier fargeeksperten.

GODKJENT: Blånyanser er sammen med brune toner godkjent som trendfarger, ifølge ekspertene. FOTO: Linn M. Rognø.
GODKJENT: Blånyanser er sammen med brune toner godkjent som trendfarger, ifølge ekspertene. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Hun forteller videre at fordelen med brunt, og spesielt de rødbrune nyansene, er at de myker opp uttrykket, og gjør miljøene mer vennlige.

Samtidig kan Styrerud fortelle om en annen farge som vil dominere fremover:

– Det vil også bli mye blått, blant annet denim og petroleum, sier hun.

Derfor bør du velge blått, grønt og brunt

Når du er på fargejakt, bør du velge fargene du liker selv og ikke de du blir fortalt er trendy, hippe eller ”trygge”.

– Jeg spyr av trygge valg! Hvorfor skal du pusse opp hjemme for den neste som skal bo der? Det er bare tull, utbryter Thurmann-Moe.

Hvis du er bekymret for å velge feil, anbefaler hun å gå for en dus farge først i oppholdsrom, bortsett fra soverom, der kan du kjøre på med mørkt siden du, ifølge Thurmann-Moe, vil sove bedre.

INSPIRASJON: Dette er bare noen av nyansene du kan la deg inspirere av dersom du vil kaste deg på fargetrendene fremover. FOTO: Margaret De Lange / Dagny Fargestudio.
INSPIRASJON: Dette er bare noen av nyansene du kan la deg inspirere av dersom du vil kaste deg på fargetrendene fremover. FOTO: Margaret De Lange / Dagny Fargestudio. Vis mer

– De fargene det i utgangspunktet er enklest å lykkes med hvis du er ustø med fargene, er blått, grønt eller brunt. Dette er farger som fremhever fargene rundt seg, og som mennesker generelt sett responderer positivt på. Vi blir roligere og mer avslappet, sier fargeeksperten.

Styrerud anbefaler sotede variantene. Det vil si de fargene som inneholder litt grått - men det betyr ikke at de er grå, men duse og myke.

– De passer sammen uansett farge, samtidig som de er rolige. Gi gjerne de ulike rommene ulike farger, da skaper du variasjon og ulike stemninger, mener interiørdesigneren.

Salgstriks?

– Men er såkalte trendfarger egentlig bare et sleipt triks fra produsentene for å selge mer maling?

– De ønsker å selge akkurat som alle andre, og da må de som alle andre finne på nye ting å selge. Dessuten er litt inspirasjon viktig å få i en travel hverdag, mener interiørdesigneren.

Thurmann-Moe mener på sin side at det som har vært interessant med fargenes retur, er at de i utgangspunktet har vært forbrukerstyrte, og ikke leverandør- eller magasinstyrt.

– Leverandørene begynte ikke å vise frem farger før forbrukerne begynte å etterspørre det, hevder fargeeksperten.

Ifølge henne er det billigere for en fargehandel å selge hvit maling fordi fargepigmenter er dyrt. Så hvis du kjøper sterke, dype farger i malingen din, tjener fargehandleren mindre per liter, hevder Thurmann-Moe.

– Men det å sette fokus på farger, er det klart de forskjellige produsentene tjener på. En god farge er attraktiv og kan dra kunder inn i butikkene, forteller fargeeksperten videre.

– Bør male om hvert tiende år

Ifølge Thurmann-Moe pusser gjennomsnittsnordmannen opp hvert 18 år, men hvis vi vil vedlikeholde hjemmet, bør vi pusse opp hyppigere enn som så.

AVSLAPPENDE STEMNING: Ifølge ekspertene, vil mørke toner på soverommet skape en rolig og avslappende stemning. FOTO: Margaret De Lange / Dagny Fargestudio. Styling: Kirsten Visdal.
AVSLAPPENDE STEMNING: Ifølge ekspertene, vil mørke toner på soverommet skape en rolig og avslappende stemning. FOTO: Margaret De Lange / Dagny Fargestudio. Styling: Kirsten Visdal. Vis mer

– Vi bør minimum male om hvert tiende år. Det er en liten gruppe mennesker som maler ofte hjemme, men de utgjør ikke store endringer i salgsstatistikkene, sier fargeeksperten.

Styrerud mener at det er veldig individuelt hva man liker av farger, og derfor også vanskelig å si hvilke farger man typisk kan bli fort mett av.

– Men jeg tror at de fargene man blir fortest lei av er de fargene som ikke har truffet hundre prosent. Treffer man riktig fargevalg, kan man leve med disse i årevis, sier interiørdesigneren.

Hun har derfor følgende nøkkeltips:

– Test alltid ut fargene på veggen før du gjør et endelig valg.

Hvordan velge riktig farge?

Tips fra Dagny Thurmann-Moe og Hege Styrerud:

  • Tenk på hva slags stemning du vil ha i rommet, og hvordan rommet skal brukes. Hva ønsker du å oppnå?
  • Når du har funnet ut hva du ønsker å oppnå, er det også lettere å velge riktig farge.
  • De varme fargene som gult, orange og rødt er energiske, og de kalde fargene som grønt, blått, kjølige lilla- og rosatoner er beroligende.
  • Ønsker du ro, velger du ikke rødt. Et knallgult soverom er ikke en god idé, du får ikke sove der. Et soverom vil vi helst skal være beroligende. Vil du derimot ha litt mer romantisk action her, kan du velge denne fargen.
  • Mens en gul gang kan være fantastisk - som å gå gjennom solen. I gangen vil man kanskje at man skal føle seg velkommen.
  • En stue kan kanskje være begge deler, både avslappende og energisk siden det også er en sosial møteplass. Du kan fint ha en kald farge på veggen, og varme farger på møbler og detaljer.
  • Når det gjelder kjøkken, viser forskningen at vi spiser mindre i blå rom, og mer i brune, så da kommer det an på hva som er din målsetning. På kjøkkenet ønsker man jo helst å finne energi og appetitt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!