Tregulv, trinn for trinn

Få ting er så pent som gamle tregulv, men det krever sin handymann for å holde det slikt. Her er DinSide Boligs guide til hvordan du bør behandle tregulvet ditt.


Må jeg behandle gulvet?

Det er to hovedgrunner til at vi overflatebehandler tregulv. Den ene er estetisk, for å endre utseende/farge, den andre er litt mer praktisk - for å gjøre det mer holdbart og motstandsdyktig mot flekker.

En løsning er selvfølgelig å ikke gjøre noe med tregulvet, enten det er nytt eller gammelt. Dette er forsåvidt en "behandling" i seg selv, det vil bare ta litt lenger tid før du får se effekten. Det som vil skje med gulvet kommer litt an på hvilken tresort gulvet er laget av. Mens de fleste tresorter vil gulne over tid, vil noen bli gråere.

Et helt ubehandlet tregulv vil også suge til seg støv, skitt, og det du eventuelt søler på det, i større grad enn behandlete tregulv, slik at det kan bli flekkete over tid.

Hva gjør de forskjellige behandlingsmetodene?

Lakk


Lakk forsegler gulvet, og gulvet vil med tid få en litt gulere farge. (Bruker du vannbasert lakk, vil denne effekten bli mindre.) Lakk gir god beskyttelse, og det er enkelt å vedlikeholde lakkerte gulv. Ulempen ved lakkerte gulv er at om du skulle få hakk eller riper, må du i mange tilfeller måtte slipe ned hele gulvet for å reparere det pent.

Trykk her for å lese mer om fordeler og ulemper ved lakkerte tregulv.
Bør jeg velge vannbasert eller oljebasert lakk?
Slik lakker du tregulv.

Olje

Et oljet gulv får fin glød, og føles varmere enn lakkerte eller malte overflater. Det er også enklere å reparere skader i oljete gulv i forhold til lakkerte eller malte.

På minussiden krever oljete gulv endel vedlikehold, og det er en litt mer omstendelig operasjon å olje gulv enn å lakke/male dem.

Trykk her for å lese mer om fordeler og ulemper ved oljete tregulv.
Slik oljer du tregulvet
Trykk her for å se bilder av prosessen.

Lut

Lut, eller syrelut som det også kalles, er en behandling som "dreper" treverket. Det vil si, det øverste laget i planken blir reagerer kjemisk med syren og får en gråhvit farge.

Når gulvet først er lutet, trenger du ikke gjenta behandlingen før det er så slitt og nedtråkket at du har kommet ned til friskt treverk. Men et lutet gulv er ikke motstandsdyktig mot flekker, så det kan være lurt å for eksempel olje det i etterkant.

Trykk her for å lese mer om luting av tregulv.

Maling

Malte gulvflater er en trend som er på full vei tilbake igjen. Men mens det med dagens shabby-chic trend er passer godt med slitte malte tregulv, er det ikke sikkert det er like vellykket om et par år. Hakk og riper synes best på malte tregulv, med mindre du maler gulvet i en farge som ligger veldig nært opptil trefargen.

Trykk her for å lese mer om hvordan man maler gulvplanker.

Nytt eller gammelt gulv?

Noen av behandlingsmetodene krever at du har "nytt gulv". Dette betyr imidlertid ikke at du må legge nytt gulv, men at gulvet må være nyslipt, eller nyrenset, slik at treet reagerer på behandlingen.