Tre veier til mindre hissig løk

Smarte triks for dem som synes rå løk blir litt i overkant skarpt.

<b>SKVIS OG KLEM:</b> Litt salt og en god skvis, og løken blir litt mindre skarp på smak.  Foto: ELISABETH DALSEG
SKVIS OG KLEM: Litt salt og en god skvis, og løken blir litt mindre skarp på smak. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rå løk er et must i en rekke retter, men det er stor forskjell på hvor mye løken sparker, og hvor mye vi tåler, spesielt om vi ønsker å spise den rå.

Det er mange måter å tone ned smaken på, her er tre av våre favoritter som ikke innebærer koking eller steking.

I samme slengen gir vi dere oppskriften på det som må være verdens enkleste, billigste og sunneste salat.

#1: Legg løken i vann

KALDT VANN: Knasende sprø og mindre sterk rå løk. Foto: ELISABETH DALSEG
KALDT VANN: Knasende sprø og mindre sterk rå løk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det finnes mange kjerringråd for å unngå å gråte når du skjærer løk, ett av dem er å stå ved siden av rennende vann.

Om det er noen sammenheng vites ikke, men sterk løk blir mildere om du legger den - i oppkuttet tilstand - i en bolle med kaldt vann.

Ikke bare blir løken litt utvannet (bokstavelig talt), men sørger du for at vannet er iskaldt også beholder den sin knasende friske konsistens.

Oppbevarer du løken i kjøleskapet? Det burde du ikke, den har det best i kjølig romtemperatur: Ti ting du ikke bør ha i kjøleskapet

#2: Klem på løken

BORT MED POTETEN: Både løk og poteter holder seg best i litt kjølig romtemperatur, men du bør holde dem langt unna hverandre. Poteten har den effekten på løk at den fremskynder modnings- og forråtningsprosessen. Foto: BERIT B: NJARGA
BORT MED POTETEN: Både løk og poteter holder seg best i litt kjølig romtemperatur, men du bør holde dem langt unna hverandre. Poteten har den effekten på løk at den fremskynder modnings- og forråtningsprosessen. Foto: BERIT B: NJARGA Vis mer


Vår venninne med røtter fra Bangladesh serverte oss for mange år siden noe som må være en av de beste salatene vi har fått: Skivet løk, tomat og agurk. At den i tillegg er en av de den enkleste og billigste, er en bonus.

Men hva gjorde hun egentlig med den gule løken som gjorde at den ble spiselig i store mengder?

Hun klemmer den.

Løken kuttes først i to, så i tynne skiver. Ha skivene i en bolle, strø over litt salt, og så klemmer du godt til.

Med denne metoden blir ikke løken like knasende sprø som om du legger den i vann, men den blir mye lettere å svelge, også for ganer som helst vil ha maten så mild som mulig. Og i kombinasjon med like deler agurk og tomat, også i tynne skiver eller staver, har du det vi velger å hevde er en av de beste salatene vi har smakt.

Perfekt tilbehør til det meste, spesielt indisk eller annen sterkt krydret mat - og friskt og godt til grillet kjøtt eller fisk.

LES OGSÅ: Derfor bør du rive tomatene

#3: Juksesyltet løk

EDDIK: En god eddik gir smak til løken, men pass på å helle av mesteparten, for smaken går i eddiken. Foto: ELISABETH DALSEG
EDDIK: En god eddik gir smak til løken, men pass på å helle av mesteparten, for smaken går i eddiken. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Å sylte løken er en smakfull måte å tone ned skarp løk på. Syltet løk kan vel strengt tatt ikke kalles , all den tid vi heller kokende vann over, men vi har en juksevariant som fungerer like bra, som ikke involverer varme.

I stedet for å ta seg alt bryet med å koke opp lake, heller du rett og slett bare eddik over skivet løk, og strør over litt salt. Sett kaldt, helst i et par timer, men du vil merke forskjell etter bare en halvtimes tid. Velg gjerne en mild eller smakstilsatt eddik til dette, eventuelt kan du røre ut litt sukker eller honning i eddiken.

Syltet løk er perfekt tilbehør til grillet kjøtt og fisk, og ikke minst ordentlig meksikansk taco - og den gjør seg også godt i salater.

Vi foretrekker å bruke rødløk, fordi den får en intens dyprosa farge etter en tid i eddikbad, og det gjør seg godt på tallerkenen. For enda mer intens rødfarge kan du bruke rødvinseddik.

Tips: Skal løken i en salat med vinaigrette, kan du like godt lage ferdig dressingen og la løken marinere i den i et par timer. Det gjør samme nytten.

Se hvordan du lager syltet løk, på ordentlig

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!