Tre veier til mindre hissig løk

Smarte triks for dem som synes rå løk blir litt i overkant skarpt.

SKVIS OG KLEM: Litt salt og en god skvis, og løken blir litt mindre skarp på smak.  Foto: ELISABETH DALSEG
SKVIS OG KLEM: Litt salt og en god skvis, og løken blir litt mindre skarp på smak. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rå løk er et must i en rekke retter, men det er stor forskjell på hvor mye løken sparker, og hvor mye vi tåler, spesielt om vi ønsker å spise den rå.

Det er mange måter å tone ned smaken på, her er tre av våre favoritter som ikke innebærer koking eller steking.

I samme slengen gir vi dere oppskriften på det som må være verdens enkleste, billigste og sunneste salat.

#1: Legg løken i vann

KALDT VANN: Knasende sprø og mindre sterk rå løk. Foto: ELISABETH DALSEG
KALDT VANN: Knasende sprø og mindre sterk rå løk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det finnes mange kjerringråd for å unngå å gråte når du skjærer løk, ett av dem er å stå ved siden av rennende vann.

Om det er noen sammenheng vites ikke, men sterk løk blir mildere om du legger den - i oppkuttet tilstand - i en bolle med kaldt vann.

Ikke bare blir løken litt utvannet (bokstavelig talt), men sørger du for at vannet er iskaldt også beholder den sin knasende friske konsistens.

Oppbevarer du løken i kjøleskapet? Det burde du ikke, den har det best i kjølig romtemperatur: Ti ting du ikke bør ha i kjøleskapet

#2: Klem på løken

BORT MED POTETEN: Både løk og poteter holder seg best i litt kjølig romtemperatur, men du bør holde dem langt unna hverandre. Poteten har den effekten på løk at den fremskynder modnings- og forråtningsprosessen. Foto: BERIT B: NJARGA
BORT MED POTETEN: Både løk og poteter holder seg best i litt kjølig romtemperatur, men du bør holde dem langt unna hverandre. Poteten har den effekten på løk at den fremskynder modnings- og forråtningsprosessen. Foto: BERIT B: NJARGA Vis mer


Vår venninne med røtter fra Bangladesh serverte oss for mange år siden noe som må være en av de beste salatene vi har fått: Skivet løk, tomat og agurk. At den i tillegg er en av de den enkleste og billigste, er en bonus.

Men hva gjorde hun egentlig med den gule løken som gjorde at den ble spiselig i store mengder?

Hun klemmer den.

Løken kuttes først i to, så i tynne skiver. Ha skivene i en bolle, strø over litt salt, og så klemmer du godt til.

Med denne metoden blir ikke løken like knasende sprø som om du legger den i vann, men den blir mye lettere å svelge, også for ganer som helst vil ha maten så mild som mulig. Og i kombinasjon med like deler agurk og tomat, også i tynne skiver eller staver, har du det vi velger å hevde er en av de beste salatene vi har smakt.

Perfekt tilbehør til det meste, spesielt indisk eller annen sterkt krydret mat - og friskt og godt til grillet kjøtt eller fisk.

LES OGSÅ: Derfor bør du rive tomatene

#3: Juksesyltet løk

EDDIK: En god eddik gir smak til løken, men pass på å helle av mesteparten, for smaken går i eddiken. Foto: ELISABETH DALSEG
EDDIK: En god eddik gir smak til løken, men pass på å helle av mesteparten, for smaken går i eddiken. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Å sylte løken er en smakfull måte å tone ned skarp løk på. Syltet løk kan vel strengt tatt ikke kalles , all den tid vi heller kokende vann over, men vi har en juksevariant som fungerer like bra, som ikke involverer varme.

I stedet for å ta seg alt bryet med å koke opp lake, heller du rett og slett bare eddik over skivet løk, og strør over litt salt. Sett kaldt, helst i et par timer, men du vil merke forskjell etter bare en halvtimes tid. Velg gjerne en mild eller smakstilsatt eddik til dette, eventuelt kan du røre ut litt sukker eller honning i eddiken.

Syltet løk er perfekt tilbehør til grillet kjøtt og fisk, og ikke minst ordentlig meksikansk taco - og den gjør seg også godt i salater.

Vi foretrekker å bruke rødløk, fordi den får en intens dyprosa farge etter en tid i eddikbad, og det gjør seg godt på tallerkenen. For enda mer intens rødfarge kan du bruke rødvinseddik.

Tips: Skal løken i en salat med vinaigrette, kan du like godt lage ferdig dressingen og la løken marinere i den i et par timer. Det gjør samme nytten.

Se hvordan du lager syltet løk, på ordentlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer