Tre ting kulden kan gjøre for deg

Smart hjelp til rensing, skadedyrbekjempelse og vedlikehold av fryseren.

Legg teppet opp ned i snøen, og dunk eller hopp på det. Når du er ferdig, kan du børste av snøen med en kost - eller bare riste det godt.  Foto: All Over Press
Legg teppet opp ned i snøen, og dunk eller hopp på det. Når du er ferdig, kan du børste av snøen med en kost - eller bare riste det godt. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fryser du? Det er ikke sikkert du trenger å fryse så lenge. Mildværet er på vei innover Sør-Norge, og det er meldt plussgrader her de neste ukene.

Det er en overhengende sjanse for at minusgradene vil komme tilbake på denne siden av sommeren, men det er ikke sikkert.

Så om du ikke allerede har gjort det, anbefaler vi at du setter av noen timer i dag til å la vinteren hjelpe deg med husarbeidet. Det gjør det nemlig mye enklere.

Her er tre ting du bør gjøre mens det fortsatt er iskaldt ute:

Avrime fryseren

Selvavrimende no-frost-fryser sier du? Joda, det har vi også, men det hjelper ikke. «Noen» glemmer å lukke døren, eller legger inn ikke helt kalde matvarer, og det iser til, så en gang iblant må det avrimes. Det har både kombiskapet og strømregningen godt av.

Du kan selvsagt gjøre dette hele året, men når det er kaldt ute, kan kulden sørge for at maten ikke blir ødelagt mens du tiner is i fryseren.

Dette er også en glimrende sjanse til å få oversikten over hva du faktisk har innerst i fryser og kjøleskap, og få spist opp godsakene før de blir dårlige - slik at du slipper å kaste dem.

Les også: Så lenge holder maten seg i fryseren

Slik gjør du: Sett frysevarene ut i minusgradene, og kjølevarene i en iskald vinduskarm, i kjelleren, eller i et rom der vinduet står litt på gløtt. Trekk ut kontakten. Sett opp dørene, ta ut alle skuffer, og vask og tørk dem godt. Legg kluter og håndklær foran og i bunn av skapet, for å samle opp smeltevannet.

Når all is er borte, bør du vaske skapet innvendig og tørke godt, før du setter kontakten i igjen. La kjøleskap og fryser kjøle seg ordentlig ned før du setter maten tilbake.

Enkelte produsenter anbefaler bruk av hårføner for fortgang i prosessen, mens andre advarer mot at dette kan ødelegge kjøleelementet. Sjekk med produsenten av din fryser. Og det alle produsentene er enige om er dumt, er å hakke løs på isen med en kniv.

Les mer om hva du bør- og ikke bør - gjøre når du rimer av fryseren

Ta knekken på skadedyr

Har du uforklarlige hull i ullklærene dine, på steder de garantert ikke er utsatt for slitasje? Sjansen er stor for at du har fått noen ørsmå gjester i hus, som tar for seg av godsakene.

I motsetning til veggedyr, som krever sprengkulde over lang tid for å stryke med, skal en overnatting i minusgrader på terrasse eller balkong ta knekken på den brune pelsbillen som angriper pels og svett ull, kasjmir og silke; samt er effektiv for å bekjempe den ulletende møllen.

Kulden er også en effektiv måte å ta knekken på husstøvmidd, som blant annet trives godt i dyner og puter - og madrasser og overmadrasser.

Slik gjør du: Legg ut klær, tepper - og annet du ønsker å drepe kravlende aktivitet i - og la det stå ute slik at alt blir gjennomfrosset. Gjerne over natten om du har mulighet.

NB! Vær forsiktig når du tar inn pels og tekstiler; la dem gjerne få et opphold i boligens kjøligste rom, og la dem aklimatisere seg før du håndterer dem. For skulle det komme fuktighet inn i posene, og vannet fryser til is, risikerer du å knekke fibrene i tekstilene om du legger dem på plass med én gang.

Har du problemer med litt større skadedyr? Musefellen Victor er den mest effektive vi har prøvd

Rense tepper og pels

Selv om kulden er effektiv mot skadedyr, er det ikke bare dem som er plaget med disse som bør benytte seg av sjansen til å hive ut teppene mens det fortsatt er snø og kaldt.

Puddersnø er også en helt ypperlig måte å rense tepper på.

Slik gjør du: Legg teppet eller pelsen med busten ned i snøen, og la det ligge i en halvtime-times tid. Dunk godt, eller slå litt på det, og la det ligge litt til.

Er det et ekstra skittent teppe med kort luv, og du har ekstra mye snø, kan du gjerne tråkke eller hoppe litt på det. Pass bare på at du har på deg fottøy som ikke skader teppet.

Siden du her skal banke og slå litt på teppene, er det viktig at du lar dem aklimatisere seg også når du tar dem ut. La dem gjerne stå litt i en kjølig gang - og du bør også la dem ligge litt i snøen før du hopper eller slår på dem.

Les mer: Slik renser du pels og tepper i snøen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer