Tre smarte triks for perfekt myk iskrem

Alt du trenger er bakebapir og en plastpose.

<b>SMART:</b> Tenker du smart <i>før</i> du setter isen i fryseren, er den mye bedre neste gang du tar den ut.  Foto: ELISABETH DALSEG
SMART: Tenker du smart før du setter isen i fryseren, er den mye bedre neste gang du tar den ut. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Iskrem som går ut og inn mellom fryser og dessertbord har en lei tendens til å krystallisere seg

Når du tar iskremen ut av fryseren, er den ofte for hard å servere direkte, så vi lar den stå litt på benken for å tine.

Når den er myk nok til å forsyne seg av, vil fett og vann skille seg i iskremen. Det merkes ikke så godt når du spiser den, men når du setter den tilbake i fryseren, vil vannet fryse til små iskrystaller.

Og der har du iskremelskernes Catch-22: Med mindre du har lyst til å spise hele iskremen (vi dømmer ingen) med en gang, står valget mellom å spikke ut hard iskrem, eller å spise krystallisert iskrem neste gang du serverer det.

Heldigvis er det enkelt å unngå, uten fancy hjelpemidler. Løsningen har du sannsynligvis allerede i kjøkkenskuffer eller skap!

Mer i modus for pinneis? Dinside har testet årets nyheter og den helt ferske smootieisen med grønnsaker.

GELATOMYK ISKREM: Bruk kjøkkenmaskinen til å vispe frem den gode konsistensen og bli kvitt eventuelle iskrystaller.  Foto: PIA STRØMME
GELATOMYK ISKREM: Bruk kjøkkenmaskinen til å vispe frem den gode konsistensen og bli kvitt eventuelle iskrystaller. Foto: PIA STRØMME Vis mer


Bruk kjøkkenmaskinen

Har iskremen vært ut og inn av fryseren et par ganger? Ta kjøkkenmaskinen til hjelp, er rådet fra Øyvind Mebostad, BSH Husholdningsapparaters huskokk.

- Du trenger ikke ismaskin for å få den fine gelato-konsistensen på iskremen, du kan bruke en vanlig kjøkkenmaskin, sier Mebostad til Dinside.

Fremgangsmåten er enkel: Ta isen ut av fryseren og sett den i kjøleskapet en halvtime-time før du skal servere den. Når du er klar til å servere, tar du isen ut av kjøleskapet og har den over i en kjøkkenmaskin.

Bruk en flatvisp eller deigkrok (litt avhengig av hvor myk isen har rukket å bli) og visp den sammen, så den får en fin, luftig og jevn konsistens.

Her kan du også tilsette smak, om du vil, og vispe inn i isen. Hjemmelaget krokan, nyrørte jordbær, non stop eller revet sitronskall. Bare fantasien setter grenser.

Glad i italiensk mat? Da bør du ha dette på lur i kjøkkenskapet.

(Merk at tiden vil variere litt, avhengig av hvor kald fryser og kjøleskap er.)

BAKEPAPIR: Press det godt ned på isen, så unngår du snerk. Foto: ELISABETH DALSEG
BAKEPAPIR: Press det godt ned på isen, så unngår du snerk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Bruk bakepapir

Én ting er det du gjør før du serverer, men noe kan også gjøres preventivt. Det vi synes er mest effektivt (om du må velge), er å bruke bakepapir. Når dere er forsynt med iskremen, klipper du til bakepapir, litt større enn selve boksen. Trykk det ned i iskremboksen slik at det kommer i kontakt med iskremen.

Dette har den bonuseffekten at det holder toppen av iskremen fersk og fin. Når du først har forsynt deg av boksen, har topplaget en tendens til å stivne litt, det vi kaller iskremsnerk hjemme hos oss.

Fem ting du bør vite om isen du spiser i sommer

BRØDPOSE: Og det har jo de fleste hjemme.  Foto: ELISABETH DALSEG
BRØDPOSE: Og det har jo de fleste hjemme. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Bruk plastpose

Et annet smart triks er å bruke en plastpose, for eksempel en brødpose. Legg boksen i posen, og la det gjerne være litt luft rundt.

Det er ikke så farlig om du ikke får blåst den helt opp, men jo mer luft du fanger inni posen, jo bedre isolerer det. Poenget er at iskremen skal kjøles ned hakket langsommere.

Du får samme effekt ved å bruke to bokser utenpå hverandre. Det som er viktig er et dobbelt lag mellom iskremen og fryseren.

GJØR DET SELV: Slik lager du iskrem

Smart triks for hurtigtining av iskrem til perfekt temperatur fant vi på eHow: Ta et kjøkkenhåndkle og fukt det med varmt vann. Vri ut det meste av væsken, og pakk inn iskremboksen i kjøkkenhåndklet. La det sitte rundt boksen i 3-4 minutter.

Artikkelen er tidligere publisert på Dinside