Visste du at du kan bruke tresleiven som temperaturmåler når du skal frityrkoke? Foto: All Over Press
Visste du at du kan bruke tresleiven som temperaturmåler når du skal frityrkoke? Foto: All Over Press Vis mer

Tre smarte tresleivtriks

Sleiven kan brukes til langt mer enn bare å røre i gryten.

Publisert
Sist oppdatert

Lei av at maten koker over? Én ting er melk, det må du passe på, men pasta og poteter tar for lang tid til at man kan stå over dem, for å sørge for at det ikke bobler over grytekanten.

Les også: Med trykkoker blir potetene ferdig i rekordfart!

Vi har tidligere testet ulike smarte produkter som skal forhindre at maten koker over, men det er ikke alltid du trenger å kjøpe noe. For en tresleiv på tvers over gryten kan rett og slett gi samme effekt, tipser en av våre lesere.

Vi har selvfølgelig prøvd, på pasta og poteter, og ja, det virker. Som du kan se i videoen under bobler det over kanten uten sleiv, mens med sleiven, holder vannet seg nede i gryten:


Perfekt til fredagstacoen? Vi har testet hackit kjøttdeighakke

Nesten som poteten:

En tresleiv kan brukes til mer enn å bare røre i gryter og bakeboller. Vi bruker vår flittig blant annet når vi steker makroner, eller når vi steker andre ting som krever at vi skal slippe ut damp av stekeovnen, uten å gi slipp på alt for mye varme. (Behøves nok kun om du har bunnhengslet ovnsdør.) Tresleiven fungerer best av våre kjøkkenredskaper, siden den verken blir forferdelig varm å ta på, eller smelter av varmen.

Flere smarte triks til makronbakingen finner du nederst i vår test av møllerens ferdigmakroner.

Passe varmt?

Et annet mer eller mindre kjent kokketriks er å bruke tresleiven som steketermometer når du skal frityrkoke, om du ikke har et tilgjengelig. Når det begynner å bli varmt, hold en tresleiv i oljen til det bobler. Da skal oljen holde grei friteringstemperatur.

Steketermometer er selvsagt en mer nøyaktig måte å angi temperatur på, men en tresleiv er bedre enn ingen ting.

(Du kan også hive oppi noe av det du skal fritere, og se om det freser godt.)

Bonustriks: En tresleiv er også fin å bruke for å banke på granateple, for å få ut frøene med minst mulig søl.

Slik vedlikeholder du den

For at treet skal holde seg fint så lenge som mulig, anbefaler vi at du oljer sleiven med jevne mellomrom. Hvor ofte kommer an på hvor mye du bruker den, men om treet begynner å strutte eller flise er det for lenge siden. Vi anbefaler en smakløs vegetabilsk olje til dette. (Unntaket er sleiver i oliventre, som gjerne kan settes inn med olivenolje.)

Tresleiven holder seg absolutt best om du vasker den for hånd, men den dør ikke av en omgang i oppvaskmaskinen. Er du tilhenger av å vaske i maskin, kan den ha godt av å bli oljet litt oftere.

Har du et smart sleivtriks? Del gjerne i debatten:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer