Tre grønnsaksplanter som er lette å dyrke

En guide for lavterskel plantedyrking hjemme.

<b>FORT OG GÆLI:</b> Du trenger ikke å være ekspert for å få det til å gro. Prøv deg for eksempel på avokado-, hvitløk- og tomatdyrking Foto: AKSEL RYNNING
FORT OG GÆLI: Du trenger ikke å være ekspert for å få det til å gro. Prøv deg for eksempel på avokado-, hvitløk- og tomatdyrking Foto: AKSEL RYNNINGVis mer

Det er lite som slår følelsen av å bringe liv inn i denne verdenen. Å gi det næring, et lunt sted å være og en liten dæsj kjærlighet, for å deretter kunne kjenne på stoltheten av å se dem vokse seg store.

Den mest bekymringsfri måten å få til dette på er selvfølgelig ved å dyrke en grønnsaksplante.

Derfor ville vi lage en lavterskel plantedyrking-guide for deg som verken har grønne fingre eller fancy utstyr - kun middagsrester, pappkartonger og en pose jord.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre med orkidéene dine

Dette trenger du

De tre grønnsaksplantene vi skal ta for oss er hvitløk, tomat og avokado (greit, avokado er teknisk sett en frukt). Frøene finner du i kjøleskapet eller grønnsakskurven din.

Det eneste du gjerne må kjøpe på hagesenteret, eller grave frem fra boden, er en pose med jord. Selv brukte jeg blomsterjord, som inneholder en del torv og naturgjødsel, slik at den holder godt på vannet og har mye næring å gi fra seg. Har du en annen type jord så går nok det også helt fint.

Har du ikke potter? Ikke noe stress. Det viktigste er strengt tatt at beholderen er noenlunde tett. Det funker helt fint å klippe opp noen rengjorte melkekartonger.

Planter liker derimot ikke å svømme i vann. Derfor kan det være lurt å lage noen hull i bunnen av potten slik at vannet kan renne gjennom. Sett et fat eller en skål under hvis du er redd for søl.

Trykk inn på bildegalleriet under hver plante for å se steg-for-steg.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi plantet i kokosfiber

Hvitløk

KREVER LITE: Hvitløk kan lett dyrkes både ute og inne. Foto: SHUTTERSTOCK
KREVER LITE: Hvitløk kan lett dyrkes både ute og inne. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Skal du dyrke hvitløk er trikset å finne en som ikke har blitt behandlet eller sprayet med veksthindrende midler. Selv har jeg hatt dårlig hell med enkelte kjøpt i kjedebutikker. Det kan muligens være større sjanse for å finne gode løk-kandidater hos lokale grønnsakshandlere. Ligger det noen gamle fedd som allerede har begynt å spire i grønnsaksskålen er du enda heldigere.

Bruk det største feddet du kan avse - det vil gi bedre sluttresultat. Etter noen uker vil det forhåpentligvis begynne å dukke opp noen grønne stilker. Når disse blir brune, kan hvitløken høstes.

Vanning: Ikke så mye. Jorden kan gjerne bli litt tørr før du igjen fukter den lett. Stikk fingeren nedi og kjenn etter. Cirka én til to ganger i uken.

Lys: Jepp, masse. Sett den ut på terrassen eller la den stå i et solrikt vindu.

GENIALT TRIKS: Skrell hvitløken på et par sekunder

Trykk inn på bildegalleriet for å se steg-for-steg.

1: Finn frem et hvitløksfedd. Foto: AKSEL RYNNING
2: Bruk tommelen for å lage et omtrent 5 cm dypt hull i jorden. Foto: AKSEL RYNNING
3: Finn ut hva som er opp og ned. Den harde, rue siden skal være ned, mens den spisse enden skal opp. Foto: AKSEL RYNNING
4: Dytt feddet ned i hullet. Skallet kan godt være på. Foto: AKSEL RYNNING
5: Dekk hullet med jord og vent. Foto: AKSEL RYNNING


Tomat

HØSTEKLAR: En klase modne tomater klar til å spises. Foto: SHUTTERSTOCK
HØSTEKLAR: En klase modne tomater klar til å spises. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Tomatplanter er sommerklassikeren. De elsker sol og vann, og vil mest sannsynlig også gi frukt.

Hvilken tomatplante du bruker, spiller ikke så stor rolle. Det greieste er kanskje å bruke frøene til de mindre tomatene, for eksempel cherrytomater. Da trenger de ikke så voldsomt stor plass.

I starten vil de gjerne stå et lunt sted uten direkte sol. Etter hvert som de vokser seg større bør du potte om de største spirene, eller røske ut de svakeste.

Tomatplanten kan befrukte seg selv, men du må gjerne knipse litt på bladene en gang i blant for å sparke pollineringen i gang.

Vanning: Tomatplanten kan bli veldig tørst og bør derfor vannes ofte. For å holde jorden fuktig på varme sommerdager bør den nok vannes annenhver dag. Nok en gang, stikk fingeren i jorden og kjenn etter.

Lys: Kjør på. Fullvoksne tomatplanter liker sol og bør plasseres i vinduet eller på terrassen. Små spirer kan gjerne stå på kjøkkenbenken og gradvis eksponeres for direkte sollys.

LES OGSÅ: - Ligg unna tomater på boks

Trykk inn på bildegalleriet for å se steg-for-steg.

1: Skjær tomaten i skiver. Det er ikke så farlig om det er cherry, klase, plomme eller helt vanlig tomat. Foto: AKSEL RYNNING
2: Legg tomatskivene pent dandert oppå jorden. Pass på at ikke alle frøene ble igjen på skjærebrettet. Foto: AKSEL RYNNING
3: Legg over et tynt lag med jord. Bare nok til at det dekkes. Foto: AKSEL RYNNING
4: Én til to uke senere skal det ha begynt å spire. Røsk ut de største med røttene og plant dem i en større potte når de har vokst seg store. Foto: AKSEL RYNNING


Avokado

UTOPI? Høsteklar avokado på et fullvoksent tre. Foto: SHUTTERSTOCK
UTOPI? Høsteklar avokado på et fullvoksent tre. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Har du igjen en avokado-stein etter tacomåltidet er det kjapt og enkelt å sette den nytte, men å få den til å vokse kan være småvrient.

Dyrking av avokado-treet består av to faser. I første fase trenger du bare noen tannpirkere, et vannglass og litt tilsyn. Den andre og mer bekymringsfrie fasen starter når du planter den i en potte med jord.

Disse avokadotrærne kan avhengig av klimaet vokse seg ordentlig store. Men om du satser på selvdyrkede avokadoer til tacomiddagen om et år, så blir du nok skuffet. Noen avokadotrær kan gi frukt etter 3-4 år, noen trenger over 15 år på seg, mens andre vil aldri gi deg noe å høste.

Vanning: I vannglass-fasen må du nok skifte vann rundt hver tredje dag. Etter å ha plantet den i jord, må den nok vannes én til to ganger i uken. Jorden bør alltid være fuktig, så det er bare å stikke fingeren nedi og sjekke.

Lys: Jo mer, jo bedre. Solrikt vindu eller terrasse.

LES OGSÅ: Sjekk denne smarte avokado-kniven!

Trykk inn på bildegalleriet for å se steg-for-steg.

1: Skjær avokadoen i to, og fisk ut steinen uten å skade den for mye. Foto: AKSEL RYNNING
2: Skyll og gni steinen ren. Foto: AKSEL RYNNING
3: Finn ut hva som skal være opp og ned. Den butte enden med den lyse flekken er ned, og den spisse enden er opp. Foto: AKSEL RYNNING
4: Sett i et par tannpirkere. Foto: AKSEL RYNNING
5: Plasser steinen i et glass, slik at rundt 35-50 prosent er dekket av vann. Hver tredje dag bør du skifte vannet og skylle steinen. Topp ellers opp glasset etter behov. Foto: AKSEL RYNNING
6: Etter noen uker i vannglasset vil steinen sprekke opp, og det vil vokse frem en rot fra bunnen og en grønn spire fra toppen. Foto: AKSEL RYNNING
7: Når stilken er rundt 10 cm lang kan du plante den i en potte med jord. Foto: AKSEL RYNNING