Tre fantastiske måter å bruke jordbær på

Søte, solmodne jordbær er så mye mer enn dessert.

<b>NY VRI:</b> Jordbær på tacoen? Jatakk! Foto: ELISABETH DALSEG
NY VRI: Jordbær på tacoen? Jatakk! Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De norske jordbærene er her. De er søte, friske og vi får ikke nok av dem.

Skulle du mot formodning gå lei av jordbær med sukker og fløte, finnes det mange alternative måter å bruke dem på. Server med pepper og en vellagret balsamico. Blandet med bladsalat som tilbehør til svinesteken. I skiver på brødskiven. Mariner med sukker og limeskall. Eller spis dem naturell.

Under har vi delt tre av våre alternative jordbærfavoritter. Vi skal ikke påberope oss at noen av disse rettene er grensesprengende nye, men håper du får inspirasjon til å prøve noe nytt.

Legge jordbærne på glass? Tipsene som gjør at syltetøyet holder seg helt til neste sesong.

Jordbærsalsa

<strong><b>SALSA:</strong></b> Jordbær med løk, koriander, lime og chili. Foto: ELISABETH DALSEG
SALSA: Jordbær med løk, koriander, lime og chili. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Du ikke bølle med fredagstacoen, men noen ganger er det morsomt å prøve noe nytt. Vi elsker å servere myke maistortillaer med stekt biffkjøtt, bladsalat, avocado og denne søt-sterke jordbærsalsaen. Og vi elsker selvfølgelig å spise dem.

Du trenger:
En kurv jordbær
1/2 mellomstor rødløk
1/2 medium sterk chili
1 lime (økologisk om du får fatt i)
En klype salt
Fersk koriander

Slik gjør du:
Rens jordbærene, skjær i små biter (cirka åtte biter per jordbær) og finhakk rødløken.

Som med alle salsaer: her må du smake deg frem. Vi liker det litt sterkt, og er glad i mye og sterk chili mot de søte jordbærene, og pleier og bruke cirka en halv av den typen du får kjøpt i tre-pakninger på dagligvareforretninger.

Så river vi over skall fra cirka 1/4 av limen, og klemmer over saft fra en litt knapp halvdel. Finner du ikke økologisk lime, kan du lese mer om hvordan du vasker skallet her.

Smak til med litt salt og strø over finhakket koriander. Vent med å røre rundt. Korianderen bør ikke røres inn i salsaen før dere setter dere til bordet og maten skal spises.

Majones, surkål og øl: Prøv noe nytt i sjokoladekaken

Ingefær- og jordbærbellini

<strong><b>SPARKER:</strong></b> Jordbær og musserende vin er alltid godt, og med litt ingefær i, sparker det litt ekstra. Foto: ELISABETH DALSEG
SPARKER: Jordbær og musserende vin er alltid godt, og med litt ingefær i, sparker det litt ekstra. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Most frukt blandet med musserende vin eller champagne er en klassiker. Denne varianten med fersk revet ingefær er inspirert av en champagnecocktail fra den kinesiske restauranten Hakkasan, og er noe av det aller beste vi kan få servert.

Bærenes syre og ingefærens styrke gjør at du ikke bør trekke frem den fineste champagnen. Snarere tvert imot: Dette er en gyllen anledning til å trekke frem den «halvtørre» musserende vinen som står bakerst i skapet fordi den er så søt at den er udrikkelig.

Du trenger:
Jordbær
Fersk ingefær
Musserende vin fra bakerst i skapet

Slik gjør du:
Rens og vask jordbærene, og mos dem med en stavmikser eller i en food processor. Smak til med revet fersk ingefær til du får en potent blanding. Det skal sparke litt, men ikke være for sterkt. Ha et par teskjeer av jordbærmosen i bunnen av et kjøkkenglass. Du kan også bruke et stettglass, men det er plass til mer i et kjøkkenglass. Fyll forsiktig på med musserende vin.

Les også: Smarte ting du kan gjøre med aluminiumsfolie

Jordbær- og laksemaki

<strong><b>Japansk fusion:</strong></b> Jordbær i sushien er mye friskere enn du skulle tro. Denne varianten er også god med litt hakket vårløk i.  Foto: ELISABETH DALSEG
Japansk fusion: Jordbær i sushien er mye friskere enn du skulle tro. Denne varianten er også god med litt hakket vårløk i. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Disse makirullene laget vi fritt inspirert av noen vi har fått servert fra Rå Sushi på Majorstua i Oslo.

Når du først får teken på makirulling, er det veldig greit og enkelt å lage. Server dem som en del av en sushimiddag, eller som fingermat/kanapeer. Den myke kremosten gjør at du ikke må dyppe dem i soyasaus, men du kan eventuelt dryppe litt over.

Du trenger:
Sushiris
Sushisi (søtlig eddikblanding til risen, du kan evt lage dette ved å kombinere riseddik, salt og sukker)
Nori (store tangflak)
Laks som kan spises rå
Kremost (som Philadelphia eller Snöfrisk)
Jordbær

Makirull-matte

Soyasays
Sitron

<strong><b>TIPS:</strong></b> For mindre klønete oppvask, kan det lønne seg å kle makimatten i clingfilm.  Foto: ELISABETH DALSEG
TIPS: For mindre klønete oppvask, kan det lønne seg å kle makimatten i clingfilm. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Slik gjør du:
Kok ris etter anvisning på pakken, og tilsett sushisi. La avkjøle til romtemperatur. Kutt laks i passende biter og jordbær i to eller fire. Fordel ris på noriflakene, ha på laks, kremost og jordbærbiter, og rull sammen. Del i åtte biter og servér med soyasaus iblandet litt sitron.

Trenger du tips til makirulling, finner du en fin forklaring her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer