Tre blad Amadeus

TEST: Amadeus Coperti, Lacuna Small og Lacuna Large DAB-radioer.

<B>SAMME LEST:</b> De tre Amadeus-radioene har ulik størrelse og ulik lyd, men er ellers veldig like. Foto: TORE NESET
SAMME LEST: De tre Amadeus-radioene har ulik størrelse og ulik lyd, men er ellers veldig like. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amadeus er et merke som selges eksklusivt gjennom Expert-kjeden i Norge. Da vi testet den første av disse DAB-radioene før jul i fjor, endte vi opp med en femmer.

Årsaken var at radioen både hadde god lyd, var lett å bruke og hadde nettradio i tillegg til DAB og FM. Alt sammen til det som den gangen var en grei pris.

Siden har markedet endret seg for radioer. Mange produsenter og leverandører fikk nemlig vann på mølla etter at det 16. april ble bestemt at FM-nettet skal legges ned.

Topp lyd: Jensen Buddy oppladbar DAB+-radio med Bluetooth

Det har blitt mye billigere

I dag får du DAB/FM/Bluetooth-radioer med batteridrift for under 700 kroner.

Noen radioer, som Jensen Buddy, utmerker seg med særdeles kraftig og god lyd. Men her skorter det litt på brukervennligheten, som gjorde at vi ikke ga den en sekser.

Andre, som Pure, satser mer på design. Da vi testet tre av deres radioer i mai, var vi bare mellomfornøyd med lyden.

Amadeus satser derimot på funksjoner. Alle de tre radioene vi tester her har både nettradio, Spotify Connect og Bluetooth. Nettradioer blir det stadig færre av, trolig fordi de fleste får tilfredsstilt sitt behov med mobil og Bluetooth. Spotify Connect ser vi en god del av, men få tilbyr alle tre samtidig.

Er den nye like god? Tivoli PAL+ DAB-radio mot gamle Tivoli FM

Oppfølger til toppradio

Amadeus Coperti er en direkte oppfølger til den første Amadeus-modellen (ADIBTB14), og siden sist har den fått Bluetooth, Spotify Connect og en ny lyddel. Blant annet skal høyttaleren være forbedret. I tillegg har prisen økt med et par hundrelapper.

NETTRADIO: Utvalget av musikk og nyheter er uendelig mye større ute på nettet enn på DAB/DAB+. Foto: TORE NESET
NETTRADIO: Utvalget av musikk og nyheter er uendelig mye større ute på nettet enn på DAB/DAB+. Foto: TORE NESET Vis mer

Men brukergrensesnittet er nøyaktig det samme, og også denne gangen fryder vi oss over at et etterhvert nokså komplekst radiounivers kan gjøres så lett tilgjengelig.

Konge på kjøkkenet: Amadeus nettradio med DAB+

Mye bedre utvalg

Nettradio er gull for den som synes at NRK blir for traust og norsk, kommersiell «hilse-radio» ikke er noe godt alternativ. For oss som gjerne hører nyheter fra BBC og fet musikk fra et utall amerikanske college-stasjoner er det et must.

APP:Både nettradio, DAB og andre kilder kan styres via mobiltelefon. Foto: TORE NESET
APP:Både nettradio, DAB og andre kilder kan styres via mobiltelefon. Foto: TORE NESET Vis mer

Ulempen er høyt strømforbruk, og vi skjønner godt at Amadeus har valgt å begrense seg til drift via lysnettet. Dette er med andre ord ikke radioer du kan ta med deg ut i hagen uten ledning.

TEST: Tre DAB+-radioer fra POP

Små forskjeller

FJERNKONTROLLER: To av dem er like, mens Coperti-utgaven mangler «tilbake»-knappen øverst til venstre for funksjonsvelgeren. Foto: TORE NESET
FJERNKONTROLLER: To av dem er like, mens Coperti-utgaven mangler «tilbake»-knappen øverst til venstre for funksjonsvelgeren. Foto: TORE NESET Vis mer

De to Lacuna-radioene radioene er tilnærmet identiske når det gjelder bruk og funksjoner. Alle tre kan styres med en app (finnes for Android og iOS).

Lillebror Coperti mangler som sin forgjenger hodetelefon-utgang, og har i motsetning til Lacuna-modellene ikke programmerbare stasjonsknapper. Den har heller ikke den kjekke «tilbake»-knappen som finnes på Lacuna-modellenes hovedfunksjonsvelger, både på front og fjernkontroll.

Lacuna Large er den eneste av de tre Amadeus-modellene med stereo.

Oppladbar Bluetooth-DAB til under 900: Tiny Audio Polka

Bass-konge med subwoofer

STOREBROR: Lacuna Large er en fullblods ministereo «med alt». Foto: TORE NESET
STOREBROR: Lacuna Large er en fullblods ministereo «med alt». Foto: TORE NESET Vis mer

Med en prislapp på 3.299 er melder Lacuna Large seg på i en prisklasse der du får både relativt store og vellydende trådløse høyttalere og dedikerte DAB-bordradioer.

BASS: Lacuna Large har en voksen subwoofer på undersiden. Foto: TORE NESET
BASS: Lacuna Large har en voksen subwoofer på undersiden. Foto: TORE NESET Vis mer

Geneva S DAB+ koster for eksempel 2.989, og den har både DAB+ og Bluetooth. Nettradio og Spotify Connect mangler, men som kjent kan man høre begge deler via Bluetooth også.

En mer nærliggende konkurrent er kanskje Pure Evoke D6. Den koster en drøy tusenlapp mindre. Men da får du altså ikke nettradio eller Spotify Connect. Du har også Tivoli System Three til 3.499, som også mangler Connect.

Lydmessig har vi Pure Evoke D6 friskt i minne, og vi synes opplagt at Amadeus Lacuna Large låter mye morsommere. Med en diger basshøyttaler i bunnen og en bassrefleks-åpning bak gynger det ordentlig i bassen.

Amadeus har også funnet plass til en optisk lydutgang, om du skulle føle bev for å koble den digitalt til et større stereoanlegg.

To stykker for lomma:

TEST: Senz SPDS114 DAB+/FM radio
TEST: POPnano DB456 DAB+/FM-lommeradio

Når ikke helt opp

MELLOMSTØRRELSE: Lacuna Small er en nedskalert mono-versjon av storebroren. Foto: TORE NESET
MELLOMSTØRRELSE: Lacuna Small er en nedskalert mono-versjon av storebroren. Foto: TORE NESET Vis mer

Lillebroren Small har få konkurrenter med nettradio, men lydmessig finner vi det riktig å sammenligne med Jensen Buddy, som vi testet nylig.

Jensen-radioen er litt billigere, mangler nettradio og Spotify Connect, men kan i motsetning til Lacuna Small brukes på oppladbart batteri.

Så lenge man holder lydvolumet på et forsvarlig nivå, høres de to radioene ganske like ut. Men det er som med sportsbiler: Det er når du drar på at musklene viser seg. Slik er det også med Buddy, som suverent drar fra Amadeus-radioen når festen nærmer seg klimaks.

Likevel kan verken Buddy eller Lacuna Small kan holde følge med storebroren Large, spesielt ikke i bunnen.

Ikke DAB+, bare «gammel DAB?» Nå kan du klage

Konkurrent koster tusen kroner mindre

Minstemann Coperti har et problem: Pinells Supersound II nett/DAB/FM-radio SuperSound II+ koster tusen kroner mindre.

Den har riktignok ikke Bluetooth (om det kniper, kan du koble videoen din via ledning til AUX-inngangen), men kan skilte med både nettradio og Spotify Connect.

LILLEBROREN: Coperti mangler stasjonsknaper og hodetelefonutgang, men fungerer ellers som storebrødrene sine. Foto: TORE NESET
LILLEBROREN: Coperti mangler stasjonsknaper og hodetelefonutgang, men fungerer ellers som storebrødrene sine. Foto: TORE NESET Vis mer

Da vi testet forgjengeren Pinell Supersound II i 2010 ga vi den en femmer. Vi har dessverre ikke hatt tilgang til denne, og kan dermed ikke si hvordan den stiller lydmessig i forhold til Amadeus Coperti.

Det er likevel liten tvil om at Coperti er en kapabel liten bordradio, akkurat som forgjengeren. På normalt volum er det ingen unoter, men med en prislapp på nærmere 2.000 kroner skulle det bare mangle at den i så måte befinner seg i en annen klasse enn de som selges til langt lavere summer.

GRUPPETEST: Tre DAB+-radioer fra Pure

Heller trådløs høyttaler?

SAMME PRIS: Den minste Amadeus-radioen koster det samme som nettverkshøyttaleren Play:1 fra Sonos. Foto: SONOS
SAMME PRIS: Den minste Amadeus-radioen koster det samme som nettverkshøyttaleren Play:1 fra Sonos. Foto: SONOS Vis mer

Alle tre radioer er lette å sette opp. Det enkleste er å bruke mobilappen (Android og iOS), som styrer både DAB, nettradio og Spotify. I tillegg kan du strømme egen musikk fra PC eller nettverksdisk via DNLA. Ingen av delene er noe vi helst forbinder med langt mer ambisiøse nettverkshøyttalere, og ikke vanlig kost i radioverdenen.

Om du ikke er altfor kilen på pris og ønsker radio som har innebygd de fleste av de mulighetene dagens teknologi gir for en radio/musikkelsker, er ingen av disse noe dårlig alternativ.

Spørsmålet er likevel om du ikke vil vel så tilfreds med en trådløs høyttaler som kobles til hjemmenettverket. Disse fås i alle de tre prisklassene vi snakker om her, og har som oftest den fordelen at de kan bygges ut med flere enheter.

Med en slik løsning får du tilgang til alle radiostasjonene både på nett og FM/DAB/DAB+ (kanalene finnes også på nett), Spotify og andre strømmetjenester, samt egen musikk på mobil, PC og nettverksdisk.

Og ønsker du bare å ha en grei radio, kan du plukke om en grei DAB-radio til nyheter og bakgrunnsmusikk for hundrelapper.

Testresultat

Amadeus Coperti

Terningkast 3

Funksjonsrik, god lyd

For dyr i forhold til sammenlignbare radioer.

Testresultat

Amadeus Lacuna Small

Terningkast 4

Godt utstyrt, lett å bruke, grei lyd

I denne prisklassen får du radioer som låter bedre

Testresultat

Amadeus Lacuna Large

Terningkast 5

Ekte party-lyd med subwoofer i bunnen, stereo, like funksjonsrik og brukervennlig som småbrødrene

Til samme pris kan du få trådløse høyttalere med minst like god lyd

Det er derfor et åpent spørsmål om det er fornuftig å kjøpe DAB/nett/Bluetooth-radio til stasjonært hjemmebruk i denne prisklassen.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!