Er du en hund etter gode tilbud? Da er det bare å lese videre. Foto: Per Ervland
Er du en hund etter gode tilbud? Da er det bare å lese videre. Foto: Per ErvlandVis mer

Tre billige LED-TVer testet

De billige storselgerne fra Samsung, LG og Philips i 46-og 47-tommers klassen er overraskende gode.

Gladmeldingen til deg som skal kjøpe TV er at prisraset i TV-bransjen fortsetter.

De billigste alternativene er faktisk nå så rimelige, at de gir alle som kjøpte seg TV for 5 år siden lettere vondt i magen. Jeg vet, jeg er nemlig en av dem...

Men det store spørsmålet er jo hva du egentlig får for pengene om du styrer unna TV-ene som ligger fra 10.000 kroner og oppover.

For er billigmodellene i det hele tatt noe tess?

Det korte svaret på dette spørsmålet er ja, for bildekvaliteten har nå blitt overraskende god. Noen fallgruver er det likevel, og de skal vi styre deg utenom her.

Populære TV-modeller

I denne runden har vi tatt utgangspunkt i tre storselgere fra nettbutikken MPX.no. Alle TV-ene er 2011-modeller, og på papiret ser de tre kandidatene riktig så bra ut:

  • Prismessig ligger de alle fra 6.000 til 7.000 kroner, og det er altså 46- og 47-tommerne vi har testet. Alle er av typen kantbasert LED, de har naturligvis full HD-oppløsning, og er også utstyrt med nok innganger for de aller fleste. Vi liker også at alle TV-ene har innebygget dekoder for RiksTV.
Hvis du allerede nå vil hoppe rett til konklusjonen er det bare å trykke på TV-navnene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Design og førsteinntrykk

Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Dallas så ikke så bra ut på 80-tallet. Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Alle TV-ene gjør en god jobb på TV-signaler, her NRKs nyhetsending via RiksTV. Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Den elekroniske programguiden i bruk. Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Fra vår kalibrerings Blu-ray. Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Bildet lyver litt, og gir ekstra gjenskinn pga blitz. Fakta er at det er langt mindre gjenskinn på disse TV-ene, sammenlignet med fjorårets. Foto: Per Ervland
Hudtoner er ikke så lett. Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Samsung til venstre, LG i midten, og Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Sortnivået er heller ikke så verst. Philips og Samsung er hakket bedre enn LG, selv om det kanskje ikke kommer så godt fram på bildet. Foto: Per Ervland
Samsung og LG er slankest, men forskjellen er ikke stor ned til Philips. LG til venstre, Philips til høyre. Foto: Per Ervland
Er du opptatt av strømforbruket? Selv innrømmer jeg at jeg prioriterer bildekvaliteten, men nå får du i hvert fall opplyst forbruket. Philips lavest, så Samsung, mens LG bruker mest. Foto: Per Ervland
Er du en hund etter gode tilbud? Da er det bare å lese videre. Foto: Per Ervland
Er du en hund etter gode tilbud? Da er det bare å lese videre. Foto: Per Ervland

Det første som slår oss er at finishen, selv på disse rimelige modellene, begynner å bli bra.


For mens 2010-modellene i denne prisklassen hadde mye plast, får du her solide bordstativ i glass og metall. Philips gir deg i tillegg et frontkabinett i metall, mens det på LG går i glass og pianolakk. Samsung har jukset litt, og bruker litt mer plast enn LG, noe du også kjenner på vekten: Samsungen er nemlig langt lettere enn de andre.

Vel plassert i sofaen har det likevel ingen betydning: Alle de tre kandidatene ser nemlig langt dyrere ut enn de er.

Både Samsung og Philips er på 46-tommer, mens LG gir deg en tomme ekstra og er på 47-tommer. Kant-LED teknologien, der LED-diodene sitter i TV-kabinettets ramme, har også gjort at TV-ene er slanke og fine. Samsung og LG er testens slankeste, uten at det gjør Philipsen til noen tjukkas: I praksis skiller det omtrent en centimeter i dybden.

Ingen av TV-ene leveres med veggfeste, men til prisen er ikke noe annet å forvente. Merk deg også at ingen av TV-ene kommer ferdigmontert på bordstativet. Det må du altså skru sammen selv, men alt du trenger til jobben er en stjernetrekker og litt tålmodighet.

Innganger og finesser

Kjøper du en toppmodell i dag, vil du få en TV som har det lille ekstra når det gjelder bildekvalitet og design, og som i tillegg er proppet med nyttige og unyttige finesser.

Det er derfor lett å tro at disse billige modellene skal være helt ribbet utstyrsmessig. Men slik er det heldigvis ikke.

Som nevnt kommer alle modellene med innebygd dekoder for det digitale bakkenettet, og de er også godkjent av RiksTV. Samsung har imidlertid basert seg på en adapterløsning for å få plass til Cam-en. Det er helt ok synes vi, men merk deg at TV-en da vil bygge en centimeter lenger ut fra veggen.

Når det gjelder antallet digitale innganger er det forøvrig Samsung som trekker det lengste strået. Den har nemlig fire HDMI-innganger, mot tre på LG og Philips. Det er uansett et antall jeg tipper dekker behovet for de aller fleste. Bortsett fra det er de ganske like, det vil si at du får en Scart-inngang (=overgangsadapter på Samsung), en komponent-inngang, samt et par USB-innganger for avspilling av video, musikk og visning av bilder.

LG skiller seg forøvrig positivt ut når det gjelder funksjoner:

  • LG har nemlig 3D-funksjon og leveres med seks 3D-briller. Dette er svært uvanlig i denne prisklassen, og nok et eksempel på at 3D snart vil være en standardfunksjon på alle TV-er i denne størrelsen. Det liker vi!

    Mer om hvordan finessen fungerer får du i kapittelet om LG-modellen.

God brukervennlighet, men...

Alle TV-ene kommer heldigvis med norske skjermmenyer, og lar deg velge språk og land når du skrur dem på. Deretter er det bare å velge automatisk kanalinstallasjon.

Dette gikk raskt både hos Samsung og Philips, mens LGen brukte nesten dobbelt så lang tid. Ingen krise egentlig, dette gjør man jo ikke så ofte.

Menyene er også relativt enkle å manøvrere i. Det vi imidlertid synes er rart, er at standardmodiene - spesielt på Samsung og LG, er alt for kraftig innstilt. På dette punktet er altså Philips best, men alle de tre kandidatene har forbedringspotensiale på dette punktet.

Et viktig punkt som skiller rimelige og dyre TV-er i dag, er hvor gode de er til å gi flytende bilder, og her fikk også Samsung-modellen problemer. Til vanlige nyhetssendinger er ikke dette noe stort problem, men til heftige actionscener eller fotballsendinger er ikke hakking i bildet noe vi setter pris på. Dette er altså et punkt du bør merke deg.

Vi konstaterer også at ingen av modellene var plaget av lysgjennomtrenging. Dette er et stort framskritt fra fjorårets rimelige LED-TVer, så her har utviklingen gått videre.

Alle resultatene

Takk til MPX.no for lån av test-modeller.