Selv om du gjør mye av jobben selv, er det lett å gå over budsjettet. Foto: iStockphoto.com
Selv om du gjør mye av jobben selv, er det lett å gå over budsjettet. Foto: iStockphoto.com Vis mer

Tre av ti sprenger oppussingsbudsjettet

Slik får du kontroll.

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn ligger på verdenstoppen i oppussing, og bruker årlig mer enn 50 milliarder kroner på å ruste opp hus og hytte. Tredve prosent av nordmenn brukte mer penger enn forventet sist de pusset opp, viser en undersøkelse fra Finn oppdrag. For rundt halvparten av disse utgjorde det en sprekk på mellom 20 og 50 prosent. Det må kunne kalles en milliardsprekk.

Mer positivt er det kanskje at 58 prosent holder seg innenfor budsjettrammene, og at noen faktisk bruker mindre penger enn de hadde regnet med.

Smart kalkulator: Lønner det seg å gjøre det selv, eller hyre inn håndverker?

Gjør grundig forarbeid

Tine Reuterdahl er markedsdirektør i Finn Oppdrag.  Foto: Finn.no
Tine Reuterdahl er markedsdirektør i Finn Oppdrag. Foto: Finn.no Vis mer


Noe av det viktigste du gjør når du pusser opp er forarbeidet:

– Det er ikke alltid så lett å vite hva sluttregningen blir, spesielt ikke hvis det er snakk om større prosjekter, som oppussingsobjekter. Liten oversikt over omfanget er nok én årsak til negative økonomiske overraskelsker, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i Finn oppdrag i en pressemelding.

– I tillegg blir nok mange fristet til å øke budsjettet når de først kommer i gang, og unner seg kanskje ekstra fine materialer. Ofte går det med mer tid og penger enn det man opprinnelig trodde, sier hun.

En smart tommelfingerregel er å lande på en sum som er rundt ti prosent lavere enn totalbudsjettet. Da har du litt å gå på dersom det skulle dukke opp uforutsette utgifter.

Få orden på økonomien med vårt smarte budsjett

Sprekker fordi vi har råd til det

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR, mener enkelte sprenger budsjettet fordi de har råd til det.

– Folk har mer penger mellom hendene når renten er lav. Mange faller nok for fristelsen til å kjøpe ekstra fine materialer, for eksempel, sier hun.

De som oftest sprekker er i 30- og 40-årsalderen. Når det kommer til landsdel er sørlendinger og vestlendinger overrepresentert.

Pusset opp selv, sparte tusener

Så mye bruker vi

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DNB
Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DNB Vis mer


I undersøkelsen gjennomført av Norstat på vegne av anbudstjenesten Finn oppdrag, blant 1000 respondenter viser at de fleste som skal oppgradere bolig eller fritidsbolig i høst og vinter har tenkt å bruke mellom 5000 og 20.000 kroner. Nest vanligst er det riktignok å bruke under 5000 kroner, dette gjelder 21 prosent, mens 18 prosent ikke har tenkt å sette av noe til dette i nærmeste fremtid. 15 prosent har imidlertid tenkt å bruke mer enn 80.000 kroner, og 6 % av disse regner med å sette av over 150.000 kroner. Østlendinger og vestlendinger har tenkt å bruke mest, mens nordlendinger og sørlendinger er de mest moderate.

– Jeg er ikke overrasket over at enkelte bruker så høye summer på dette. Nordmenn elsker å pusse opp, og det er kostbart, ikke minst prosjekter som nytt bad og kjøkken. Men det er en smart investering, for det bidrar til at boligen stiger i verdi, sier Sandmæl.

Her er hennes fem beste råd for å unngå budsjettsprekk:

  1. Sammenlign håndverkere – både priser og kompetanse. Ikke velg den første og beste.
  2. Planlegg innkjøpene godt, og sjekk priser. Materialer og produkter kan variere mye i pris. Noen leverandører har prisgarantier.
  3. Gjør sesongkupp. Om høsten kan du for eksempel finne tilbud på solskjermer og hagemøbler. Når vinteren er over, finner du kanskje tilbud på peis og ovn.
  4. Kjøp brukt. På nettet selges alt fra brukte kjøkken til garderober. Mye gis bort også. Har du ”ti tommeltotter” kan du eventuelt få en håndverker til å montere det.
  5. Selg det du ikke trenger. Slik sper du på oppussingsbudsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer