Tre av fire eiendomsmeklere tatt for lovbrudd

Kredittilsynet hadde tilsyn hos 41 meklerkontorer i fjor. Bare ti holdt seg innenfor lovverket.

- Det er lite tilfredsstillende og overraskende at det var så mange og til dels grove tilfeller, sier seksjonsleder Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet til Bergens Tidende.

I løpet av 2006 hadde de tilsyn hos 41 eiendomsmeklerkontor i Norge. Det ble avdekket ulovlig egenhandel hos 20 av meklerkontorene. DnB NOR Eiendom i Bodø mistet retten til å megle eiendom. ABCD Eiendom i Stavanger ville mistet bevillingen om ikke foretaket allerede var nedlagt. I tillegg mistet én megler meklerbrevet sitt.

Hos ytterligere elleve meklerkontor ble det avdekket andre brudd på reglene. Dette var særlig manglende rutiner, feil i forbindelse med klientkontoen og med salgsoppgaven. Bare ti av de 41 meklerkontorene som fikk besøk gikk helt fri.

Skuffet og trist

Illustrasjonsfoto: J. Horrocks/istockphoto.com Foto: J. Horrocks/istockphoto.com
Illustrasjonsfoto: J. Horrocks/istockphoto.com Foto: J. Horrocks/istockphoto.com Vis mer


- Skuffende og trist, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Han tror de mange sakene hos Kredittilsynet vil virke sterkt avskrekkende.

- De aller fleste ser at dette er negativt, både for mekleren, selskapet og bransjen. Tapt anseelse koster i kroner og øre, og det må rettes opp over reklamebudsjettene, sier han.

Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet varsler at de nå vil reagere sterkere mot nye lovbrudd.

- Det har vært for svak bevissthet hos en del meklere. Det bør ha blitt bedre nå. Jeg ser ikke bort fra at vi vil legge listen for å ta fra meklerne bevillingen lavere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen