Ekspertene i bladet Hjemmekino har talt, her er deres tre favoritter til under 5.000 kroner. Foto: Per Ervland
Ekspertene i bladet Hjemmekino har talt, her er deres tre favoritter til under 5.000 kroner. Foto: Per ErvlandVis mer

Tre anbefalte recievere til under 5.000 kroner

Sterkt prispress er bra for deg som kunde, men hvilke modeller skal du velge? Vi lot ekspertene i bladet Hjemmekino komme med sine anbefalinger.

- Du får utrolig mye for pengene om du går i butikken nå, sier Håvard Holmedal - redaktør i bladet Hjemmekino til DinSide.

Overraskende godt utstyrt

- Mens du før sjelden fikk mer enn to eller tre HDMI-innganger, er det i dag vanlig med fire eller seks innganger. Det er bra for deg som har mye utstyr du vil koble til. Det er også verdt å merke seg at alle nye receivere i dag har HDMI versjon 1.4, sier Holmedal, og utdyper:

  • HDMI 1.4 lar deg overføre 3D-signaler til TVen, samtidig som du ikke går glipp av de høyoppløste lydformatene fra Blu-ray spilleren din
  • HDMI 1.4 gir også ARC, eller Audio Return Channel. For alle som har en TV med innebygget digitaltuner er dette en fordel, ettersom du da kan sende lyden begge veier, uten å måtte koble til en ekstra lydkabel.
Så bra har billigTV-ene blitt: Her er våre favoritter

Tre trygge valg, og en påminnelse

Vi lot altså Hjemmekino komme med sine tre anbefalte produkter, men prisene er det vi i DinSide som har innhentet via shoppingagenten prisjakt.no den 13/12.

Alle minsteprisene vi har oppgitt skal forøvrig være hos forhandlere som har fått produktet via den norske importøren. Det gjør at du stiller sterkere om noe skulle gå galt. Onkyo har for eksempel sagt nei til å reparere parallellimporterte produkter, slik at alle klager på produktet i så fall må gå via nettbutikken du handlet i. Hvis dette er viktig for deg, anbefaler vi at du du sjekker dette nøye før du bestiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny TV til jul? Her er huskelisten når du skal handle

Onkyo TX-SR608- Anbefalt kjøp fra Hjemmekino  Foto: Produktbilde
Onkyo TX-SR608- Anbefalt kjøp fra Hjemmekino Foto: Produktbilde Vis mer


Onkyo TX-SR608

Fikk toppkarakteren 6-stjerner da den ble testet av Hjemmekino (nr6/10). I følge Håvard Holmedal har den et litt avslappet lydbilde, sammenlignet med de to andre.

Pris ved testing var 5.495.
I dag får du den til 3.000 kroner!

Pluss: Høyt utstyrsnivå, kraftig, flotte filmopplevelser.
Minus: Menyene kutter ut lyd og bilde-signal når de aktiveres. Det gjør det litt mer tungvint hvis du vil fininstille manuelt.

6 HDMI-innganger, og en utgang. VGA-inngang er også et pluss. Den ene HDMI-inngangen er plassert i front for enkel tilkopling av midlertidig utstyr som f.eks. HD-kamera.

Pioneer VSX-920 = Anbefalt kjøp fra Hjemmekino  Foto: Produktbilde
Pioneer VSX-920 = Anbefalt kjøp fra Hjemmekino Foto: Produktbilde Vis mer


Pioneer VSX-920

Fikk fem av seks stjerner da den ble testet av Hjemmekino (nr7/10).

- Av disse tre er lydbildet på Pioneeren litt mer frampå, sier Holmedal. For deg som føler at du har et litt mer tilbakelent lydsystem kan den altså være midt i blinken.

Pris ved testing var 5.198.
I dag får du den til 3.720 kroner!

Pluss: Masse utstyr, bra totalpakke, iPod/iPhone-kontroll med gratis app
Minus: Mangler litt på oppløsning.

Pioneeren har fire HDMI-innganger og en utgang. Den er også den eneste av de tre her som har nettverksinngang. Den lar deg dermed høre på nettradiostasjoner eller spille av musikke du har lagret på nettverket ditt hjemme.

Yamaha RX-V767 = Anbefalt kjøp fra Hjemmekino  Foto: Produktbilde
Yamaha RX-V767 = Anbefalt kjøp fra Hjemmekino Foto: Produktbilde Vis mer


Yamaha RX-V767

Fikk fem av seks stjerner da den ble testet av Hjemmekino (nr7/10)

- Lydmessig plasser den seg midt imelleom Pioneer og Onkyo, sier Holmedal. Yamaha er imidlertid spesielt god på prosessering og romkorreksjon. Resultatet er en dynamikk og høyde på lydbildet som Pioneer VSX-920 ikke helt klarer å matche.

Pris ved testing var 5.790.
I dag får du den til 4.500 kroner!

Pluss: Fremragende lyd, underholdende
Minus: Mangler nettverk og iPod/iPhone-styring

Også her får du 6 HDMI-innganger, hvorav en er plassert i fronten.

Alt om TV og hjemmekino på DinSide

Hva er begrensningene?

- Det er ingen receiverprodusenter som kan trylle, så vær oppmerksom på at de oppgitte watt-spesifikasjonene sier fint lite om den reelle effekten når alle kanalene er i drift, sier Holmedal.

- Med en felles strømforsyning og minimum fem lydkanaler i kontinuerlig drift, kan du altså oppleve at receiveren får litt pusteproblemer om du spiller for høyt. I bruk vil dette merkes ved at lyden blir litt anstrengt og skrikende, og dette går også ut over dynamikken i lydbildet, sier Holmedal.

- Mitt beste råd er derfor at du alltid bruker disse receiverne sammen med en aktiv subwoofer. Når subwooferen tar seg av de dype basstonene, slipper du ganske enkelt å overbelaste receiveren når du bruker volumknappen. I tillegg bør du selvsagt ha surroundhøyttalere som matcher receiveren. I praksis er det fortsatt langt større forskjeller når det gjelder valg av høyttalere, enn det er når det gjelder valg av receivere, og det kan være verdt å ha i bakhodet.

- Receiverne som her er valgt ut er alle 7.1 receivere, som altså gir deg mulighet til å få lyd i enten to front høyde-, eller front bredde-høyttalere. I denne prisklassen må du imidlertid normalt velge om vil kjøre front eller høyde, så her kan det være verdt å tenke gjennom på forhånd hva du ønsker. For deg som har en projektor har vi imidlertid opplevd stor effekt av ekstra høydekanaler. Det løfter rett og slett lydbildet og gir en mer naturlig dialoggjengivelse, sier Holmedal.

Ekspertene i bladet Hjemmekino har talt, her er deres tre favoritter til under 5.000 kroner. Foto: Per Ervland
Onkyo 608 Foto: Produktbilder
Onkyo 608 baksiden Foto: Produktbilder
Pioneer VSX920 Foto: Produktbilder
Pioneer VSX920 bakside Foto: Produktbilder
Yamaha RX-V767 Foto: Produktbilder
Yamaha RX-V767 - baksiden Foto: Produktbilder


Romkorreksjon og automatisk oppsett

- Når det gjelder innstilling av receiverne leveres alle med målemikrofoner som tar deg gjennom et automatisk høyttaleroppsett. Sammenlignet med receivere som koster det dobbelte vil imidlertid disse måle ut fra litt færre målepunkter, normalt to eller tre. Akkurat det trenger ikke å være noen krise, sier Holmedal, spesielt ikke om du har vært nøye når du har plassert høyttalerne dine, og kommer med følgende huskeliste:

  • Ikke plasser subwooferen i et skap
  • Det viktigste er avstanden til høyttalerne, og spesielt frontsystemet. Det skal være den samme avstanden fra lyttepunktet til samtlige høyttalere i front. Ofte kan du få god effekt bare av å vinkle fronthøyttalerne dine inn mot lytteposisjonen. Her er det bare å følge bruksanvisningen nøye, samtidig som du prøver deg fram.

Vil du vite mer om receiverne? Testene til bladet Hjemmekino ligger ikke ute på nett, men abonnenter får tilgang til testarkivet i PDF-format her.